Ce reforme in educatie apar in programul de guvernare al Cabinetului Citu. Masurile ar urma sa fie implementate de Sorin Cimpeanu

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 11:48
4170 citiri
Ce reforme in educatie apar in programul de guvernare al Cabinetului Citu. Masurile ar urma sa fie implementate de Sorin Cimpeanu
Sorin Cimpeanu/FB

Principala masura din programul de guvernare al Cabinetului Citu in domeniul Educatiei, minister care ar putea ajunge la Sorin Cimpeanu de la PNL, o reprezinta operationalizarea si implementarea proiectului Romania Educata, deziderat inclus si in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, adoptata de Parlamentul Romaniei.

In programul de guvernare sunt identificate o serie de probleme structurale care afecteaza negativ societatea si economia Romaniei, legate de accesul redus si calitatea scazuta a actului educational.

Obiective cu rol de reglementare a sistemului:

1. Reforma carierei didactice.

2. Regandirea si profesionalizarea guvernantei sistemului de educatie in concordanta cu

reforma administratiei publice

3. Crearea unui sistem coerent de evaluare a sistemului de educatie, atat la nivel central,

cat si local si corelarea cu sistemul de finantare

4. Digitalizarea procesului educational si interconectarea bazelor de date

5. Programe de incluziune sociala si oferirea de sanse egale la educatie

6. Crearea unor rute complete pentru profilurile teoretic, profesional si vocational

7. Profesionalizarea managementului unitatilor si institutiilor de invatamant

8. Regandirea infrastructurii educationale si de cercetare

9. Promovarea integritatii si eticii in sistemul educational. Realizarea unui Registru Unic

National Integrat al Diplomelor si Actelor de Studiu (RUNIDAS)

Acces pentru toti copiii in crese si gradinite

In ceea ce priveste educatia timpurie, se doreste acces pentru toti copiii in crese si gradinite, intre care extinderea retelei de crese in sistemul public, astfel incat sa creasca rata de cuprindere a copiilor cu varste intre 0 si 3 ani.

Referitor la invatamantul primar si secundar, se doreste cresterea accesului si participarii la educatie de calitate pentru toti copiii, indiferent de mediul de rezidenta. Scaderea ratei de parasire timpurie a scolii este o alta prioritate esentiala, cuprinsa in programul de guvernare.

Scaderea ratei de analfabetism functional

Se mai doreste scaderea ratei de analfabetism functional la copiii de 15 ani, precum si oferirea de servicii de consiliere si orientare pentru toti elevii.

La invatamantul profesional, se doreste dezvoltarea rutelor de educatie profesionala in regim dual la nivel secundar si tertiar, precum si scaderea numarului de elevi dintr-o grupa si cresterea numarului de grupe din clase in invatamantul profesional si vocational.

Extinderea programelor de tip dual pana la 30% din totalul programelor de educatie profesionala, dar si realizarea unui pachet de sprijin pentru elevii din medii defavorizate se numara printre obiectivele specifice ale programului de guvernare in domeniul Educatiei.

Referitor la profesionistii din Educatie, se doreste, intre altele, Regandirea sistemului de formare initiala, valorificarea liceelor pedagogice in cariera didactica si extinderea masteratului didactic, respectiv extinderea ofertei de cursuri postuniversitare de conversie profesionala.

Dezvoltarea platformei E-portofoliu

Legat de infrastructura scolara, se doreste construirea de crese si gradinite, in acord cu obiectivele privind rata de cuprindere a copiilor cu varsta 0-6 ani, precum si construirea de terenuri si sali de sport pentru unitatile de invatamant din zona educatiei timpurii. Totodata, se doreste dezvoltarea laboratoarelor didactice si constructia si dezvoltarea de campusuri scolare de toate tipurile.

Cu privire la digitalizarea unitatilor de invatamant, se doreste dezvoltarea platformei E-portofoliu care va gestiona portofoliile educationale digitale ale elevilor, profesorilor si scolii.

Ce reforme in sanatate apar in programul de guvernare al Cabinetului Citu. Principalele opt masuri care ar urma sa fie implementate de Vlad Voiculescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat marți seară, 16 aprilie, că reprezentanții forului pe care-l conduce pregătesc un material cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate...
Isterie în rândul comuniștilor din Rusia după introducerea golfului la orele de sport: ”Elevii învață respectul faţă de rivali”
Isterie în rândul comuniștilor din Rusia după introducerea golfului la orele de sport: ”Elevii învață respectul faţă de rivali”
Partidul Comunist din Rusia a criticat Ministerul Educaţiei pentru introducerea golfului la orele de educaţie fizică din şcolile ruse, informează EFE. ”Jocul de golf este o tradiţie a...
#educatie, #Sorin Cimpeanu, #Ministerul Educatiei , #educatie