Patriarhul Daniel a propus mai multe amendamente la Legea Educatiei

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 22:08
3504 citiri
Patriarhul Daniel a propus mai multe amendamente la Legea Educatiei
Foto: Arhiva

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Biserii Ortodoxe Romane a adresat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Alma Anastase, mai multe observatii privind proiectul Legii Educatiei, despre care spune ca nu respecta libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

Patriarhul a propus o serie de modificari, in primul rand in privinta statutului orei de religie si al cadrelor didactice care predau disciplina religie, precum si programa pentru aceasta disciplina, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Preafericitul Parinte Daniel explica faptul ca alineatul 3 din articolul 17 scade importanta orei de religie intre celelelalte discipline scolare si poate genera forme de abuz, avand in vedere ca se spune ca, la cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma ore de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar.

Legea educatiei: Comisia de invatamant a adoptat trei din cele 316 articole

"Exprimarea 'in locul orei de religie' transforma aceasta disciplina, afirmata ca parte a trunchiului comun, intr-o disciplina optionala", a spus Patriarhul.

De asemenea, liderul Bisericii Ortodoxe Romane doreste si completarea articolului 17 cu prevederi privind statutul profesorului de religie, in sensul celor aratate in art. 32, alin. (2) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor si in art. 136 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, respectiv: "disciplina Religie poate fi predata numai de personal abilitat, in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si cultele religioase recunoscute oficial de stat", prevederi care nu se regasesc in proiectul de lege prezentat Parlamentului Romaniei.

Nu in ultimul rand, Patriarhul sustine ca proiectul de lege restrange posibilitatea cultelor de a-si elabora programele pentru disciplina religie.

Opinii: Ce nu rezolva proiectul Legii Educatiei Nationale?

"Prin urmare, Va rugam sa sustineti propunerile de amendamente ale Patriarhiei Romane, prezentate si motivate in anexa, pentru ca noua Lege a Educatiei Nationale sa fie un act normativ care sa promoveze si valorile integratoare ale disciplinei religie", a incheiat Preafericitul Daniel.

Citește și:
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...