Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul de scolarizare pentru anul scolar viitor

Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:42

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul de scolarizare pentru anul scolar viitor
Saptamanile acestea se croieste planul de scolarizare pentru anul scolar 2013-2014, instrumentul de politica publica ce genereaza apoi intreaga structura a anului scolar viitor, miscarea personalului didactic, concursul de admitere in invatamant, achizitii de manuale, pregatirea spatiilor de invatamant, contractele de scolarizare si instruire practica etc.

Luati cu discutii legate de clasa pregatitoare si bacalaureatul profesional sa nu ignoram acest important moment in viata scolii.

Unde suntem

In situatia in care oricine doreste ajunge la liceu, indiferent de medie.
Scoala profesionala a fost boicotata de la promovare chiar de catre ministerul care ar fi trebuit s-o promoveze. Toti elevii, au sau nu au inclinatiile si resursele necesare unui traseu educational pretentios, cu puternica componenta conceptual-teoretica, ar trebui sa ajunga la bacalaureat si apoi la fabricile de diplome.

Ce s-a intamplat cu aceasta politica oarba, subordonata intereselor fabricilor de diplome din invatamantul universitar, am vazut cu totii in anii trecuti. 45% promovare la bacalaureat, 80% in licee teoretice si 20% in licee si colegii tehnice.

Victimele sigure sunt elevii si economia tarii

Elevii, pentru ca au fost impinsi pe un traseu educational care nu li se potrivea, pentru care n-aveau chemare si, posibil, nici nu si-l doreau, incheiat cu trauma ratarii bacalaureatului.

Economia, pentru ca pierde la competitivitate, atractivitate si productivitate, in lipsa meseriasilor calificati care sa duca in spate grosul activitatii economice.

In piata muncii raportul dintre posturile care pretind studii superioare si celelalte este 1/15, iar noi ne propunem ca toti elevii sa aiba studii superioare. Cu ce cheltuiala de bani si de timp, ale statului si familiilor, pentru ca la 24 de ani absolventii de studii superioare sa se intoarca in piata muncii fara sa stie sa faca ceva util societatii.

Sa fim lucizi. Nu oricine poate invata integrale, derivate, fizica cuantica, teorie si critica literara, etc. Unii vor si pot sa fie meseriasi de elita, cu posibilitatea castigarii de salarii foarte bune in companii private.

La Bucuresti, in anii trecuti, aproximativ 60% dintre elevi mergeau la clase teoretice sau vocationale de liceu, 30 % la licee tehnologice, iar restul locurilor nu se ocupau.

Si asta in timp ce piata muncii cere 80-85% meseriasi foarte buni.

O explicatie trebuie cautata si in dorinta parintilor de a-si vedea copiii "boieri", ca destul au tras ei la saiba. Intre timp, piata muncii privata nu mai valorizeaza diplome fara acoperire in competente si cunostintele necesare, asa ca s-au trezit si ei la realitate.

Chiar in conditii de boicot mediatic, anul trecut s-au inscris la scoala profesionala, pentru care exista legislatie, inclusiv cea secundara, 13.000 de elevi. Acestia beneficiaza de burse lunare din partea statului de 200 lei, fac instruirea practica la agenti economici si au o sansa foarte buna de a intra in piata muncii dupa absolvire.

Declaratiile recente ale ministrului Pricopie

Sunt incurajatoare in acest sens. Ministrul propune ca accesul la liceu sa se faca doar cu medii la testarea nationala de la cinci in sus, nu cum este acum, indiferent de medie.

Nu trebuie asteptata decizia parlamentului, care nu are nicio treaba in aceasta speta. Ministrul trebuie sa aiba curajul sa impuna schimbarea metodologiei de admitere la liceu prin Ordin de Ministru, chiar daca isi va atrage tunete si fulgere din partea dnei Andronescu, reprezentanta intereselor fabricilor de diplome.

Ceilalti elevi si licee tehnologice, care raman astfel fara candidati, sa faca bine sa se orienteze spre scoala profesionala, asa cum spun deja actele normative. Adica, concret, liceele tehnologice sa-si mute centrul de greutate de la clase de liceu la clase de scoala profesionala, sub sanctiunea neaprobarii planului de scolarizare propus de catre Inspectoratele scolare si apoi de catre minister.

Aceste institutii care fac politica statului in educatie si formare profesionala, si trebuie sa impuna imediat liceelor tehnice, mai ales acelora care au avut rezultate slabe la bacalaureat, o proportie corecta intre clase de liceu si cele de scoala profesionala. De exemplu de 1/5, adica o clasa de liceu la 5 clase de profesionala.

Sigur ca va fi deranj la incadrarea personalului didactic, dar daca amanam la infinit acest moment de cotitura, vom ajunge iarasi la bacalaureate de 40%, sau fraudate, cum s-a si intamplat in toamna trecuta cand s-a "scos" un nesperat 25% procent de promovare, desi cu o toamna inainte procentul era de doar 18%.
Are ministrul Procopie vointa si responsabilitatea functiei, sa faca aceasta cotitura? Are premierul Victor Ponta taria de caracter sa nu se mai lase imbrobodit de Ecaterina Andronescu, care a dus doar politica fabricilor de diplome, nu aceea a interesului societatii?

