Ziare.com

Opinii Interese oculte sacrifica din nou educatia

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 14:06

   

Opinii Interese oculte sacrifica din nou educatia
Marile sperante de la inceputul anului 2010 se transforma intr-o crunta deziluzie.

Dupa hotararea cu care Presedintele si premierul Emil Boc s-au angajat in procesul de modernizarea a sistemelor de educatie si formare profesionala eram convinsi ca, in sfarsit, vom ajunge sa incepem macar acest dificil proces.

N-a fost sa fie asa.

Prima eroare i-a apartinut ministrului Daniel Funeriu. Care a adus in Parlament noul proiect al Legii Educatiei Nationale (LEN) abia in 12 aprilie 2010. Intarziere fatala. Era clar ca Parlamentul nu va avea timpul necesar pentru discutarea si aprobarea acestui important si stufos proiect.

Comisia de Invatamant a Senatului l-a si ingropat pe 30 iunie, pentru cine stie cat timp, plecand in vacante cu destinatii exotice. Ce daca tinerii romani nu au parte de o educatie adecvata! Statiunile turistice internationale ii asteptau pe senatori cu locuri deja rezervate!

Ce l-a impiedicat pe ministrul Funeriu sa aduca Legea in Parlament in ianuarie sau februarie? Documentele comisiei Miclea erau in dezbatere de 3 ani, in 2009 s-a dezbatut Codul Educatiei creat de ministrul Andronescu cateva luni, ce era asa de greu, ca lucrand 10-12 ore pe zi, sa termine proiectul de lege intr-o luna?

Au prevalat, cel mai probabil, interesele mogulilor din invatamantul superior. A caror cifra de afaceri se ridica la cel putin la 1 miliard euro pe an. Proiectul LEN are prevederi dure impotriva clanurilor de putere si interese din universitati, le afecteaza grav "afacerile", le rapeste din preorgativele care le permit sa scape de sub orice control al statului.

Nu ca statul ar fi avut cine stie ce apetenta sa-i controleze.

Dupa declaratiile dlui Mihai Hardau, presedintele Comisiei de Invatamant din Senat si fost ministru al educatiei, "Univeristatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul". Asa ca, daca a existat un control, acesta a functionat invers! Statul ramane in continuare prizonier in propria casa!

Cercurile de putere si de interese din Senat au castigat si de data aceasta

Senatorii PSD si PNL au avut sarcina politica de la partid sa saboteze proiectul LEN, sa-si arate "muschii" politici, chiar daca pretul era sacrificarea educatiei tinerilor romani.

Iata componenta Comisiei de Invatamant a Senatului care isi vede de concediu, in timp ce scoala romaneasca asteapta de 20 ani o lege mai buna, dupa care sa functioneze: Mihail Hardau, presedintele comisiei, Radulescu Serban, Bara Ion, Sbarciu Ioan, toti de la PDL, Ecaterina Andronescu, Prunea Nicolae, Silistru Doina, Mang Ioan, de la PSD+PC, Robu Nicolae, Topescu Cristian, de la PNL si Bokor Tiberiu de la UDMR

Cine ce castiga si ce pierde din acest blocaj parlamentar?

1. Partidele de opozitie, PSD si PNL au mai dat o "palma" puterii, aratandu-i ca nu este capabila sa duca la bun sfarsit acest demers. Cu ce pret, nu conteaza. Asta dupa ce, in 2009, reclamasera la Curtea Constitutinala proiectul guvernului de atunci.

2. Universitatile de stat si private amana inca odata momentul adevarului, adica desfiintarea, chiar partiala, a fabricilor de diplome.

3. In lipsa scolii profesionale, alternativa la studiile liceale si fara vreun criteriu de accedere la liceu, cu un Bacalaureat fraudat, inclusiv in aceasta vara, toata cohorta de elevi se duce buluc in invatamantul superior, cotizand cu taxe mai mici sau mai mari la bunastarea universitarilor, dar fara sa obtina, cu mici exceptii, competente necesare in piata muncii. Se vor reintoarce, la 23-24 de ani, in piata muncii, fara nicio calificare. Si vor lua totul de la zero.

