Pianul sau banul? Ajuta-ti copilul sa aiba o viata de succes invatandu-l despre incredere si propriul potential Interviu

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 09:36
6785 citiri
Pianul sau banul? Ajuta-ti copilul sa aiba o viata de succes invatandu-l despre incredere si propriul potential Interviu
Foto: Smart Education

Parintii trebuie sa stie ca este foarte important sa le dezvolte copiilor lor increderea, autocontrolul, perseverenta, curiozitatea sau abilitatea de a gandi in perspectiva.

Daca aceste calitati vor fi bine asimilate, ele vor deveni un mod de viata pentru viitorul adult, un "program" dupa care el va functiona, spune Corina Tanasiciuc, manager al centrului educational Smart Education.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Corina Tanasiciuc povesteste despre cum a demarat acest proiect si dezvaluie beneficiile programelor de dezvoltare personala pentru copii marca Smart Education, programe pe care parintii le pot testa cu ocazia evenimentelor organizate gratuit in perioada 19-23 septembrie.

Ce este Smart Education?

Smart Education este un centru de activitati educationale care ofera copiilor cu varste intre 5 si 14 ani programe de dezvoltare personala in domenii precum: antreprenoriat, educatie financiara, atitudine si comunicare, arta teatrala, arte plastice, dictie, sah, experimente stiintifice, robotica, limba germana si limba engleza.

De asemenea, organizam pentru copiii de gimnaziu programe inainte de scoala, iar pentru cei mai micuti programe dupa scoala, in cadrul carora ei au posibilitatea sa-si efectueze temele si sa participe la activitati distractive si educative.

Nu in ultimul rand, in vacante organizam tabere cu ateliere tematice, copiii beneficiind de petrecerea unui timp liber de calitate, in mod distractiv si educativ.

Atelierele sunt sustinute de traineri profesionisti, ce predau notiunile intr-un mod care stimuleaza creativitatea elevilor. Preocuparea si provocarea echipei noastre de traineri este sa ofere copiilor la Smart Education un nou mod de a privi lucrurile, nu doar simple informatii.

Profesorii incurajeaza o atmosfera permisiva si relaxanta, pentru a stimula spontaneitatea si exprimarea libera. Metodele de invatare pe care le folosim sunt jocul, exercitiile practice, experimentele, metaforele si povestile, astfel incat copiii simt activitatile deopotriva educative, relaxante si distractive.

Ce v-ati propus prin infiintarea acestui centru?

Cele mai importante beneficii pe care le au copiii prin participarea la programele noastre de dezvoltare personala sunt: autocunoasterea si dezvoltarea, autocontrolul, relationarea eficienta intr-un grup, cresterea increderii in sine si valorificarea resurselor personale, flexibilitate in gandire pentru gasirea solutiilor in orice imprejurare si pentru atingerea obiectivelor in viata cotidiana.

Dezvoltand aceste abilitati inca din copilarie, viitorul adult isi va construi o viata de succes in relatiile interumane si profesionale.

Cand si cum ati demarat acest proiect?

Ideea unui centru de cursuri pentru copii a aparut in anul 2011, in contextul in care, incepand cu anul 2009, am descoperit un domeniu nou si foarte complex, cel al dezvoltarii personale.

Formandu-mi o noua perspectiva asupra vietii, mi-am dorit sa fac astfel incat aceasta perspectiva sa ajunga la cat mai multi copii inca de la o varsta frageda. Mi-am pus intrebarea "Cum ar fi daca, inca de la varsta de 6 - 7 ani, copiii ar invata ca atitudinea lor, modul in care gandesc si comunica sunt pentru ei cei mai buni prieteni, care ii pot ajuta sa-si atinga obiectivele in viata?"

De aici, deci, ideea centrului Smart Education.

In acea perioada, lucram intr-o institutie bancara. Chiar daca domeniul bancar este total diferit fata de domeniul educatiei, experienta de a lucra cu oamenii, acumulata in cei 14 ani in organizatia respectiva, creeaza o punte de legatura cu activitatea mea de acum.

La finalul anului 2012, am luat decizia concretizarii ideilor mele despre organizarea cursurilor de dezvoltare personala pentru copii, astfel ca in mai 2013 am parasit organizatia si am infiintat Smart Education. Am vrut sa ma dedic 100% proiectului meu, asa ca nu putea intra in discutie sa continui activitatea in banca.

Ce abilitati doriti sa le dezvoltati copiilor si cum?

Indiferent de temperamentul copilului, fie ca este introvertit sau extrovertit, ceea ce putem face in calitate de parinti este sa cautam punctele forte ale copilului nostru, aptitudinile, pe care el le va explora si valorifica mai departe.

Expunand copilul la situatii si experiente noi, el capata astfel abilitati si capacitati pe care il vom invata sa si le aprecieze. De aceea, cursurile de dezvoltare personala in diferite domenii deschid copiilor calea pentru descoperirea propriilor mijloace de exprimare si pentru valorificarea cat mai buna a potentialului lor.

Este foarte important sa ajutam copiii sa-si dezvolte un intreg set de calitati care include incredere in sine, autocontrol, perseverenta, curiozitate, constiinciozitate, abilitatea de a gandi in perspectiva.

Dezvoltand aceste abilitati inca din copilarie, ele vor fi bine asimilate, vor deveni un mod de viata pentru viitorul adult, un "program" dupa care acesta va functiona.

Copilul care e curios, experimenteaza, persevereaza, are initiativa va fi un copil si un adult cu stima de sine ridicata, cu flexibilitate in gandire pentru gasirea solutiilor in orice imprejurare si atingerea obiectivelor in viata cotidiana.

