Studiu IRES: Doi din trei parinti sunt de acord cu inceperea scolii in format clasic

Joi, 27 August 2020, ora 18:10
1968 citiri
Studiu IRES: Doi din trei parinti sunt de acord cu inceperea scolii in format clasic
Foto: Unsplash

Prioritatea zero pentru parinti, in contextul inceperii noului an scolar, ramane sanatatea copiilor, arata un sondaj IRES. 4 din 5 parinti ai elevilor din invatamantul preuniversitar din Romania doresc sa fie implicati direct in decizia participarii fizice a copilului la scoala.

In urma studiului efectuat de IRES, jumatate dintre parinti sunt constienti ca elevii vor avea probleme in respectarea noilor reguli pentru prevenirea bolii si constientizeaza ca profesorii nu au parghiile necesare impunerii acestora.

Doua treimi dintre parinti agreeaza inceperea scolii, in format clasic, chiar daca virusul nu a fost complet eliminat. Acestia provin din Transilvania si Banat, zone cu infrastructura scolara mai buna decat in alte regiuni si in care copiii invata, cu preponderenta, intr-un schimb.

O treime dintre parinti considera ca scoala nu trebuie sa inceapa in format clasic daca virusul nu a fost complet eliminat. Este vorba in proportie mai ridicata despre parinti din sudul tarii, care isi doresc reluarea cursurilor in format hibrid sau online.

Mai mult, 6 din 10 parinti cred ca scoala ar trebui sa inceapa in sistem clasic din 14 septembrie, cu toti elevii in clase. Un sfert ar prefera sistemul hibrid si doar 14% ar opta pentru scoala online.

Parintii care opteaza pentru scoala in format clasic sunt, in proportii mai ridicate, cei care locuiesc in mediul rural.

Favorabili sistemului hibrid sunt, in proportii mai ridicate, parintii liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de catre parintii din sudul tarii.

Mai mult, 40% dintre elevi invata in scoli supraaglomerate, in doua sau mai multe schimburi, iar aceasta ar fi o piedica in respectarea masurii distantarii fizice, dar si respectarii normelor sanitare.

Parintii cer sa existe masuri clare care sa poata fi implementate si respectate: distanta fizica dintre elevi de minim 1,5 m, asigurarea conditiilor de igiena si rezolvarea supra-aglomerarii scolare.

Pentru realizarea studiului, au fost consultatati peste 1.100 de parinti cu copii scolari din intreaga tara.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#ires, #studiu, #elevi, #parinti, #scoala, #pandemie , #educatie