4. Piata fortei de munca din Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini. Care au nevoie de muncitori calificati, nu de absolventi de facultate sau de filiere liceale teoretice. Si pe care nu-i mai gasesc. Mediul de afaceri semnaleaza de mult aceasta deficienta grava, fara rezultat.

5. Curriculumul scolar nu se modernizeaza nici anul acesta. Ministrul Funeriu anunta aceasta "opera", intarziata 20 de ani, pentru 2011. Cand probabil nu va mai fi ministru. Institutul de Stiinte ale Educatiei, care incaseaza de 20 de ani salarii bugetare, in special pentru acest obiectiv, mai are nevoie de inca un an! Pentru ca i-a mers. Niciun ministru nu a conditionat salariile platite de indeplinirea unor standarde de functionare si calitate. De ce sa faca exceptie ministrul actual?

6. Managementul scolar ramane in aceiasi parametrii politici. Inspectori si directori numiti politic, dintre lipitorii de afise ai partidelor, vor face in continuare ce stiu mai bine. Adica vor frauda fondurile alocate scolilor si vor numi in continuare pe functii oameni obedienti, fara pregatire, alta decat participarea la "viata" de partid. Iar cu ocazia reducerilor de personal vor da afara persoanele verticale, incoruptibile, cele care au avut "neobrazarea" sa semnaleze actele de coruptie si fraudele din sistem.

7. Nelegarea salarizarii de performanta si rezultatele muncii se mentine. Profesorii competenti si capabili vor pleca in sistemul privat, iar tinerii valorosi vor ocoli un sistem care le ofera, la inceput de cariera, 600 lei pe luna. Invatamantul ramane in continuare domeniul de refugiu al celor respinsi de alte sisteme nebugetare, mai pretentioase.

8. Nu numai ca cercetatori valorosi din diaspora vor renunta la revenirea in tara, dar toti absolventii capabili, de liceu sau facultate, declara ca au in plan plecarea la universitati de prestigiu din tari care stiu cum sa-i pretuiasca.

9. Prin pensionarea ultimilor profesori cu vocatie si daruire, a celor care si-au facut datoria indiferent de contextul economic si salarial, invatamantul se prabuseste sub agresiunea impostorilor de tot felul, care au gasit o "vaca" de muls perfecta, pentru ca aici nimeni nu da socoteala de nimic.

10. In ciuda crizei prin care trecem, Ministerul Educatiei ramane printre cele mai stufoase in personal, platind de la buget zeci de agentii, consilii, comitete, care nu-si justifica existenta, care puteau trece foarte bine in regim de autofinantare. Nu-si justifica existenta si prin prisma stadiului in care se afla acum educatia si formarea profesionala. Ce-au facut 20 de ani?

Esecul modernizarii Educatiei

Esecul modernizarii educatiei este primul mare rateu al Presedintelui Basescu si al actualului guvern. Acest esec atarna ca o piatra de moara de gatul dezvoltarii economico-sociale a tarii. Sunt in joc bani multi, care, la fel ca in sistemul de sanatate, nu se justifica prin rezultatele intoarse societatii.

Daca nici in actuala criza nu s-au gasit resursele umane si legale pentru modernizarea acestui important segment al societatii, apropierea ciclului electoral face ca amanarea solutiilor sa fie iarasi de ordinul anilor.

Responsabili sunt politicienii, de la putere si din opozitie.

Sper sa plateasca la alegeri aceasta grava agresiune asupra viitorului Romaniei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2542 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

V-am spus că vremurile s-au schimbat...Si că situatia e mai complexă,...Nu-i intelectualul - servitor...Cultura nu-i ceva ca o anexă... .

V-am spus că sunt un om periculos
Si nu mi-ati luat avertismentu-n seamă.
V-am spus s-aveti pentru persoana mea
Un plus de-ngrijorare si de teamă.

V-am spus că fac teribil de urat
De sunt călcat putin pe libertate.
V-am spus ca sunt osteanul credincios
Dar care doar cu inamici se bate.

V-am spus să vă astampărati si voi,
Cenzori capriciosi ai vremii mele,
C-o să vă coste scump măruntul moft,
De a ne face nouă zile grele.

V-am spus să puneti mana să munciti.
Să nu mai tot panditi zelosi din umbră,
V-am spus că n-o să placa nimănui
Pornirea voastră, tulbure si sumbră.

