An scolar nou, probleme vechi: In Bucuresti elevii invata chiar si in 3 schimburi, inghesuiti. Multe scoli sunt neautorizate ISU

Luni, 09 Septembrie 2019, ora 07:49
6827 citiri
An scolar nou, probleme vechi: In Bucuresti elevii invata chiar si in 3 schimburi, inghesuiti. Multe scoli sunt neautorizate ISU
Foto: Arhiva Ziare.com

Elevii din Bucuresti incep scoala in conditii care le pot afecta sanatatea, nu doar capacitatea de invatare. In unele scoli, ei vor fi inghesuiti sau vor invata in trei schimburi, pana la ora 20, si, in plus, majoritatea cladirilor au probleme cu autorizatia ISU de functionare.

Situatia era cunoscuta de mult timp, iar Primaria Capitalei, impreuna cu primariile de sector si Inspectoratul Scolar Bucuresti, se angajau anul trecut ca o comisie se va ocupa de gasirea solutiilor. Rezultatele au intarziat sa apara, asa ca 13 scoli au decis sa prelungeasca programul elevilor pana seara, relateaza TVR.

Un exemplu este scoala Pia Bratianu din Sectorul 1, care de la 800 de elevi in 2010 a ajuns sa aiba 1.500 de elevi, in conditiile in care numarul salilor de clasa a ramas aceleasi.

"Este inuman si nesanatos pentru copii. Crestem niste copii pentru urmatorii 50 de ani, nu? Trebuie sa fie sanatosi", a declarat directorul scolii, Marilena Stoica, pentru TVR.

Si nu doar ca se invata pana tarziu, dar elevii sunt si inghesuiti in clase. Daca 32 de copii sunt obligati sa invete intr-o incapere de 33 de metri patrati, oricine isi da seama de consecinte. De exemplu, cei din spate nu vor reusi sa vada la tabla.

Pe de alta parte, 317 dintre cele 419 scoli de stat si 222 private nu au autorizatie ISU, relateaza Mediafax.

In anul scolar care incepe luni, 2019-2020, in Bucuresti vor incepe cursurile 294.231 de elevi, informeaza Inspectoratul Scolar.

Conform Mediafax, doar 8 unitati sunt autorizate, alte 19 fiind in curs de autorizare, iar 81 nu fac obiectul autorizarii, sustin reprezentantii ISMB. Inspectoratul mai spune ca alte 9 unitati din Capitala nu au autorizatie sanitara.

O alta problema importanta se refera la paza si singuranta elevilor. Conform ISMB, "107 institutii au paza proprie, 194 prin intermediul unor societati specializate, 112 au paza mixta si 378 cu supraveghere video", in schimb 67 de unitati de invatamant din Capitala functioneaza fara niciun fel de paza, relateaza Mediafax.

"Chiar in foarte multe dintre cazuri parintii sunt cei care achita fondul pentru gardian si asa mai departe. (...) Sunt foarte multe primarii, din multe judete, in care nu se respecta legea si practic autoritatea publica locala nu finanteaza prin finantarea complementara acele servicii de paza si protectie", a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Antonia Pop.

Si presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP-I.P), Iulian Cristache, reclama lipsa de interes a autoritatilor locale.

"Avem aceleasi probleme ca si anul trecut, ca acum doi ani si ca in ultimii ani. Din pacate, paza scolilor, cu mici exceptii, este asigurata de asociatiile de parinti, nu de catre comunitatea locala, asa cum ar trebui. (...) Singurul avantaj pe care il primim de la institutiile statului e faptul ca in perimetrul scolilor, atunci cand vin copiii la scoala si cand ies, dar in mod special cand vin, se incearca sa se asigure prezenta Jandarmeriei si a agentilor de circulatie, acolo unde scolile sunt foarte aglomerate si sunt in niste locuri mai inghesuite, astfel incat sa asigure o fluenta la nivel de circulatie", a declarat acesta pentru Mediafax.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
În timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la Vaslui, deputatul PSD Adrian Solomon a făcut declarații jignitoare, în stilul binecunoscut, la lansarea candidaților pentru alegerile...
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
#scoli Bucuresti autorizatii, #elvevi scoala cursuri schimburi , #elevi