Tinerii moldoveni stau la coada pentru bursele oferite de statul roman

Vineri, 05 August 2011, ora 17:33
1587 citiri
Tinerii moldoveni stau la coada pentru bursele oferite de statul roman

Tinerii din R. Moldova sunt atrasi de bursele oferite de statul roman, atat pentru liceeni, cat si pentru studenti, masteranzi sau doctoranzi, presa locala relatand pe larg in ultimele zile despre cozile imense formate la Consulatul de la Chisinau.

Ministerul de Externe a precizat intr-un comunicat remis Mediafax ca pentru o mai buna organizare a concursului s-a format o comisie mixta itineranta formata din reprezentanti ai MAE, MECTS si ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Membrii Comisiei s-au deplasat in regiunile in care exista consulate ale Romaniei.

La Balti, inscrierile au avut loc in perioada 31 iulie - 2 august, fiind depuse 650 de dosare, potrivit datelor MAE. La Chisinau, inscrierile au inceput in data de 3 august si se vor incheia sambata, pana astazi la ora 12.00 fiind inregistrate 1.200 de dosare. Ulterior, in zilele de 7 si 8 august vor incepe inscrierile la Cahul.

Statul roman aloca pentru anul scolar 2011-2012 un numar de 900 de locuri cu bursa si 300 fara bursa pentru invatamant liceal, 1300 de burse si 286 de locuri fara plata in invatamantul universitar si 163 de burse pentru studii de masterat si 230 de locuri cu plata.

Locurile sunt, potrivit metodologiei de scolarizare, destinate cetatenilor de origine etnica romana din Republica Moldova, din alte state invecinate si a etnicilor romani cu domiciliul stabil in strainatate.

Pentru cei care, in anul de invatamant 2011-2012, vor primi bursa, statul roman asigura urmatoarele facilitati: finantarea taxelor de scolarizare, acordarea unei burse lunare (echivalentul in lei al sumei de 65 de euro/luna - pentru elevi si studenti, 75 euro/luna - pentru masteranzi, medici aflati la specializare si cursantii aflati la stagii de specializare / perfectionare postuniversitara, 85 euro/luna - pentru doctoranzi) si cazare in internatele scolare si caminele studentesti asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.

De asemenea, plata taxelor de scolarizare si asigurarea cazarii in camin revin statului roman si in cazul celor care nu vor beneficia de bursa.

Bursierii statului roman vor avea dreptul la asistenta medicala gratuita in caz de urgente medico-chirurgicale si boli cu potential endemo-epidemic, tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...