Cu totii stim ca exista persoane care nu pot vedea deloc sau de abia zaresc lumina zilei, insa v-ati pus vreodata intrebarea cum este viata unui copil nevazator?
Ziare.com a mers la Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta" din sectorul 2 al Capitalei, pentru a afla cum invata si ce isi doresc elevii cu grave probleme de vedere. Aici am gasit tineri cat se poate de firesti, care si-au gasit la o varsta frageda o cale in viata si sunt mandri sa o urmeze. Acesti adolescenti stiu ce vor si nu isi plang de mila, doar pentru ca sunt privati de cel mai important simt al omului.
Situat pe strada Vatra Luminoasa, intr-o zona cu case, liceul ne intampina de la intrare cu o liniste nespecifica peisajului urban, perturbata doar de pasarile care canta.
Curtea interioara este plina de verdeata, iar de o parte si de alta a micii gradini se afla cladirile unitatii de invatamant, a caror constructie a fost inaugurata in 1908, la initiativa reginei Elisabeta, cea care a fondat si Societatea Orbilor din Romania. Cladirea, desi veche, este renovata, iar in interior sunt amenajate sali de curs, laboratoare, dar si camere de internat, in care locuiesc elevii veniti din provincie.
Scrisul in Braille si scrisul in negru
Am ajuns la Liceul "Regina Elisabeta" in perioada bacalaureatului, cand elevii de liceu, dar si cei de la scoala postliceala traiesc emotiile examenelor finale. Vreo 5 - 6 baieti stau pe o banca din curtea unitatii de invatamant, fac glume si rad. Intrand in vorba cu ei, descopar ca unii au deficiente de vedere mai grave, iar altii mai putin grave. Astfel, unii scriu in Braille, iar unii scriu "in negru", ca persoanele fara deficiente de vedere, astfel ca s-ar putea integra perfect si intr-o scoala obisnuita.
Unii dintre elevii liceului sunt olimpici la materii teoretice, alti absolventi au urmat facultati in alte domenii, unii ajungand chiar sa lucreze ca profesori in aceeasi unitate de invatamant.
Asa se face ca astazi exista profesori nevazatori la Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta". In scoala exista insa si un atelier de tamplarie, acolo unde fac practica elevii cu rezultate mai slabe la invatatura.
Cei mai multi vin aici insa pentru cursurile de masaj.
Este si cazul lui Cristi, care este in clasa a XII-a. Originar dintr-o localitate din Teleorman, este unul dintre cei care ar fi putut urma fara probleme cursurile unei scoli normale.
"A fost in felul urmator: era in Bucuresti, era in apropiere, eu fiind din provincie, mi s-a parut OK scoala. (...) Am aflat de scoala asta, am vazut ca se poate face masaj, m-am gandit ca e o meserie OK si am zis sa ma inscriu si sa continui", povesteste tanarul, care vrea sa urmeze cursurile postliceale organizate in cadrul aceleiasi institutii de invatamant.
Internatul liceului, o mare familie
Elevii care scriu in Braille si cei care folosesc alfabetul latin invata in aceleasi clase, pentru a nu exista discriminare. Atat in salile de curs, la ore, cat si la practica sau in camerele internatului, tinerii si adolescentii de aici simt ca sunt ca intr-o familie. Se ajuta reciproc, se sustin, invata impreuna, glumesc si isi impartasesc micile bucurii. Intre ei "nu exista diferente", aclama la unison.
"Suntem la internat ca la camin, la facultate, numai ca noi avem mai multe reguli. Dar in rest e bine, ne intelegem intre noi, avem mancare, avem cazare, apa calda, conditii destul de bune. Ca-n orice internat. (...) Ne lipsesc parintii aici, atat", spune Aurelian, care este in clasa a XII-a si este originar din Fetesti, judetul Ialomita. El vrea sa urmeze cursurile postliceale tot "la masaj", iar apoi sa profeseze in acest domeniu.
Ionut are 22 de ani si este in anul al treilea la scoala postliceala de masaj. Este mandru ca acum termina cursurile si si-a gasit deja si un loc de munca de munca la un salon de masaj din Bucuresti. Este de loc din celalalt capat al tarii, din Botosani. A venit la Bucuresti la 19 ani, dupa ce a terminat un liceu pentru persoane cu deficiente de vedere din Targu Frumos.
