Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Somajul, un indicator al invatamantului romanesc?

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 11:08
2199 citiri
Opinii: Somajul, un indicator al invatamantului romanesc?
Foto: Arhiva

Problematica analizei nevoilor de educatie, atribut al managementului strategic, se poate discuta numai in contextul unor schimbari radicale in modul de functionare a intitutiei educative si a sistemului de invatamant.

Institutia numita "scoala" este in continua interactiune cu mediul social, deci cu societatea civila.

In noua Lege a Educatiei Nationale (LEN) nu se vorbeste nimic despre o schimbare de strategie globala, care sa fie sustinuta pe cale legislativa si administrativa de catre factorii de decizie politici.

Schimbarea pe care si-o propune noua LEN trebuie sa fie facuta in planul real al educatiei si sa se produca prin mecanisme interne de reglare si autoreglare ale sistemului social per ansamblu.

Pana cand aceste mecanisme "naturale" nu vor fi deblocate, nu printr-o lege, ci prin insusi procesul general al democratizarii vietii sociale, scoala romaneasca nu va fi supusa decat unor presiuni sociale exercitate asupra institutiei si resurselor umane si nu va putea raspunde direct cerintelor si asteptarilor populatiei.

Sistemul si politicul din Romania nu pot vedea si percepe aceasta schimbare, care trebuie sa rezolve pe termen mediu si lung nevoile educationale ale unei intregi generatii si societati.

Pana cand statul de drept nu va constientiza ca nevoile de educatie sunt, de fapt, nevoi sociale, nu se va putea vorbi de o reforma a sistemului de invatamant romanesc per ansamblu.

Gravitatea problemei aduse in discutie rezida in faptul ca factorii de decizie politici nu mai vad rostul scolii romanesti.

Se mentioneaza la tot pasul cresterea alarmanta a numarului de someri, din care un procent semnificativ il reprezinta tinerii.

In noua LEN nu se mai precizeaza nimic referitor la invatamantul vocational, profesional, mai ales ca inca de un an scolile de arte si meserii si invatamantul profesional si etnic au fost desfiintate.

In ultima perioada, am constatat ca somajul este doar un indicator statistic pentru mass-media si nu o referinta si un barometru al societatii per ansamblu, legat de nevoile de educatie.

Pana la urma, constatam cu tristete, simtind si politicile de austeritate promovate in ultima perioada, ca somajul este de fapt expresia unei educatii asumate si acoperite in prezent, fenomen social determinat si in viitorul apropiat.

Acest fenomen va fi vizualizat mai acut in societatea romaneasca in urmatorii 5-10 ani. Ma mir ca nu ne dam seama ca, de fapt, invatamantul romanesc produce "someri pentru viitor".

Astfel, rata somajului va sanctiona sistemul de invatamant per ansamblu, indiferent de modul de functionare a economiei romanesti in urmatorii ani.

Este vizibila evolutia din ultimii ani a somajului, sub raportul cantitativ global, care a crescut in mod constant, iar invatamantul romanesc nu a putut oferi nicio solutie.

Intrebarea pertinenta: Invatamantul romanesc este un factor generator de somaj?

Parerea unanima a specialistilor in domeniu din sistemul educational este ca, atata vreme cat somajul inregistreaza in mod constant cresteri cantitative, uneori alarmante, cresteri care se traduc de fapt printr-o scadere a capacitatii de absorbtie a pietei muncii in raport cu oferta de munca, invatamantul romanesc nu poate fi considerat drept cauza si nici efect al somajului per ansamblu.

Ceea ce face statul prin politica lui in domeniul educational, prin "marea comasare a scolilor din invatamantul preuniversitar", este doar o reducere a numarului de elevi, studenti, viitorii someri, formati de sistemul de invatamant, diminuand accesul la educatie prin emiterea unor decizii politice.

Mai indicata ar fi o extindere a invatamantului vocational pe toate nivelurile, ca si mijloc de diminuare a somajului in randul tinerilor.

Un invatamant profesional, post general, care sa asigure la baza muncitori calificati, care sa raspunda corect nevoilor de pe piata muncii, fiind o solutie pe termen scurt pentru integrarea socio-profesinala a tinerilor in societate.

Aceasta insa presupune o mobilitate si o dinamica mai mare a sistemului de invatamant, a programelor de educatie in general, fapt care nu este precizat in noua Lege a Educatiei.

Astfel, scoala romaneasca si sistemul educativ nu-si pot asuma singure nevoia de educatie a unei societati, pe care de fapt nimeni nu o resimte si de a carei satisfacere nimeni nu este interesat.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#legea educatiei nationale, #prevederi legea educatiei, #invatamant Romania, #reforma scoala , #educatie