V-am spus că vremurile s-au schimbat
Si că situatia e mai complexă,
Nu-i intelectualul - servitor.
Cultura nu-i ceva ca o anexă.

Si lumea nu se poate cuceri
Umfland la cifre si mimind tumulturi
Cu aroganti si trindavi doctoranzi,
Cu papagali care tin loc de vulturi.

V-am spus si am puterea să mai spun
Ca nu incape muntele in seră
Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
Si de la căprioară la panteră.

V-am spus să nu-l fetisizati pe Marx,
Să nu-i păstrati in spirt invatătura
Si voi intr-una fără să-l cititi
Il pomeniti pană vă doare gura.

V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Si voi v-ati decorat voi intre voi
Cand lupta este in desfăsurare.

V-am spus că muzica nu-i un microb
Care amenintă civilizatii
E-a omului pentru a fi mai bun,
V-am spus: ceva care să-i placa dati-i.

V-am spus, concetăteni analfabeti,
Si luati aminte si să tineti minte.
Dar nu stiam ca v-ati născut si surzi
Si scoateti arma cand vedeti cuvinte.


Analfabetilor - poezie de Adrian Păunescu
Pai sa nu le...

 

"Marile sperante de la inceputul anului 2010 se transforma intr-o crunta deziluzie."

Si ai uitat sa povestesti ca nimic favorabil, in directia de care vorbrszi, NU ESTE ACCEPTAT DE OPOZITIE!!! Ne ascundem dupa deget, sau dupa usa Parlamentului?

 

Domnule Prof, ne povesrtesti ce propune Guvernul?

Si in Romania DEMOCRATA; HOTARASTE PARLAMENTUL?
Hai sa tragem de urechi Parlamentul, nu Guvernul mic si prost!

Guvenul nu numai ca-i mic si prost...

... dar nu are vointa, nu vrea sau nu poate sa lupte pentru proiectele cu care s-a prezentat in campanie si a castigat alegerile...
Ce va face la ora bilantului? Ok, pe mine nu ma incanta si nici copiilor nu le serveste la nimic sa dea vina pe ceilalti...
Vreau sa vad actiune. Sa lupte! Guvernul sa lupte pentru impunerea legilor lui. De asta au fost alesi PDL-istii, de asta i-am investit cu incredere...
Sa mi se dea motive sa cred si mai departe in PDL...

@Silvia, in Romania ce trece peste Parlament si CSI? De ce nu se aproba reducerea bugetarilor?

Cate propuneri ale guvernului, se clatina in Parlament?
Sa criticam Parlamentul, sau cei ce vin cu propuneri?
Ce fericiti ar fi romanii daca FMI ar mai bloca odata transa. Sa crape luxul in ei de luxati!!!

Cantec fără răspuns

De ce te-oi fi iubind, femeie visătoare,
care mi te-ncolăcesti ca un fum, ca o vită-de-vie
in jurul pieptului, in jurul tamplelor,
mereu fragedă, mereu unduitoare?

De ce te-oi fi iubind, femeie gingasă
ca firul de iarbă ce taie in două
luna văratecă, azvarlind-o in ape, despărtită de ea insăsi
ca doi indrăgostiti după imbrătisare?...

De ce te-oi fi iubind, ochi melancolic,
soare căprui răsărindu-mi peste umăr,
trăgand după el un cer de miresme
cu nouri subtiri fără umbră?

De ce te-oi fi iubind, oră de neuitat,
care-n loc de sunete
goneste-n jurul inimii mele
o herghelie de manji cu coame rebele?

De ce te-oi fi iubind atata, iubire,
vartej de-anotimpuri colorand un cer
(totdeauna altul, totdeauna aproape)
ca o frunză căzand. Ca o răsuflare-aburită de ger...


poezie de Nichita Stănescu

Un exemplu de gandire. Ce zicea Silvia_hazna acu ceva timp...

Comentariu:Ai tu curajul sa pui mana pe Biblie si sa juri... 016.06.201 14:09
... ca Basescu si Boc au nenorocit poporul? Fiti logici, oameni buni, nu ignorati trecutul, faceti conexiuni intre ce se intampla de 20 de ani si ceea ce ne e dat sa traim acum. Cum poate sa creada cineva sanatos la cap, ca in sase luni, un guvern a putut face asa un dezastru? Daca RTV si Antena sunt canale TV pentru prosti, pentru cei care nu gandesc, asta nu inseamna ca toti romanii sunt la fel...

