Ce noutati aduce 2018 in Educatie: Amenintarile cu note mici interzise, manualul unic si Bac-ul decalat

Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 17:31
4529 citiri
Ce noutati aduce 2018 in Educatie: Amenintarile cu note mici interzise, manualul unic si Bac-ul decalat
Foto: Arhiva Ziare.com

Astazi a fost prima zi de scoala din 2018. Elevii s-au intors in unitatile de invatamant, unde i-au asteptat mai multe modificari.

In ce-i priveste pe profesori, ei nu au voie sa-i mai ameninte cu note mici pe elevi, in timp ce acestia din urma vor fi sanctionati daca intra la ore cu telefoanele mobile sau a fara uniforma. De asemenea, elevul de serviciu va fi desfiintat.

Vezi cum a modificat ministrul Liviu Pop regulamentul de functionare a scolilor fara consultare publica: E acuzat ca ar fi incalcat legea

Ministerul Educatiei a propus trei variante de programa, pentru liceu, insa potrivit expertilor citati de Digi24, masura i-ar ajuta mai degraba pe profesorii care nu sunt titulari, decat pe elevi.

"E o propunere de plan-cadru orientata catre catedrele profesorilor", sustine Daniela Visoianu, presedintele Coalitiei pentru Educatie.

O masura importanta care intra in vigoare chiar de luna viitoare priveste desfasurarea examenului de Bacalaureat, ale carui probe orale vor avea loc cu cateva luni inainte de cele scrise, care au loc in luna iunie.

Astfel, in februarie vor avea loc probele orale pentru prima sesiune a Bacalaureatului, iar examenele scrise incep in 25 iunie.

Bac 2018: Au aparut modelele de subiecte pentru probele din februarie

Masura care a starnit probabil cele mai multe controverse este introducerea manualului unic.

Potrivit Digi 24, editura Didactica si Pedagogica va elabora cate un manual pentru fiecare disciplina in parte. Aceasta decizie a atras multe critici din partea specialistilor.

"In Editura Didactica si Pedagogica, statul doreste sa faca toate manualele. O aberatie mai mare greu de inchipuit", este de parere Mihai Mitrica, director executiv la Asociatia Editorilor din Romania.

Vacantele, desi apreciate de elevi, sunt prea dese, sustin profesorii.

Cadrele didactice se plang ca in loc sa vina odihniti din vacante, elevii sunt mai obositi si vin la ore somnorosi, iar intreruperea activitatii scolare ar trebui sa fie perioade de asezare a materiei.

Luni, elevii au inceput scoala dupa trei saptamani de vacanta, iar la inceputul lui februarie, acestia vor mai avea inca o vacanta de o saptamana, care marcheaza incheierea primului semestru.

Vacanta intersemestriala va incepe din 3 februarie si se va incheia in 11.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificari regulament scoli, #noi reglementari in scoli, #modificari regulament liceu , #elevi