Predominatia plagiotropismelor (Opinii)

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 19:00
1962 citiri
Predominatia plagiotropismelor (Opinii)

Nu vad de ce, daca Blaise Pascal socotea omul ca fiind "o trestie, cea mai fragila din natura, dar o trestie ganditoare", nu am face si alte imprumuturi botanice, pentru a descrie comportamentele sale?

De exemplu, plagiotropismul, tendinta unor plante de a devia, in cresterea lor, de la verticala. Il intalnim adesea la brazii romanesti, de-i cumparam in piata si se scutura in tramvai.

Intentia mea e vadita si ma agat si de termenul latin plagium (rapire), de la care deriva cuvantul si fenomenul plagiatului, asociindu-l, evident, cu deviatia de la verticalitatea ce poate fi tradusa ca onoare, corectitudine si alte asemenea basme etice.

Recentele dezvaluiri de plagiat in cazurile Mang, Kovesi sau Ponta ne arata doar varful aisbergului, dar fara indoiala suficient pentru a scufunda Titanicul reprezentat de industria universitara de licente si doctorate.

Nu trebuie decat sa asculti si sa citesti multitudinea "agramaticalitatilor" ce se insinueaza indaratnic si ravasesc iremediabil spatiul public pentru a fi convins ca in spatele lor gasesti cel putin o licenta si un doctorat luate la apelul de seara. Este Rolex-ul sau Vuitton-ul imposturii cu staif, este lantugul de aur ce ii ancoreaza pe unii in al noualea cer.

Furtisagurile intelectuale isi au obarsia fie in lenea si graba ce-i incearca pe unii, care desi bine pregatiti vor sa arda etapele, preocupati de chestii mai importante decat respectiva formalitate academica, fie in recunoasterea interioara a inedecvarii intelectuale, doar ca orgoliul si "scoala vietii" pe care au absolvit-o pe cand chiuleau de la amarata cealalta de scoala i-au invatat ca important e sa ai pe cineva, undeva, unde trebuie si cateva rotite ce abia asteapta sa fie lubrifiate corespunzator.

Si-asa ajungem la radacina buboiului, la cei care cautioneaza aceasta masinarie infernala, la cei care legitimeaza impostura: profesorii indrumatori de lucrari si teze de diploma, precum si membrii comisiilor de examinare.

De la exceptiile gen Elena Ceausescu sau corifeii analizei discursurilor de plenare si congrese ale lui Nicolae Ceausescu s-a ajuns la proliferarea endemica de azi a unor facaturi cu pretentii intelectuale, pe temeiul unor perverse rastalmaciri a sintagmei "scopul scuza mijloacele", mijloace ideale pentru a-i da dreptate lui Titu Maiorescu cu ale lui "forme fara fond".

Atunci cand impostura devine agent decizional, in cazul nostru la nivelul sistemului de invatamant, consecinta (ne)fireasca este armata de impostori cautionati cu atestate invalide academic, prin simpla motivare ca se poate. Iar noile contingente de purtatori de diplome astfel obtinute revendica apoi, la randul lor, statutul de agenti decizionali, perpetuand astfel birocratia nonvalorii.

Da, este un domeniu reglementat tarziu si neclar. Prin urmare este interpretat diferentiat de la o entitate academica la alta, marcat de complicitati uneori de-a dreptul odioase, clientelare, in care pretendentii la titluri academice ori devin curtezanele "imparatilor" goi de continut si onoare, dar prea plini de trufia celui ce "s-a ajuns", ori vor bate zadarnic la porti ferecate.

Si este un domeniu care, dupa cum se vede, si pentru a fi in ton cu presedintele Basescu, cel care ne-a lamurit ca scoala romaneasca scoate tampiti, trebuie desfiintat si reinfiintat pe alt fundament.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#plagiat Romania, #scandal plagiat, #plagiat Ponta, #ministru plagiat , #educatie