Felicitari domnule profesor

Din cate stiu am mai discutat pe acest subiect si am atras atentia ca sunt foarte multe persoane care se vor opune restructurarii invatamantului. Actiunea rectorilor care au respins in totalitate proiectul de lege a lui Funeriu, a reprezentat un exemplu extraordinar ce dovedeste starea de fapt din invatamant. Invatamantul romanesc este o mare plaga a acestei tari. Consuma fara sa produca nimic. La terminarea studiilor superioare, doar cativa studenti au competente utile societatii. Elevii si studentii dobandesc cunostinte si competente solide in ale coruptiei. Pe de alta parte banii papati prin contractele de cercetare nu contribuie la formarea unor colective care sa fie capabile sa produca ceva.

Domnule profesor vreau sa va felicit ca inca mai puteti sa scrieti. Sper ca aceste idei sa fie auzite de cine trebuie si de cine poate sa schimbe cate ceva in aceasta tara.

@Vanea

In adevar, faptul ca putem sa publicam si sa ne facem auzita vocea este important. Ce impact are? greu de spus. Dar cred ca asa se formeaza un curent de opinie, din articole citite si care spun adevarul. Nu manipuleaza. Oamenii au devenit selectivi, descopera imediat manipularea. Din tacere castiga doar impostorii.

Da, Silvia, ai dreptate.

Mi-am cumparat o oala mare, am aruncat guvenul peste Parlament si cu mixerul, am cacut ciulama.
Dar nu a iesit nimic, ca erau "unii" absenti!
Si am aruncat oala!

Mi-am cumparat ochelari noi. Cu o lentila vad Guvernul, cu cealalalta vad Parlamentul.

Lentilele se fixeaza intr-un punct stabilit de CSI.
Inseamna ca de la anul, nu mai vad?

Nu ai nevoie de lentile.Uite-te de lentilele lui iemil bob-bobu.Crezi că vede ceva in afară de slugărnicie și demagogie?Eu cred că nu.

Nu avem nevoie de educație.Școala romanească produce numai elemente inteligente gen:găo zeus,eba-retard,boc-bobu,hoară,alma-roberta,udy-klapon CdP,oltean,grațiela iordache,țurcan,......și sleahata lor inteligentă.
Deci,ROmania are numai și numai elemente ultrainteligente native care au DISTRUS și FALIMENTAT ROmania in timp RECORD:un an și jumătate de "guvernare".

Absolut toate adunăturile zoooranjate le dau toate prăjiturile din lume imbibate cu sirop de furadan.

^----^.............Cantecul nebunului

Ei sunt cuminti...

Tu esti nebun...

Dar cum Tu esti ce-ai fost mereu -
Poate că cel cuminte-s Eu
Desi de cate ori sa-ti spun,

Tu nu esti bun... esti doar nebun...

Nu esti normal, nu esti ca Ei...
Eu ii iubesc că sunt ca Mine...
Tu beai
Si minti fără rusine -
Si-n ochii prietenilor tai
Treci drept nebun... că nu esti ca Ei...
Lor le place-amanta Mea...
Tie nu-ti place-amanta Lor...
Ei văd cu ochii tuturor
Femeia...
Tu nu o poti vedea

Decat cu mana
Cu mana ta...

Dar cum din Ei toti numai Tu
Nu esti ca Ei,
Am să te duc
Din ziare.com la balamuc -
Si fiindcă nu-mi va părea rău,
Cumintele voi fi tot Eu!...

(Ion Minulescu & GB-e-Doby)

Dupa parerea mea, nu avem nevoie de un nou Guvern!

Aven nevoie de legi corecte si un Parlament mai econom!
Va fi mai bine!

traiasca partidul comunist roman si securistii profitori !

ca guvernul boc+udmr este haotic si dirijat din umbra nu mai este un secret. dar ceea ce a facut si face psd+pnl+pc, prin realitatea,antene si parlament, este netezirea drumului din abisul in care ne-a aruncat acum 20 de ani. au distrus economia si acum tipa la pd-l ca nu stie sa acopere ceea ce au furat ei. iar pd-l se chinuie sa adune ce a mai ramas. noi suntem niste fraieri ca ii lasam si putin imi pasa ca sunt parlamentari sau guvernanti. tot hoti. cel putin pd-l a mai arestat cate un primar sau un director de liceu. ceilalti...i-au aparat si ii apara in continuare. ca asa-i ordenu' !

