2 din 5 elevi romani nu inteleg un text citit, dublu fata de media UE. Cat ne costa si ce trebuie sa schimbam

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 09:55
11845 citiri
2 din 5 elevi romani nu inteleg un text citit, dublu fata de media UE. Cat ne costa si ce trebuie sa schimbam
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 40% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional, adica stiu sa scrie si sa socoteasca, dar nu inteleg ce citesc si nu stiu sa aplice notiunile pe care le invata.

Procentul este dublu fata de media europeana, iar vina este a profesorilor, care nu stiu cum sa predea, si a manualelor proaste.

"Media europeana este de 20% cu o tinta de sub 15% pana in 2020. Noi, la 42%, nici macar nu puteam tinde spre asa ceva intr-un timp atat de scurt, asa ca in primul rand ar trebui sa avem o definire a fenomenului.

Rata abandonului scolar este de 19% in conditiile in care ne-am asumat, ca tara, un nivel de 11%, doar ca a merge la scoala nu este suficient si multi copii vin degeaba la scoala", a declarat, luni, Ligia Deca, consilier de stat in Departamentul Educatie si Cercetare din Administratia Prezidentiala, in cadrul unei dezbateri organizate la Cluj Napoca privind "Analfabetismul functional in Romania", informeaza News.ro.

In cadrul dezbaterii au fost comentate rezultatele celui mai recent studiu pe aceasta tema, realizat de Centrul de Evaluare si Analize Educationale.

Astfel, rezultatele obtinute de elevii romani cu varsta de 15 ani la testele internationale PISA arata ca aproape 42% dintre ei se pot incadra in fenomenul de analfabetism functional, pentru ca abilitatile lor de citit, scris, matematica si stiinte nu le permit sa functioneze normal intr-o societate moderna.

Din aceasta cauza, ei nu au sanse sa ocupe decat locuri de munca pentru care e nevoie un nivel minim de educatie.

Specialistii au ajuns la concluzia ca fenomenul are cauze diverse, printre care si modul in care sunt predate anumite materii in ciclul gimnazial si liceal.

"Nu as vrea sa spun la modul general ca principala cauza este calitatea sistemului educational romanesc, ci modul in care inca se preda. Profesorul transmite cunostinte si atat. (...)

Eu predau si economie la liceu si, daca le cer sa imi dea definitia pentru viteza de rotatie a banilor, care e o definitie foarte complexa si urata, din zece elevi, 11 stiu sa reproduca definitia mai bine decat o fac eu. Dar daca le cer sa dea un exemplu simplu, nu stiu sa faca acest circuit si nu inteleg, desi ei stiu definitii, clasificari, vorbesc in sintagme si stiu eseuri la Limba Romana", a explicat Sorin Spineanu-Dobrota, sef Serviciu Examene si Evaluarea Manualelor al Centrului de Evaluare si Analize Educationale.

O problema care ne costa doua PIB-uri

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca procentul foarte mare de elevi analfabeti functional are si un impact economic pe masura asupra PIB-ului Romaniei.

"Exista predictii care vorbesc despre cat ar creste PIB-ul Romaniei daca am rezolva aceasta problema. O varianta moderata spune ca ar creste cu peste 200% pana in 2035. Aceasta problema ne costa inca doua PIB-uri. E un lucru intuitiv. Este un subiect de interes extrem si trebuie sa devina o prioritate", a mai declarat consilierul prezidential Ligia Deca.

Ce-ar trebui sa facem

Ligia Deca a mai spus ca pentru imbunatatirea situatiei trebuie identificate "punctele sensibile" din educatia copiilor.

"Ar trebui sa vedem rezultatele testelor aplicate, la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, testele PISA, evaluarea nationala si Bacalaureatul pentru ca, identificand punctele sensibile, sa putem interveni unde este nevoie. Nu este suficient ca ei sa memoreze si sa reproduca, ci sa isi formeze competente si abilitati. Exista o corelatie intre analfabetismul functional si diferiti alti factori, cum ar fi dezvoltarea socio-economica, gradul de educatie al parintilor, modul in care se face formarea continua a profesorilor", a explicat Deca, citata de Mediafax.

Prezent la dezbatere, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ca "fenomenul analfabetismului functional a luat o amploare ingrijoratoare" si a anuntat ca va propune in Guvern o ordonanta de urgenta prin care universitatile vor trebui sa accepte dubla specializare, ceea ce va conduce la o forta de munca mai calificata pentru invatamantul gimnazial.

De asemenea, ministrul Educatiei a mai declarat ca manualele scolare trebuie sa fie clare si sa fie scrise pentru elev si nu pentru ca un profesor sa demonstreze cat este de bun, si a afirmat ca cele mai bune manuale pe care le-a vazut in cariera sa au fost cele scrise in spatiul anglo-saxon.

"Manuale clare, manuale scrise pentru elevi, nu pentru profesori, nu pentru colegi, deci nu sunt scrise pentru ca autorul sa arate cat este de bine pregatit si cat de sofisticata este gandirea lui stiintifca, un manual tintit pentru ca elevul sa doreasca sa citeasca, sa invete. Ar trebui facut un efort sa gandim oameni care sa stie sa scrie manuale", a mai spus ministrul.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#elevi romani analfabeti functional, #elevi romani teste PISA , #elevi