"Adaptarea a fost foarte buna. E extraordinar orasul. Dupa ce termin (scoala - n.red.) o sa stau in chirie in Bucuresti cu mai multi colegi. Eu cred ca masajul e meseria pe care am cautat-o toata viata. Imi place meseria. Poate sa vina unul sa imi dea un miliard sa imi schimb meseria, ca eu nu mi-o schimb", spune Ionut, care sufera de mai multe afectiuni de vedere, printre care si o miopie severa. Acesta sustine ca ar fi riscant sa faca o operatie la ochi, asa ca nu vrea sa ramana fara putina vedere pe care o are si ca prefera sa ramana asa.
"Daca nu ar fi fost cei aici, ramaneam cu opt clase"
Alina, o tanara de 32 de ani, care in prezent urmeaza un master la Facultatea de Psihologie, este pedagogul scolii. Concret, ea are grija de elevi, ii indruma sa invete, ii trezeste dimineata si ii incurajeaza pe cei care sunt lipsiti de incredere in sine.
Ea explica faptul ca elevii cu deficiente de vedere au aceeasi capacitate de invatare ca ceilalti, doar ritmul si metodele folosite sunt diferite.
"Pentru copilasii pe care ii avem noi aici in scoala nu se pune problema ca nu ar putea sa urmeze o scoala de masa, dar avand dificultatile pe care le au, sunt integrati aici tocmai pentru ca invatamantul este axat pe problemele lor, dar nu in sensul ca s-ar invata mai putin decat in alte scoli. Doar ca aici se foloseste Braille, se vorbeste mai mult, nu se scrie foarte mult la tabla, iar daca se scrie se explica tot ce se scrie acolo", explica pedagogul.
Povestea de viata a Alinei este povestea unui invingator. Pana in clasa a VIII-a a urmat cursurile unei scoli de masa, dupa care a dat admitere la un liceu cu profil veterinar. A intrat cu medie mare, insa din cauza ca i s-a agravat boala la ochi a decis sa urmeze cursurile Liceului "Regina Elisabeta".
"Aveam si eu visuri, ca orice adolescenta, voiam sa fac medicina, dar mi s-a agravat boala la ochi. Eu am glaucom, cu un ochi nu vad deloc de cand aveam 10 ani, iar apoi mi s-a agravat si la ochiul celalalt. Aici am venit mai mult ca o epava, pentru ca mi s-a spus ca o sa raman oarba.
A fost un soc mare. In clasa a IX-a a fost mai greu, dar m-au inteles si mi s-a dat incredere ca sa merg inainte. Daca nu erau cei de aici, de la scoala, ca sa imi dea incredere in mine si sa imi arate ca se poate, cred ca as fi ramas cu opt clase, fiindca boala nu ne-ntreaba", povesteste Alina, care se mandreste cu faptul ca are 10 pe linie la master. Pe viitor, ar vrea sa intre in invatamant, sa fie profesoara.
Slaba finantare, o eterna problema
Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta" este o scoala cu circuit inchis, astfel ca elevii care invata aici mananca si locuiesc in internatul din curtea scolii si pot pleca doar cu bilet de voie din incinta, a precizat directorul unitatii de invatamant, Eugen Trifan.
Acesta sustine ca modul in care este gandit invatamantul special le asigura integrare pe piata muncii persoanelor cu deficiente precum cele de vedere, chiar daca exista si lipsuri.
Acesta explica faptul ca scoala functioneaza cu ajutorul Primariei Sectorului 2. Un ajutor care este insa insuficient, potrivit directorului, care sustine ca, si cu banii de la municipalitate, elevilor tot le lipsesc lucruri precum materialele din atelierele de practica.
De asemenea, directorul ne spune nemultumit ca nu exista suficienta finantare pentru acesti tineri, care sunt "niste copii care invata". In plus, sustine el, statul plateste 10 lei pe zi pentru mancarea unui tanar asistat social, iar un caine comunitar beneficiaza de subventie de 12 lei.
Chiar si asa, viata merge inainte pentru cei cu deficiente de vedere, care se integreaza si isi depasesc conditia, ajungand sa faca uneori lucruri mai impresionante decat persoanele cu toate simturile intacte.