Domnule Profesor -

sunt cativa ani deja de cand am inteles ca in Romania nu se vrea un invatamant de calitate. Si stiti de ce? Pentru ca un popor educat, informat, cultivat este si pretentios si politicienii acestia de doi bani gramada nu ar mai avea nici o sansa peste 5 sau 15 ani...
Nu ma resemnez dar nu mai visez la un invatamant de calitate - repet - pentru ca nu se vrea...
Politicienii sunt cei care pun piedici...

 

Domnule Profesor SV...

... politicienii de azi, indiferent de culoare, nu au respect pentru trecut si nici grija pentru viitor. Si batranii si copiii sunt la fel neglijati si bataie de joc.
Pe politicienii ii intereseaza prezentul, azi, acum cand lor sa le fie bine si considera ca e un drept al lor sa le fie bine... Noi le-am permis, noi i-am invatat asa...

 

Si

Pana cand vom inghiti toate astea?

Presedintele si premierul sunt incapabili sa rezolve aceasta problema, relativ simpla, in comparatie cu criza economica? Pai atunci sa ne lase in pace. Poate ne descurcam mai bine fara ei!

doamna, nu va recunosc!

Doamna (cu D mare) Silvia(cu S mare) nu va recunosc! v-ati schimbat opiniile?
Si uitati consecintele : ora 14:30 Aberatiile lui pinte cotate excelent si total de acord maxim de punctaj, ca ataca "opozitia" iar dumneavoastra care spuneti niste adevaruri valabile, si fara culoare politica un pic acceptabil acolo...
Cine credeti ca v-a puncta astfel?
Eu va dau totusi o nota mare. Tocmai pentru ca stiu ca nu dupa note mari umblati!!
In privinta opiniunilor d-lui vlaston, sunt total de acord, cu exceptia punctelor 3 si 4.
ce fel de scoli profesionale doriti d-le vlaston? de fierari betonisti? de strungari pe strungurile care nu stiu daca se mai fabrica la Arad> de tamplari? de cismari?
in ce lume traiti? nu cred ca mai exista nicaieri astfel de "scoli profesionale" In cursuri de calificari de max 6 saptamani oameni cu EDUCATIE ajung sa stapaneasca masini unelte performante.
Pe o linie de montaj la Craiova lucreaza oameni "antrenati" cateva zile. Nu mai exista in Europa scoli de tinichigii auto! domnule vlaston!!! iar cursurile de ospatari, bucatari, paharnici pt basescu se fac in scoli specializate care exista! chiar daca nu sub vechea nomenclatura.
La punctul 4 e mai grav : e oare condamnata Romania, pt ca asa inteleg ca-i ureaza d-l vlaston sa ramana la nivelul de furnizoare de sclavi cu educatie limitata? Doar ca sa fie ieftin? si sa-i tenteze pe "investitorii" straini? Cred ca patrunzand mai adanc intelesul afirmatiilor d-lui vlaston de la acest punct 4 vedem incotro bate. Pai daca tot amtrimis vre-o 400 de ani feciori si fete la Stambul si boierii au dus-o bine, de ce ne-am schimba obiceiurile?

Te inseli

Problema scolilor profesionale sau de meserii este abordata diferit in alte tari. Daca nu ai cunostinte despre asa ceva nu generaliza.
Cat despre cursurile acelea de cateva zile, e vorba de intructiuni ptr a lucra intr-un sistem tip "banda", pus la punct , in care contributia "meseriasului" este ca si zero. Nici macar nu trebui sa stie sa citeasca. Acolo nu este "calificare" sau meserie dacat in viziunea unor primitivi. A sti sa faci o meserie e cu totul altceva decat a apasa pe un buton la fiecare 5 secunde.
In multe tari exista programe speciale de meserii care se desfasoara pe parcursul a 1-2 ani dupa liceu, in conditiile in care liceul e ca si obligatoriu. Vechea formula de Scoala profesionala imediat dupa scoala generala nu mai e viabila in conditiile avansului tehnologic. Romania a distrus insa tot, asa ca acum greu mai gasesti vreo familie care sa nu aiba copii in facultati si in acelasi timp si mai greu de gasit un instalator care sa stie sa monteze corect un robinet.

aveti o figura tare simpatica in poza!

