Ce invata copiii la gradinita - De la cititori

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 23:02
6514 citiri
Ce invata copiii la gradinita - De la cititori

Orice parinte interesat isi intreaba copilul, venit de la gradinita ori de la scoala, ce a invatat in ziua respectiva, cu cine s-a jucat, ce povesti a mai auzit, ce le-a mai aratat doamna educatoare. Gradinita e sau ar trebui sa fie locul acela minunat, o lume de povesti, plina de lumina si jucarii, unde copilul face primii pasi spre scoala de mai tarziu si acumuleaza primele cunostinte despre realitatea inconjuratoare doar jucandu-se.

Ramai insa oripilat cand, venit de la gradinita, copilul se aseaza frumos pe scaun si incepe sa-ti cante "Draga Marioara, ma duc sa ma-mpusc..." pentru ca asta a invatat intr-o zi, asta l-a invatat educatoarea. Si copilul nu se opreste, duce cantecul pana la capat pentru ca trebuie sa arate si gesturile, cum se impusca, cum se ineaca ori cum se spanzura.

Fiecare cantec, joc, poezie, are un mesaj. Mesajul transmis de acest cantec iti te furnica pe spate si te trimite imediat cu gandul spre stirile de la ora 5. As vrea sa inteleg, sa patrund in capul acelei educatoare ca sa vad ce a gandit invatandu-i pe copii asa ceva si care-i scopul, mesajul. Nici nu mai era nevoie sa trimiti copilul la gradinita pentru asa cantec. Copilul l-ar fi putut invata de la bunica sau de la oricare matur din familie.

Copiii de azi, prichindeii de la gradinita, nu au auzit de cantecele vechi dar vesnic noi, transmise de-a lungul a zeci de ani, din generatie in generatie, dar a caror fir se pare ca s-a rupt chiar acum, in aceste vremuri tulburi, cand mintile intunecate se pregatesc planificat, chiar din primii ani de viata.

Copiii nostri, micutii de care suntem atat de mandri ca stiu manui calculatorul ori telefonul mobil, nu au auzit de "Taranul e pe camp", "Batista parfumata", "Podul de piatra", "Daca vesel se traieste", "Mai mult de-om fi-mpreuna" si alte cantece si jocuri care au facut farmecul copilariei maturilor de astazi.

Si ce e mai ingrijorator e faptul ca, la varsta frageda pe care o au, copiii cred orbeste in spusele educatoarei, oricat s-ar stradui cineva sa-i convinga de contrariul, pentru copii numai educatoarea are dreptate si numai ce spune ea trebuie retinut si facut.

Nu se poate spune ca astazi ducem lipsa de materiale informative. Un simplu click pe atotstiutorul si atat de inzestratul Google, duce pe orice educatoare sau persoana interesata in lumea cantecelor copilariei cu posibilitatea de a alege pentru a educa si pregati pentru viata, de a forma minti cu gandire logica si sanatoasa si de a nu intina inocenta copilariei.

Acasa, copiii trebuie verificati zilnic si parintii nu trebuie sa ezite in a-si exprima nemultumirea fata de ceea ce li se ofera copiilor lor prin programul gradinitei. Copiii care invata la gradinita cantece, poezii sau jocuri care, in timp, le-ar putea afecta gandirea ori personalitatea, nu trebuie incurajati sa le repete la infinit dar nici nu trebuie sa li se interzica.

Parintii trebuie sa adopte o stare de indiferenta si lipsa de atentie din partea celor din familie ii va ajuta pe copii sa uite mai repede ceea ce educatoarea i-a invatat intr-un moment neinspirat ori pentru ca la mai bine nu a dus-o mintea.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#cantece pentru copii, #jocuri instructive, #programul la gradinita, #povesti pentru copii , #elevi