Stii ce IQ ai si ce inseamna asta?

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 11:47
155181 citiri
Stii ce IQ ai si ce inseamna asta?
Foto: CalTech

IQ este prescurtarea pentru "Intelligence Quotient" - "coeficientul de inteligenta". Exista o serie de teste care va pot spune, cu oarecare aproximatie, cat de destept sunteti.

Ideea s-a nascut in urma cu un veac si se datoreaza psihologului si filosofului german William Stern, care a studiat psihologia personalitatii si a inteligentei.

Subiectul testului IQ este supus sarcinii de a rezolva o "baterie" de exercitii de memorie, spirit de observatie si gandire logica; in baza coeficientului de reusita se stabileste punctajul IQ.

Potrivit lui Stern, "inteligenta este aptitudinea generala a individului de a-si adapta constient gandirea unor cerinte noi; ea este capacitatea spirituala de adaptare generala la noile cerinte si conditii ale vietii".

Rezultatele testelor variaza cu o serie de factori, putand da rezultate diferite cu acelasi subiect la momente diferite, functie de starea de oboseala sau tensiune, chiar si de tipul de test abordat. Populatii diferite au IQ-uri diferite.

In practica, testele sunt folosite pentru prezicerea performantelor educationale, pentru determinarea nevoilor speciale sau a posibilelor performante ale unui angajat nou. Unele companii salarizeaza personalul in functie de IQ.

O persoana de inteligenta medie, normala, se situeaza la un IQ de 91-109. Tot ce este mult mai jos sau mult mai sus trece catre anormalitate.

  • peste 140: inteligenta de geniu - mari creatori
  • 130-140: inteligenta superioara exceptionala - creatori, manageri foarte buni, specialisti de inalta clasa
  • 120-130: inteligenta mult peste medie - studii superioare, rezultate deosebite la locul de munca sau in creatie
  • 110-120: inteligenta peste medie - studii superioare, reusita majora la locul de munca
  • 100-110: inteligenta medie superioara - termina mai greu studii universitare, dar cu efort poate ajunge la performanta categoriei superioare
  • 90-100: inteligenta medie - termina un liceu, poate sa ocupe un loc de munca decent
  • 80-90: inteligenta sub mediu - termina gimnaziul, munci calificate
  • 70-80: inteligenta la limita - slab la invatatura, munci necalificate
  • 60-70: stupiditate - incapabil de invatatura, dar poate ajunge sa faca o munca necalificata
  • 20-50: idiotie - needucabil, antrenabil
  • pana la 20: imbecilitate - needucabil, neantrenabil

Studii sustinute pe parcursul unui veac au aratat ca IQ-ul depinde de mostenirea genetica (desi exista inca dispute pe aceasta tema), de fondul de gene personal, de mediul educational familial, informal si formal, de varsta si de interactiunea cu mediul.

S-a observat ca, dupa al Doilea Razboi Mondial, IQ-ul a crescut cu cate trei puncte in fiecare deceniu, pentru ca, dupa anii 80, sa scada usor.

Ca sa vedeti unde va situati, trebuie sa parcurgeti si dumneavoastra un test. Le gasiti oricand pe internet, chiar si in limba romana.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#IQ valori, #IQ determinare, #coeficient IQ, #ce este IQ , #educatie