Suspendare in loc de guvernare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 23:57
6816 citiri
Suspendare in loc de guvernare (Opinii)
Foto: daugtrytrimes com

Astazi ar fi trebuit sa inceapa scoala, conform calendarului stabilit inca de anul trecut. Pentru amanarea cu o saptamana, amanare care va taia o saptamana din vacanta de primavara, ministrul Ecaterina Andronescu nu a dat o explicatie convingatoare.

Nu ma indoiesc ca unii parinti doreau aceasta amanare, nu ma indoiesc ca elevii jubileaza, dar pe de-o parte, mereu vor exista opinii si solicitari contrare variantei stabilite oficial, iar, pe de alta parte, nu cred ca solicitarile, cate au fost ele, au sosit buluc la sfarsitul lui august determinand decizia de amanare cu doar o saptamana inainte de inceperea scolii.

De fapt, ministrul Ecaterina Andronescu nu a putut sa dea explicatia adevarata pentru aceasta amanare. Pregatirile pentru noul an scolar si, in special, pentru clasa zero nu sunt gata. Despre intarzieri, d-na ministru si fostul ministru Pop au tot vorbit toata vara, dand vina pe Guvernul Boc si pe Daniel Funeriu.

Dar USL este la guvernare de la inceputul lui mai. Adica de 4 luni si jumatate. Daca din prima zi a mandatului, ministrul USL al Educatiei ar fi facut din noul an scolar o prioritate maxima si ar fi turat toate motoarele pentru ca treaba sa fie gata, nu ma indoiesc ca scoala putea sa inceapa pe 10 septembrie.

Dar Educatia a fost domeniul cel mai vaduvit al Guvernului Ponta. Intai a incaput pe mana unui plagiator obligat sa demisioneze dupa cateva zile de mandat in care nu a facut decat sa stea sub bombardamentul acuzatiilor confirmate pana la urma si de cea mai ingaduitoare comisie cu putinta.

A urmat cel mai penibil ministru din cati a avut pana acum Romania - "grajdanul" Pop. Singura lui preocupare a fost sa modifice componentele si atributiile comisiilor care se ocupa de doctorat si plagiat pentru a-l salva pe Victor Ponta. Dar si sa nu fi avut acest imperativ, am mari indoieli ca ministrul Pop, cu anvergura sa de pigmeu, ar fi fost in stare sa gestioneze pregatirea noului an scolar.

Si, in sfarsit, am ajuns la Ecaterina Andronescu, care macar are scuza ca nici geniul organizarii sa fi fost, ceea ce nu e cazul, nu avea timp sa mai repare intarzierile. Asa ca mare va fi minunea daca macar pana luni totul va fi gata la standarde cat decat decente. E drept ca o mare parte din responsabilitate revine autoritatilor locale in grija carora sunt scolile si gradinitele.

Dar cu ce s-au ocupat autoritatile locale in aceasta vara? Cu ce s-a ocupat tot Guvernul? Ce a captat toate energiile ultimelor luni? Suspendarea presedintelui. Aceasta a fost singura preocupare a tuturor, de la primar, la ministru, de la premier la presedinte interimar. Inclusiv presa a fost cu totul scufundata in aceasta criza politica dementa si absolut inutila.

Cine sa se mai ocupe de noul an scolar, de clasa zero si de alte asemenea detalii?

Si aceasta nu a fost doar drama educatiei. Romania in general a intrat in deriva totala in timp ce toate autoritatile suspendau. Romania a fost neguvernata, cu exceptia gestionarii problemelor curente.

Va mai dau un singur exemplu, in afara de educatie. Cum am ajuns cu Oltchim la cateva zile distanta de intrarea in lichidare sa cautam ca disperatii un investitor care sa salveze combinatul de la desfiintare? Chestiunea Oltchim era bine cunoscuta, nu a venit ca un meteorit, insa nimanui nu i-a pasat de ea, cum nu i-a pasat nici de inceperea noului a scolar.

Si iata-ne in toamna, obositi, cu lectiile nefacute, carpind pe unde se mai poate si in fata unei noi perioade de cosmar pentru ca in doua luni incepe oficial campania electorala. Neoficial a inceput deja.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#incepere an scolar 2012, #Ecaterina Andronescu invatamant, #pregatiri clasa zero , #educatie