Discutiile interminabile privind clasa pregatitoare ne-au aratat cat de paguboasa este lipsa de decizie in momente cheie ale proiectarii activitatii scolare.
Daca in 2-3 saptamani nu se produce aceasta cotitura in croirea planului de scolarizare pentru anul scolar urmator, concluzia este ca nu se va amana iarasi schimbarea atat de necesara in invatamantul preuniversitar, in sensul generarii fortei de munca calificate pe care o cer cu disperare antreprenorii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vlastoane!

E vre-un domeniu la care nu te pricepi? Tu esti homos sovieticus, care le stie pe toate si se pricepe la toate! Astea in mintea lui! Poate ne intrebi pe noi, cititorii, ce parere avem despre articolele tale!
Sincer, nu ai vrea un sondaj in randul celor ce te citesc, cu parerea lor, despre domnia ta?
Articol apa de ploaie, si asta poluata...

 

Elena Ceausescu - academiciana - doctor - inginer -

in ce tara era chestia asta ?
astazi lucrurile se petrec la fel , dar pentru ca majoritatea e prosta si cu creierul slabanogit de alcool , nu recunoaste adevarul !
ce reforme nene ?
ce bilant ?
ce sistem ?
odata cu ponta au venit aceasi de pe timpul Elenei Ceausescu din Comitetul Central !
noua clica a lui ponta foloseste un limbaj slefuit la repezeala si deaia votangiul nu face diferenta , dar sunt aceasi de pe timpul lui Elena Ceausescu !
e ca si cum l-am intreba pe Brejnev-Marga despre Lucian Blaga , Constanin Noica sau Mihai Eminescu !

 

inca un articol

din ciclul " Cum sa fre.cam pwula zi de zi, si sa ne pros.tituam pe 30 de arginti".
un lucru e sigur: firma Educert a legionarului Vlaston nu va mai sifona bani publici de la Ministerul Educatiei !

 

@un oarecare

Ati citit articolul? Sa discutam ideile, cu argumente. Altfel, nu va obositi, ca nu ma impresioneaza.

 

Domnule Vlaston...

Dati-mi voie sa va felicit sincer! Pe cat de aiuritoare au fost articolele pe teme politice de mai antart, pe atat de normal imi pare acesta, in care, in sfarsit, se pare ca va ocupati de chestiuni mai apropiate domeniului dumneavoastra de activitate...
Eu personal subscriu ideii exprimate de dvs cu privire la riscurile pe care le incumba lipsa de decizie...Chiar daca n-ati scapat ocazia de a va lua de doamna Andronescu @en passant@ , articolul imi pare in linii mari cat se poate de pertinent!
Singurul lucru oarecum neclar: intre scoala profesionala si colegiul tehnic (la care s-ar invata anumite meserii), ultimul incheiat cu acel bacalaureat profesional al doamnei Andronescu, , ce deosebire de fond este? Sunt realmente curios, nefiind decat tangential cunoscator al situatiei actuale din invatamant...
Pe de alta parte, trebuie sa fim realisti: scolile profesionale au nevoie de formatori dar cum scolile de maistri spre exemplu, au cam disparut, iar meseriasii adevarati fie au luat calea Occidentului, fie si-au pornit o afacere aici, fiind , prin urmare indisponibili pentru a-i aduce in domeniu, mai ales la salariile din invatamnt, problema revenirii la un invatamnt profesional masiv este greu de realizat, si nu din lipsa deciziei ministrului de resort!

Deosebirea

Filiera tehnologica, chiar incheiata cu bac profesional, pacatuieste prin faptul ca obliga elevii la intreite sarcini de invatare: curricula teoretica, curricula teoretica tehnica, instruirea practica.

Curricula teoretica este aprox. aceeasi cu aceea din filiera teoretica, romana, matem, fizica, etc. Adica si integrale, derivate, fizica cuantica, teorie literara. Cand sa le invete pe toate, mai ales ca aici vin elevi cu medii de 3,4,5

Victimele sigure sunt elevii

...vina parintilor si a elevilor ...lipsa initiativa.
Pe cai batatorite cu turma la pascut ...cultura generala pt someri.

Preocuparile extrascolare fac diferenta.
Transforma joaca in studiu.
Un exemplu :
Programeaza grafica 3D in retea ...bun pt elevi cu inclinatii tehnice ...start intr-o viitoare cariera IT.
Daca vrei o cariera in UE ...depaseste limitele programei scolare ...nu mai dormi ca un fraier ...in banca la vianu ori sava.

Profesional unity 3D
Un exemplu ...programare pt elevi.
... ... ... http://oportun.3x.ro/unity_4/unity_4.html
...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor