Ar fi o idee buna sa avem camere video la scoala in fiecare clasa? Ce spune psihologul

Vineri, 11 August 2017, ora 09:13
8893 citiri
Ar fi o idee buna sa avem camere video la scoala in fiecare clasa? Ce spune psihologul
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Nationala a Parintilor a propus, zilele trecute, ca toate camerele de supraveghere instalate pentru examene sa functioneze si in timpul anului scolar.

Unul dintre argumentele prezentate a fost acela ca, atunci cand exista acuzatii de violenta, precum cele care au tot aparut in mass-media, sa poata fi obtinute dovezi. Nu poate fi insa negat faptul ca aceste camere vor avea cu siguranta un impact asupra elevilor si profesorilor.

Iar acest efect depinde mult de cine are acces la aceste camere, puncteaza George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Potrivit acestuia, e clar ca "exista o nevoie din ce in ce mai mare de control, iar acest lucru se vede la tot pasul". Insa un impact real nu a fost inca studiat si ar trebui. Ar trebui facute o serie de studii, plus analiza unor situatii similare din alte tari unde poate s-au folosit aceste metode de control, explica specialistul.

Revenind la impactul pe care aceste camere l-ar avea asupra elevilor, "acest lucru poate tine mai mult de clasa despre care vorbim: e din ciclul primar, gimnazial sau liceu?

Comportamentul copiilor poate fi influentat mai mult de cine are acces la aceste imagini si de posibilele consecinte ce ar putea aparea.

In medii informale suntem filmati constant, dar acest lucru nu cred ca a alterat comportamentele. De cele mai multe ori, camerele sunt ignorate si de catre adulti, dar si de catre copii", explica George Chiriacescu.

E drept ca instalarea acestor camere ar putea avea ca efect "o concentrare mai mare la clasa, fara abuzuri din partea profesorilor fata de copii, copii mai putin agresivi". Insa, totodata, instalarea acestor camere ar stirbi si din autoritatea profesorului, sustine psihologul.

In concluzie, "poate parea o idee buna, dar daca este implementata prost sau are norme metodologice neclare, poate sa fie un mare esec", afirma psihoterapeutul.

Acesta vine si cu o propunere: incercarea pe anumite scoli-pilot.

Citeste si

#camere supraveghere clase, #camere video clase scoala, #violenta profesori scoli, #violenta profesori elevi clasa , #elevi