Si pacatos cum sunt m-am repezit sa va iau fisa de pe ziare.com. Cand colo Stupoare!!! citind TOATE comentariile pe care le-ati facut vre-o data nu a fost unul cu care sa nu fiu absolut deacord! Asa incat nu am motive sa nu fiu de acord nici cu acesta. Vreau doar sa va atentionez asupra unei inadvertente: spuneti ca "n-ai dreptate" dar imi dati dreptatae cu pasajul "exista scoli profesionale de 1-2 ani DUPA terminarea liceului" adica nu ca alternativa la liceu, tocmai ce ii reprosam d-lui vlaston care vrea revenirea Romaniei la anii 70.
Va multumesc ca v-ati aplecat asupra mediocrei mele postari.

Meserii si meserii

Exista meserii: frizer, coafeza, ingrijitor in hotel, muncitor agricol, bucatar, etc., care nu pretind neaparat liceul. Ce inseamna liceu? Pe partea tehnologica inseamna si derivate, integrale, fizica cuantica, teoria literaturii, etc. Su toti tinerii interes si resurse pentru astfel de chestiuni teoretice, abstracte? Din experienta proprie, cam 30-35% nu au.

Ce inseamna liceul???

Scoala elementara te invata sa citesti si sa socotesti, si se adreseaza copilului.Liceul se adreseaza unui adolescent unui cetatean in formare. Ce inseamna liceul?Inseamna in primul rand atingerea unui grad de educatie care sa-ti permita sa discerni daca votezi sau nu un individ ca basescu su gasca lui dementa care hotaraste ca lumea e impartita definitiv intreunii care chiar daca au trecut prin liceu ca gasca prin apa tot au succesuri iar altii carora soarta le-a dat mai putine perspective sa ramana la coada vacii prin decizia unui vlaston.
La ora asta nu mai citeste nimeni aceasta postare, asa incat ea se adreseaza numai si numai constiintei d-voastra.

In sfarsit

Cu exceptia acuzatiilor cam gratuite la adresa PSD+ PNL (in nici un caz nevinovati pentru sitiatia actuala a educatiei) pentru inactivitatea unei comisii conduse de PD-L, restul pozitiei cred ca este corecta si echilibrata. Sincer, asa ceva asteptde la dumneavoastra, nu pozitii de partizanat politic. Pentru ca daca si cei care pot se inregimenteaza politic - chiar daca numai mental, chiar nu mai e nici o speranta. Vezi cazul ministrului.
Din partea mea sa vina si Becali la educatie, dar macar sa se faca ceva.

 

In comisia cu pricina

Opozitia are 6 la 5 voturi si a votat plecarea in concediu. Pentru ca puterea sa nu se laude, cumva, cu trecerea educatiei nationale. Daca asta este o pozitie responsabila, fata de destinul Romaniei....

Si dupa lege, ce?

L-or fi fortat pe Hardau cu pistolul la cap sa declare:
"Finalizarea raportului pe marginea Legii educatiei nu sta sub semnul unei competitii socialiste intre Senat si Camera Deputatilor, ci traduce efortul unanim de a pune bazele unui sistem educational responsabil, coerent si corelat cu standardele educationale europene", apreciaza senatorul Mihail Hardau

Mai mult, nu l-am auzit pe Hardau sa acuze opozitia de malversatiuni, ci mai degraba proiectul de lege de neclaritate in exprimare, lipsa de coerenta si nefinisare.
Tinand seama de faptul ca ministrul ignorat inclusiv propunerile educer, nu vad ce rost are sa acuzam pe altii. Astia isi au si asa vina lor bine pusa si pentru ce au facut si nu au facut Andronescu si Adomnitei.
Si daca legea iese maine, ce reforme vedem de poimaine, care nu se pot face azi?

