Legea Educatiei intra de miercuri in vigoare

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 18:25
3723 citiri
Legea Educatiei intra de miercuri in vigoare
Foto:Arhiva

Legea educatiei intra miercuri in vigoare, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dar o buna parte din prevederile ei vor fi implementate pe parcursul mai multor ani, conform dispozitiilor finale si tranzitorii.

Astfel, clasa pregatitoare intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013, masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, iar examenul de bacalaureat se va desfasura dupa un nou model incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.

Admiterea la liceu se va desfasura in conformitate cu prevederile noii legi incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut se aplica incepand din anul 2013, iar finantarea de la bugetul de stat si cel local cu minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv se aplica de la 1 ianuarie 2012.

Preparatorii universitari au la dispozitie 4 ani, de la data de 9 februarie 2011, pentru a lua diploma de doctor si a ocupa astfel, potrivit legii, functia de asistent universitar. Tot 4 ani au la dispozitie pentru a-si lua doctoratul asistentii universitari, lectori universitari, sefii de lucrari si cercetatorii. In caz contrar, contractele de munca ale acestora vor fi desfacute.

Senatele universitare sunt obligate ca, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare legii, sa definitiveze noua carta universitara, regulamentele si metodologiile de organizare si functionare a universitatilor.

In termen de 8 luni de la intrarea in vigoare a legii legi, Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legii. Modificarile prevazute de Legea educatiei necesita circa 50 de hotarari de guvern si 100 de ordine de ministru.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#legea educatiei vigoare, #noua lege Educatiei , #educatie