Cat costa sa fii elev la o scoala "gratuita" din Romania

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 16:33
5360 citiri
Cat costa sa fii elev la o scoala "gratuita" din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Scoala ar trebui sa fie gratuita in Romania sau cel putin asa spune legea. Insa in realitate sa fii elev la o institutie de invatamant de stat costa in jur de 1.500 de lei pe luna, arata un studiu recent al organizatiei "Salvati copiii".

"Invatamantul in Romania nu este gratuit, desi legea, Constitutia stabileste ca orice forma de invatamant public este gratuita", a declarat George Roman, director de programe la "Salvati Copiii", la Digi 24.

Parintii se plang ca trebuie sa plateasca multe dintre cele necesare copiilor, cum ar fi creta, hartie sau videoproiectoare, la care se adauga rechizitele si pachetul cu mancare.

Iohannis: Actualul sistem de invatamant ii minte pe elevi si pe parinti

"Multi parinti se gandesc ca trebuie sa faca totul pentru copil, dar e anormal sa apelam la mila parintilor pentru hartie igienica si sapun. (...) Parintii trebuie sa asigure 1.490 de lei pentru cheltuielile legate de scoala.

E nevoie de culegeri, caiete speciale, manuale, materiale didactice, uneori directorii de scoala cer invatatorilor sa apeleze la parinti pentru a repara sala de sport sau paza sau sunt cheltuieli legate de concursuri sau serbari", a mai spus Roman.

El a mai subliniat ca "genul asta de obligatii financiare creeaza un tip de atitudine negativa, de respingere in ceea ce priveste importanta scolii in viata copiilor, mai ales in mediul rural. E un soc cand ajunge parintele sarac ca trebuie sa faca niste cheltuieli pe care nu si pe poate permite".

Semnal de alarma de Ziua Educatiei: In mediul rural, 1 din 4 copii, intre 11 si 14 ani, nu merge la scoala

Din acest motiv, unul din cinci copii romani renunta sa mai mearga la scoala. Asadar, peste 365.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu urmeaza nicio forma de invatamant, se mai mentioneaza in studiul realizat de organizatie.

Ministrul Educatiei: Temele ar trebui facute la scoala, nu acasa!

Ce spun oficialii din invatamant

Totusi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Marian Banu, sustine ca "niciun parinte nu este obligat sa doneze bani (...) niciun cadru didactic, niciun director nu are dreptul sa puna nemijlocit mana pe bani".

Insa parintii nemultumiti de aceasta situatie nu se inghesuie sa faca sesizari la Ministerul Educatiei, pentru ca multi se tem ca elevii ar putea avea de suferit din aceasta cauza.

Masa calda pentru elevi e o nebuloasa totala. Ce spune ministerul si cine ar fi de vina

"Avem situatii in care avem tot felul de sesizari, nu foarte multe, legate de pretinderea unor foloase materiale sau strangerea unor sume de bani pentru diverse motive, legate de anumite zile. (...)

Ii asiguram confidentialitatea pentru ca suntem interesati ca realmente in sistemul educational sa introducem o normalitate. De ce? Este firesc ca in scoala, daca tot avem un dascal care invata un copil despre moralitate, de echitate si adevar, este normal sa respectam si sensul acestor cuvinte", a aratat Banu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#cheltuieli elevi scoala, #costuri invatamant gratuit , #elevi
Comentarii
Poza BURUCEAGA
BURUCEAGA
rank 1
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5