Maine incepe scoala in Franta si Belgia, desi exista inca probleme si incertitudini

Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:33
2351 citiri
Maine incepe scoala in Franta si Belgia, desi exista inca probleme si incertitudini
Foto: Unsplash

In majoritatea tarilor europene, anul scolar incepe in septembrie; copiii si adolescentii au scapat mai repede de izolare si s-au reintalnit cu colegii in Germania, Irlanda de Nord si Scotia inca din august, iar luna aceasta primii care vor intra din nou in clase vor fi elevii francezi si belgieni, relateaza AFP.

Prima zi de scoala in Franta si Belgia este marti, insa scolile nu mai sunt ca inainte de epidemia de coronavirus. Ca si in Grecia, Serbia sau Bosnia-Hertegovina, clasele au mai putini copii, mastile sunt obligatorii pentru cei mai mari de 11-12 ani, iar orele sunt mai scurte. Autoritatile incearca astfel sa impiedice formarea unor focare de epidemie in institutiile de invatamant.

In Franta sunt 12,4 milioane de elevi. Profesorii ii asteapta purtand la randul lor masti de protectie. Copiii nu vor scapa de acestea nici in pauze sau in timpul activitatilor in aer liber. In schimb, in recreatii si in spatiile inchise nu va mai fi obligatorie distantarea.

Ministrul francez al educatiei, Jean-Michel Blanquer, considera ca noul protocol sanitar este 'simplu si clar', dar unele cadre didactice sustin ca mai exista inca semne de intrebare privind organizarea cantinelor sau a orelor de recreere. In unele tari, cum ar fi Grecia, unde scoala incepe lunea viitoare, elevii vor iesi in pauze pe rand, astfel incat sa nu se aglomereze curtile.

Un alt motiv de ingrijorare este modul in care se vor readapta la universul scolar copiii care s-au desprins complet de acesta in perioada de izolare. Ca si in Franta, dupa doua luni de restrictii, din martie pana in mai, in Belgia si in alte tari s-au intors in clase numai cei de la nivelurile considerate prioritare.

Belgia a mentinut data de 1 septembrie pentru inceputul anului scolar. Sefa guvernului, Sophie Wilmes, a apreciat ca reluarea unei vieti scolare 'normale sau cat mai normale posibil' este esentiala pentru copii. De aceeasi parere este si guvernul britanic: saptamana aceasta incepe scoala si in Anglia si Tara Galilor.

In randul celor 11,5 milioane de belgieni, rata mortalitatii asociate COVID-19 este printre cele mai ridicate dn lume. Pana la 1 octombrie, se va mentine obligatia de a limita contactele apropiate - la distanta sub 1,5 m fara masca - din afara familiei la cinci persoane.

In Spania, scolile isi deschid portile esalonat, in perioada 4-15 septembrie, iar portul mastii va fi obligatoriu in permanenta de la varsta de sase ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Ludmila Putina, fosta soție a dictatorului rus Vladimir Putin, a rămas fără vila de pe riviera franceză, numită și „Suzanne”. Autoritățile franceze au confiscat conacul în valoare...
#educatie, #scoala, #an scolar, #Franta, #Belgia, #masuri , #educatie