Copiii care participa la programele noastre de dezvoltare personala sunt incurajati de traineri sa experimenteze lucruri noi, intr-o atmosfera permisiva si relaxanta, avand libertate de exprimare si disponibilitate pentru accesarea resurselor creative. Ca urmare, ei vor fi dispusi sa abordeze cu incredere diferite situatii din viata, vor sti ca pot realiza orice obiectiv atat timp cat doresc si actioneaza pentru asta.

Ce este mai important pentru un copil in ziua de azi: sa invete sa cante la pian sau sa se obisnuiasca de mic cu banii?

Consider ca e necesar sa asiguram un echilibru in educatia fiecarui copil. Stim cat este de importanta dezvoltarea laturii creative, in acelasi timp, e bine sa crestem copii "ancorati in realitate", pentru a fi pregatiti pentru viitoarea viata de adult.

Pentru fiecare copil e important sa experimenteze activitati din domenii variate, pentru a putea alege ce vrea sa studieze mai departe. Nu putem sa generalizam ierarhizarea importantei studierii anumitor materii, fiecare copil este unic.

Credeti ca educatia financiara trebuie sa fie materie predata la scoala?

Cu siguranta da, educatia financiara ar trebui predata in scoala. Noi recomandam parintilor sa ia in considerare ca cel mai important obiectiv din punct de vedere al educatiei financiare este ca cel mic sa inteleaga ca banii nu sunt o "resursa" nelimitata, care apare de fiecare data cand el are o nevoie sau o dorinta.

E nevoie sa ii explicam ca banii se castiga prin munca, trebuie chibzuiti, iar ca atunci cand ii cheltuim pentru a cumpara un anumit lucru, exista si un anumit "cost de oportunitate", adica alegem acel lucru in defavoarea altuia.

Cati colaboratori aveti acum? Cati copii sunt inscrisi la cursurile dvs?

Luna septembrie 2016 ne gaseste in plina dezvoltare, intrand in al patrulea an de activitate. Tocmai ne-am mutat intr-un sediu nou, mai spatios, cu sali luminoase si dotari moderne, pentru a asigura copiilor nostri tot confortul si un mediu in care sa se simta ca acasa.

Am pornit activitatea cu trei colaboratori: un psihopedagog, un actor si un artist plastic, trainerii care coordonau programele de dezvoltare personala, arta teatrala si arte plastice. Primele ateliere au avut loc in luna iunie 2013. Am ales traineri energici, profesionisti, cu mult entuziasm si dorinta de a lucra cu cei mici.

Echipa de colaboratori s-a extins la 10, in conditiile in care oferta noastra educationala este tot mai complexa, pentru a acoperi nevoile clientilor, copiii.

O importanta speciala o au programele de activitati dinainte de scoala si dupa scoala (After/Before School). Mi-am dorit sa organizez aceste programe astfel incat sa asiguram copiilor un mediu in care sa se simta in siguranta si fericiti, in care sa deprinda si sa-si consolideze cunostintele necesare la scoala si in viata.

Colaboram aici cu profesori de matematica, limba romana si profesori pentru invatamantul primar. Suntem acum la inceputul unui nou an scolar si avem oportunitatea sa lucram cu 30 de copii in cadrul acestor programe anuale.

Programele Smart Education de dezvoltare personala adresate copiilor sunt fiecare organizate intr-un anumit numar de ateliere (sedinte). De exemplu, programele de teatru in engleza se desfasoara in 15 sedinte, cu frecventa saptamanala, astfel ca formam grupe noi de doua ori intr-un an scolar. Avem cate 30 de copii inscrisi la teatru pe parcursul unui semestru.

Un lucru cu totul special la aceste programe de teatru in engleza este faptul ca participantii joaca la finalul modulului chiar pe scena unui teatru din Bucuresti. Piesa este compusa pe parcursul modulului de actorul care coordoneaza cursul, iar personajele pe care le interpreteaza copiii sunt alese chiar de ei. Este un concept introdus de colaboratorul nostru, actorul coordonator al programului.

Sahul este o activitate foarte placuta de copii si cu multe beneficii. Programele de sah sunt organizate in module de cate 10 sedinte, iar grupele sunt formate din maxim opt participanti. Intr-un an scolar, lucram cu 12 grupe de copii.

Programele de antreprenoriat si educatie financiara, care ajuta copiii la dezvoltarea gandirii antreprenoriale, la deprinderea de a-si intocmi un buget personal si de a-l administra, sunt de asemenea cautate de parinti. In acest caz, grupele sunt formate din maxim 10 copii, iar modulul se desfasoara in opt ateliere.

Fiind deja in al patrulea an de activitate, imi face placere sa vad ca se inscriu la programele noastre tot mai multi copii din recomandarile celor care au participat sau participa la ateliere. Acesta este un feedback pozitiv pentru mine, ca facem lucrurile bine, ca cei mici vin cu placere, se simt bine la noi si invata intr-un mod relaxant, ca parintii ne apreciaza si sunt multumiti de evolutia copiilor.

Cum intentionati sa dezvoltati Smart Education in continuare?

Am facut un pas important chiar luna aceasta, odata cu mutarea intr-un sediu mai spatios, care ne permite sa asiguram conditii optime copiilor care participa la cursurile noastre.

Cred foarte mult in eficienta programelor de dezvoltare personala marca Smart Education, in beneficiile pe care aceste cursuri le aduc copiilor participanti.

Ma bucura faptul ca parintii constientizeaza din ce in ce mai mult importanta acestor activitati in dezvoltarea copiilor si se implica in educatia lor. Astfel, tot mai multi copii beneficiaza de avantajele pe care le primesc prin participarea la programele noastre.

Sunt permanent preocupata sa gasesc idei noi de programe pentru copii si intotdeauna tin sa adaptez oferta noastra la nevoile si dorintele parintilor si copiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SMART Education copii programe dezvoltare , #educatie