Legea

Are 80% prevederi bune si foarte bune, mai ales pentru superior. Si managementul in preuniv. era schimbat. Si libertatea profilor de a alege ce vor pentru 25% din ore. Macar astea daca intrau in vigoare si tot era ceva. Asa n-avem nimic. Zero.

cu sau fara lege

Nimeni nu l-a oprit pe ministru sa reduca numarul de locuri la universitatile acreditate cu grad de incredere limitat. Dar nu a facut-o.
Nimeni nu l-a oprit sa distruga mizeria de la Arad cu diplome la zi acordate unora care lucreaza zilnic la sute de km de Arad, semnalata de Ministerul Sanatatii. dar nu a avut chef sa raspunda nici macar Ministerului Sanatatii.
Cu sau fara lege nu va face nimic. A cazut in capcanha Andronescu, cu o lege stufoasa si nu e capabil sa o gestioneze.

Din pacate

Ma vad obligat sa fiu de acord cu aspectele semnalate

Deziluzie.

Toate nenorocirile cuprinse in cele zece puncte ,se datoreaza dlui.ministru Daniel Funeriu pentru ca a inaintat proiectul legii invatamantului cu o luna intarziere (intarziere la ce ?).In acea perioada liderii sindicali de trista amintire (macar pe perioada concediului) si opozitia ,se dadeau de ceasul *** ca societatea civila nu a avut timp sa rumege propunerea.Imi aduc aminte ca si dl.profesor,Stefan Vlaston,a avut cateva articole extrem de critice la adresa proiectului si cerea timp de gandire.Dl. Ministru Daniel Funeriu este deocamdata singurul ministru al invatamantului care a castigat batalii importante cu sistemul.

 

Si a pierdut-o

Pe cea mai importanta: schimbarea de paradigma in educatie. Preferam s-o castige pe aceasta. Toti ministri spun ca sub conducerea lor totul se desfasoara excelent, dar lasa lucrurile cum le-a gasit. Ca si cum ar fi perfecte. Adevarul e altul. Nu au puterea si vointa sa sparga cuiburile de viespi.

Basescu

Pe mine unu a cam inceput sa ma irite Basescu desi l-am sustinut pana in panzele albe peste tot. Ma irita nu pentru ca ar fi un dictator ci dimpotriva pentru ca este prea democrat, suspect de democrat. Ne-a spus ca va fi presedinte jucator, de asta a si fost ales in dauna molaticului Geoana, dar vad ca joaca mai mult pe tusa rugandu-se de moguli sa-l bage si pe el in teren. In haosul asta de Romanie Basescu ar fi trebuit sa fie foarte apropiat de stilul lui Putin, care joaca nene nu se incurca. Eu nu cred ca in tara lui Putin curtea constitutionala i-ar fi dat peste nas acestuia intorcandu-i vreo lege de atat de mare importanta pentru tara cum a fost aceasta cu taierea pensiilor sau alta ca ANI pentru ca in secunda urmatoare ar fi avut mari necazuri. Asa cum Putin l-a bagat la inchisoare pe oligarhul Hodorcovski asa trebuia sa-l bage si Basescu pe Vantu ale carui televiziuni si ziare fac atat de rau tarii. Patriciu de asemenea trebuia sa intre in viteza la puscarie daca nu si Voiculescu. Motive sa intre la puscarie ar fi avut destule acesti moguli, si daca judecatorii nu ar fi vrut sa-i bage ar fi trebuit dati afara. Pana la urma securitatea si armata se afla in mana lui Basescu. As fi pus securitatea pe ei si nu ar fi miscat unu. Acum la noi aceasta democratie ne iese pe nas, am ajuns sa-i ducem dorul lui Ceausescu cand nu exista nimeni mai presus de lege, cu exceptia catorva privilegiati. Asa ca presedintele este pe drept cuvant acuzat ca nu a facut nimic, degeaba se scuza ca Tariceanu nu l-a ascultat, Boc nu il asculta, PDL nu il asculta, de opozitie nu mai vorbesc.S-a spus in CSAT ca aceste campanii comandate de presa fac mare rau tarii. Asa si este. Si? Stam ca prostii si ne uitam la drobu de sare sa ne cada in cap? Nu trebuie sa joace cinstit, mai merge si cate un fault sau tras de tricou, dai nene Basescu la gioale lui Vantu pana nu mai poate, jeneaza-l pana se va ruga el de tine sa nu-l mai faultezi ca se face baiat cuminte. Se poate nea Basescule sa nu te mai prefaci?

