Nu pervertiti mintea copiilor!

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 14:25
2567 citiri
Nu pervertiti mintea copiilor!

Obiceiurile pe care copilul le deprinde de mic, de acasa, de la mama si de la tata, le va pastra toata viata, indiferent unde si cum va trai. Si copilul va fi cel care va suferi pentru ca la maturitate, putini sunt oamenii care sa aiba capacitatea de a corecta anumite tare capatate de mult, in copilarie.

Multi copii, cand se intorc de la scoala, sunt supusi unui adevarat interogatoriu, mai ales de mama, despre cum era imbracata invatatoarea, ce si cum a zis, cum s-a miscat, daca era vesela ori din contra.

Sau si mai rau, daca mamei i se pare ca un anumit elev din clasa ar putea fi un eventual rival al copilului ei la serbarea de sfarsit de an scolar, cand se impart premiile, curg intrebari despre acel copil, cum a raspuns, cum si-a facut tema, daca a fost atent, daca a fost cuminte, daca era ingrijit imbracat.

Si intrebarile vin una dupa alta si copilul trebuie sa stie sa raspunda deoarece simte ca mamei lui ii face placere sa afle anumite lucruri. Intr-adevar, este necesara dezvoltarea spiritului de observatie la copil, dar nu incurajandu-l sa-si spioneze colegii de clasa ori invatatoarea.

Si raul de aici incepe. La scoala, copilul nu va mai fi atent la ce preda invatatoarea si nu va mai scrie corect de pe tabla. El va trage cu ochiul si urechea la ceilalti despre care stie ca va fi intrebat acasa. Si din zi in zi va raspunde tot mai corect intrebarilor mamei, va sti mai in amanunt ce a facut colegul, dar mai nimic despre ce s-a predat ori s-a discutat in clasa despre lectia noua.

Cel care pierde din aceasta situatie creata involuntar de mama, pentru ca asa o duce mintea, atata poate si atata stie, este copilul, pentru ca rezultatele negative nu vor intarzia sa apara iar mama, indignata, se va intreba de ce. Fara insa, sa realizeze ca ea este vinovata.

Nu mai incercati sa initiati copilul in niste lucruri care nu sunt pe masura varstei lui si nici nu ar trebui sa intre in sfera lui de ocupatie. Copilul trebuie invatat ca la scoala sa fie atent la ce se preda in clasa, sa-si ia notitele de pe tabla, sa fie ascultator, sa-si respecte invatatoarea si colegii.

Si acasa, mama sa-l intrebe numai despre el, despre ceea ce a facut el la scoala, ce a raspuns, cum a raspuns, de ce nu a inteles un anumit lucru si de ce nu a cerut lamuriri in legatura cu ceea ce nu a inteles.

Copilul va creste, dar obiceiul deprins de mic ramane. Asa ca, mai tarziu, mama nu ar trebui sa fie surprinsa si nici revoltata cand copilul, om matur, la casa lui, va intra in conflict cu rudele ori vecinii din cauza ca-i spioneaza ori ca transmite vorbele de la unul la altul.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#educatie copil acasa, #sfaturi educatie copil, #sfaturi scoala copil , #educatie