Ce facem noi cu copiii acestia?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 07:10
8851 citiri
Ce facem noi cu copiii acestia?

Nu cred ca ar fi realist sa asteptam ca generatiile de copii de astazi sa ne semene noua, celor nascuti si formati in buna masura inainte de 1989. Cum m-as putea compara cu fiica mea, cand eu la varsta ei nici nu visam ca intr-o zi va aparea Internetul?

Din cauza sau datorita, dupa cum doriti, progreselor tehnologice, comparatia e greu de facut si intr-o tara cu o evolutie liniara in ultimii 50 de ani, ce sa mai vorbim despre una trecuta prin universul concentrationar comunist.

Cum sa ii explic de cele doua ore la televizor, despre faptul ca o portocala sau o banana era un trofeu, despre curentul electric intrerupt cate doua ore pe zi, despre magazine goale etc?

Asadar, da, copiii de astazi sunt foarte diferiti de ceea ce eram noi si este normal sa fie asa. Problema nu mi se pare deci asta, ci felul in care se raporteaza la valori, mai precis bulversarea pe care o experimenteaza copiii, victime ale scolii si ale propriilor parinti.

Cand spun ale scolii, nu ma refer atat la profesori, un corp eterogen ca toata societatea romaneasca, cu varfuri si ratati. Ma refer la insasi conceptia scolii romanesti. Niciun copil nu cred ca s-a innebunit vreodata de dragul invatatului, al notelor, al trezitului de dimineata. Nici noua nu ne placea, dar nu dispretuiam scoala.

Dar cand un copil considera ca scoala este o plictiseala care nu ii foloseste la nimic, care nu ii ofera nimic util pentru viata, intram intr-o zona periculoasa. Aici vad eu principalul clivaj din educatia romaneasca. Programa, modalitatea de predare impusa de ea, continutul manualelor, adesea absolut stupid, toate sunt complet rupte de realitatea cotidiana, de ceea ce copilul considera cu mintea lui ca ii foloseste in viata de zi cu zi.

Din observatiile mele, copiii de astazi nu urasc scoala, nu se tem de ea, ci pur si simplu o dispretuiesc pentru ca nu ii inteleg utilitatea si locul in viata lor. Scoala i-a pierdut complet pentru ca a ramas incremenita in timpul nostru complet depasit si in 26 de ani nimeni nu s-a straduit sa o aduca in actualitate, iar copiii cad generatie dupa generatie in capcana acestui anacronism.

Iar ceea ce nu strica scoala strica parintii. Am sa va dau un exemplu. In clasa fiicei mele, profesoara de matematica, o doamna cu multa experienta, s-a straduit sa faca ceva mai mult decat o obliga strict programa, sa ridice putin nivelul cu un efort la care nu o obliga nimeni. Pentru toti in mod egal, nu selectiv la meditatii.

La prima sedinta cu parintii, insa, asupra femeii s-a dezlantuit iadul celor enervati peste masura de notele mai mici ale odraslelor si de efortul mai mare al copiilor. Nu vrem sa-i facem matematicieni, cucoana!

Nu trebuie sa fie matematicieni, dar pentru a avea performanta la viitoarele examene trebuie sa sara putin peste nivelul mediu, s-a aparat profesoara. In fata valului tenace de indignare a renuntat pana la urma si de atunci merge la minima rezistenta, elevii sunt fericiti, parintii ii mangaie pe cap, profesoara nu mai e nevoita sa-si bata capul peste strictul necesar. Reteta mediocritatii e respectata prin vointa parintilor.

In schimb, tot parintii sunt in spatele unui adevarat concurs de gadget-uri. Expozitie de telefoane, de tablete ca la scoala, nu ma refer la vreuna privata de mari fitze, nu veti gasi in multe locuri. Ce sa mai vorbim despre faptul ca de-abia au trecut de ciclul primar si fetele incep sa se machieze, sa-si vopseasca unghiile, unele se si epileaza. Iar copiii care incearca sa mai ramana putin copii sunt ostracizati, umiliti pana se dau pe brazda.

Ce ii invatam noi pe copiii acestia pierduti de scoala? Ca telefonul si tableta dau masura, ca minima rezistenta trebuie sa invinga, ca regula nu exista?

Daca adaugam modelele false cu care sunt bombarati de pe toate ecranele, cu fete si baieti de succes, cu infractori la putere, ce poate iesi in acest mix? Ies generatii sacrificate care nu ca nu respecta ierarhiile corecte de valori, ci nu le mai inteleg, nu le mai recunosc.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#elevi scoala, #elevi profesori parinti, #elevi programa scolara , #elevi