Temele pentru acasa sunt prea multe, obositoare si streseaza elevii - studiu al Ministerului Educatiei

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 20:37
7966 citiri
Temele pentru acasa sunt prea multe, obositoare si streseaza elevii - studiu al Ministerului Educatiei
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 70 la suta dintre elevi si parinti considera ca profesorii dau prea multe teme pentru acasa, care sunt obositoare si duc la neliniste, ingrijorare si stres.

Un studiu online realizat de Ministerul Educatiei arata ca temele sunt in general considerate utile, insa sunt repetitive, monotone si dificile.

Aproape 80% dintre parinti afirma ca elevii au nevoie de sprijin in rezolvarea lor.

Studiul mai arata ca profesorii se centreaza pe explicarea sarcinilor si pe feedback-ul frontal, in timp ce elevii si parintii prefera temele diferentiate, pe care sa le poata rezolva creativ si, eventual, in echipa.

In acelasi timp, mai mult de jumatate dintre profesori au declarat ca nu dau teme pentru vacanta.

In ceea ce priveste adoptarea unui act normativ care sa reglementeze rolul temelor pentru acasa si timpul necesar realizarii acestora, o parte dintre profesori considera necesar acest lucru, pentru a se evita excesele legate de volumul temelor si gradul de dificultate.

In acelasi timp, alti profesori sunt de parere ca aceasta problema poate fi gestionata de cadrele didactice, in functie de particularitatile fiecarei clase, reglementarea acestei problematici fiind vazuta drept o constrangere a libertatii de actiune a profesorilor.

De asemenea, fetele si baietii se raporteaza diferit la teme, astfel ca ponderea elevilor care sustin efectele pozitive ale temelor este mai mare in randul fetelor, comparativ cu baietii.

Respondentii studiului au sustinut acordarea unei atentii speciale nu doar tehnicilor de invatare independenta, ci si tehnicilor de lucru in echipa, care contribuie la exersarea competentelor de comunicare, negociere si management al timpului.

Printre propuneri se numara:

  • alternarea temelor clasice, traditionale, cu cele practice, legate de viata reala;
  • diverse proiecte sau machete;
  • diferentierea intre teme zilnice si teme cu termen mai lung de realizare (saptamanal, bilunar, lunar, semestrial) pentru formarea sau dezvoltarea abilitatilor si competentelor elevilor legate de managementul timpului si a responsabilitatii;
  • utilizarea unor instrumente pentru monitorizarea temelor zilnice si saptamanale la nivelul clasei, care sa sprijine cadrele didactice in stabilirea realista a temelor, precum un caiet, jurnalul sau un grafic al clasei, disponibil pentru toti profesorii care predau la clasa respectiva.

Consultarea publica a fost realizata online in perioada 7 - 20 noiembrie si a vizat rolul temelor pentru acasa.

La studiu au participat 70.952 de actori din invatamantul preuniversitar, dintre care 27.383 parinti (84 la suta fiind mame), 32.786 de elevi si 10.783 de cadre didactice din toate judetele tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#studiu MEN teme acasa, #elevi teme acasa , #educatie