Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scrisoare deschisa adresata FSLI

Luni, 10 Iunie 2013, ora 21:04
2838 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scrisoare deschisa adresata FSLI

Sunt profesor pensionar si ma simt partas si responsabil pentru succesul sau insuccesul sistemelor de educatie si formare profesionala.

Sigur, sindicatele apara DOAR interesele profesorilor, angajate si platite fiind de catre acestia, prin cotizatiile de sindicat care duc la venituri frumusele pentru sefii sindicatelor.

Dar beneficiarii sistemelor atat de importante pentru societate sunt elevii si parintii, care si platesc aceste servicii prin taxe si impozite. Ei n-au niciun cuvant de spus, tocmai ce au fost dati afara din Consiliile de Administratie ale scolilor, prin modificarile aduse Legii Educatiei Nationale.

Rezultatele a 20 de ani de invatamant pastorit si construit dupa ideile sindicatelor si ale unor ministri precum Ecaterina Andronescu, sunt:

1. Ultimele locuri in evaluari internationale credibile, PISA, TIMSS, PIRLS;

2. Desfiintarea invatamantului preofesional, cu consecinte dramatice in planul performantei economiei romanesti;

3. Fraudarea masiva a examenelor de absolvire, Bacalaureat, Testarea Nationala etc.

4. Fenomenul fabricilor de diplome, coruptia, plagiatul si nepotismul din invatamantul superior;

5. Nicio universitatea in Top 500 Shanghai;

6. Politizarea extrema, pana la nivel de portari si personal de ingrijire;

7. Lipsa oricaror criterii de performanta si masurare a rezultatelor muncii, care sa stea la baza salarizarii, avansarii in cariera, promovarii in functii de conducere.

Astept raspunsuri de la Sindicate la urmatoarele intrebari:

a. Unde ati fost si de ce n-ati protestat la desfiintarea invatamantului profesional de catre Ecaterina Andronescu?

b. Inainte de a cere bani si finantare sporita, ati cerut mecanisme de control si verificare a eficientei cheltuirii acestor fonduri sporite? Intre 2007-2008 aproape s-au dublat salariile profesorilor, cu ce rezultat in planul eficientei?

c. Ce demersuri si contributii ati avut pentru realizarea unui nou Curriculum, adecvat noilor realitati economice, sociale, generate de provocarile globalizarii?

d. Ce actiuni ati intreprins pentru oprirea fraudarii bacalaureatului?

e. Ce ati facut pentru a opri politizarea nociva din institutiile de educatie?

f. Ce ati intreprins pentru salarizarea diferentiata a cadrelor didactice, functie de performanta si rezultatele muncii, indiferent de varsta si grade didactice?

g. Ce masuri ati luat pentru angajarea in invatamant doar a celor talentati si doritori a-si pune inclinatiile specifice in slujba educatiei?

Fara aceste raspunsuri, demersul dv. este unul ipocrit, duplicitar, lipsit de substanta si realism.

Legea Educatiei Nationale, pe care o criticati cu vehementa, a fost apreciata de oficialii de la Bruxelles, reprezinta singura sansa de schimbari pozitive in educatie, daca se schimba si modul de salarizare, responsabilizare si masurare a performantei.

Stimati colegi profesori, v-ati gandit cine va asigura pensiile peste un numar de ani? Fara o economie performanta, bazata pe o productie de bunuri si servicii cu valoare adaugata mare, adio pensii si salarii peste doar cativa ani.

Acest obiectiv se obtine doar cu un sistem de educatie si formare profesionala la randul lui modern si performant, care sa atraga investitii romanesti si straine.

Deja exista un deficit la fondul de pensii de 3,5 miliarde euro, si tinde sa creasca. Sper ca sunteti constienti cu totii ca puteti vota si mama stangii sau tata dreptei politice, fara economie performanta niciun regim nu va poate asigura traiul la pensie. Ca nu vin cu banii de acasa.

Sindicatele va apara veniturile acum, azi, maine, dar pe cele de peste 10 ani vi le aparati singuri. Nu sindicatele, care atunci vor avea alti sefi, nu aveti pe cine trage la raspundere.

Exista informatii conform carora, cu un minim efort de realism, chiar premierul Victor Ponta se opune abrogarii actualei Legi si inlocuirii ei cu o lege construita de Andronescu si sindicate.

Faptul ca 25% dintre absolventii clasei a XII-a de anul acesta nu s-au mai inscris la examenul de Bacalaureat, arata in ce grad s-a autodecredibilizat sistemul de invatamant, diplomele emise de scoli, decredibilizare la care v-ati adus o contributie masiva.

Faptul ca angajatorii privati nu-si gasesc forta de munca in piata muncii si refuza sa deschida noi afaceri in Romania este si rezultatul activitatii sindicatelor din invatamant, care si-au vazut doar de interesele prezente, nicicum de cele viitoare.

In concluzie, ii rog inca o data pe profesori sa reflecteze la pensiile si salariilor lor viitoare, care nu pica din cer, din promisiuni populiste, vor fi rezultatul muncii elevilor pe care ii educa ei astazi.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#legea educatiei, #sindicate interese profesori, #bacalaureat 2013 , #educatie