 

Guvernarea cu sabia

Am scris un articol zilele trecute intitulat asa. Raspunde eact cerintelor dv.

Presul activ

Un presedinte activ l-ar fi bagat la zdup pe ala de a distru flota si pe ala care a furat o casa in Mihaileanu.

nu ti s-a acrit cu flota ?

intreaba-l,daca esti curioasa,pe d-l vacaroiu(zis vodcaroiu) cum e chestia cu flota si vei avea surpriza unei conversatii impanata cu adevaruri halucinante.
cit despre casa din mihaileanu,a fost demult data inapoi,chestia amuzanta este ca,in campania prezidentiala din 2004,psd-ul nu a stiut de ea,au aflat imediat dupa alegeri si se ofticau de mama focului.
pina la urma,desi s-a facut zgomot cit cuprinde,nu a fost prea clar ce ilegalitate a facut basescu cu acea casa...
dar toti bagabontii din psd si pnl nu au case fara numar ? si nu numai in romania,ci,pe toate continentele.
numai la basescu se vede,restul stau saracii in bordeie...
tema e tocita,incearca ceva nou.

Inventarea rotii si lipsa de leadership!

Acestea sint 2 probleme tipice in Romania actuala (nu numai in educatie, in orice domeniu):

1. In loc sa incercam sa inventam roata, ar fi mult mai simplu si eficient sa invatam de la cei care au mai multa experienta si rezultate bune in domeniu (Occidentul, in general, dar si Coreea de Sud, Japonia). Daca ne facem ucenicia bine, atunci vom ajunge noi insine maestri.

2. Liderii trebuie sa aiba cunostinte si viziune, astfel incit sa puna lucrurile pe acest fagas.

Unde nu este educatie, acolo este agricultura (facuta cu sapa)! Nu e vorba numai despre faptul ca se pierd bani fara nici un folos in sistemul actual, dar si ca se pune la mezat viitorul Romaniei.

 

Si

Aici e nevoie de sabie. Cand este in joc viitorul Romaniei.

EduCer si agramatismul presedintelui sau!

Pacat ca ideile bune sunt preluate de persoane nepotrivite, care nu fac decat sa spuna ce s-a mai spus, pe diverse tonuri si de sute de ori....
Intr-adevar, ce se intampla cu legea educatiei si cu invatamantul in general este trist. Dar si mai trist este sa vezi un agramat ca Vlaston discutand doct despre aceste lucruri. Omul asta nu este capabil sa scrie corect si-si da cu parerea despre invatamant, inclusiv cel universitar.
Fraza de profesor si presedinte de asociatie ce militeaza pentru calitatea invatamantului:
""""Toti ministri spun ca sub conducerea lor totul se desfasoara excelent, dar lasa lucrurile cum le-a gasit."""
Da, dom profesor:"ministri le-a lasat" si dumneata faceau bine sa ramai la saiba, unde ti-era locul, inainte sa te decizi sa te "intelectualizezi" la seral, cu ajutorul unor profesorasi de calibrul dumitale, probabil.
Si nu mai abera dumneata ca legea aceea este buna in nu stiu ce proportie, mai ales pentru superior ca nu-i deloc asa. Decat sa-ti dai cu stangul in dreptul si invers vezi matale ca sunt niste "amici" din Educer care sub anumite pseudonime se amuza pe seama matale pe ziare.com. Si nu ma surprinde ca esti incapabil sa-i recunosti....si nici ca ei nu realizeaza ca posteaza cam aceleasi subiecte si prin alte locuri, asa ca sunt usor de recunoscut! Ce mi-e seful, ce mi-e restul! la fel de inteligenti!
Halal echipa!
Deci dom' profesor, lasa matale analizele sofisticate pe marginea invatamantului si ocupa-te de gramatica.
Incredibil! In ce hal a ajuns tara asta cu asemenea agramati pe post de mari sfatuitori!!!Si cu o turma de oi ce aplauda de zor parveniti din astia. Pe urma se plang ca bietii lor copii nu au parte de o educatie buna, ca profesorii sunt asa si pe dincolo. Aplaudati voi agramati din astia si uite unde ajungem!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor