Cea mai mare nenorocire a Romaniei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:51
7773 citiri
Cea mai mare nenorocire a Romaniei (Opinii)

Stiti care e cea mai mare nenorocire a Romaniei de astazi, dincolo de zgomotul si furia preponderent electorale de pe scena politica? Ea este rezumata in cateva cifre seci date publicitatii de OECD sub numele PISA, adica acele teste care evalueaza starea educatiei la nivel mondial. Studiul PISA 2012 a evaluat jumatate de milion de elevi din 65 de tari la trei materii: Matematica, Lectura si Stiinte.

Ce spun aceste teste despre noi? Ca generatia pe care mainile careia va incapea Romania maine este una de mediocri, din start infranti in competitia creierelor.

La matematica, elevii romani au ocupat locul 45, cu un scor de 445 puncte, un pic mai mare decat anul trecut, dar semnificativ sub media care este 494. Ce releva competentele din matematica, potrivit expertilor OECD? Rezultatele pe care le vor inregistra elevii ca adulti. Competentele din matematica influenteaza major capacitatea elevilor de a urma o forma de educatie dupa liceu, dar si veniturile viitoare.

La lectura suntem tot sub medie, locul 50 din 65. Iar la stiintele naturii locul 49. Adica elevii romani sunt foarte slab pregatiti. La Matematica spre exemplu, din totalul elevilor romani testati, 40,8% au rezultate slabe si doar 3,2% sunt de top. Media OECD arata 23,1% elevi sunt rezultate slabe si 12,6% cu rezultate de top.

Tarile cele mai performante conform testelor PISA sunt cele asiatice: Shanghai-China, Singapore, Hong Kong, Taipei, Coreea de Sud, Macao, Japonia. Abia apoi vine plutonul european, condus de Liechtenstein, Elvetia si Olanda. Daca va consoleaza, in Europa sub noi sunt Bulgaria, Albania si Muntenegru. Numai ele.

Aceasta este definitia dezastrului pe termen lung. O tara care are un sistem de educatie atat de neperformant in mod cronic, care investeste infim in educatie, este o tara condamnata. Pentru ca o tara care nu se poate baza pe creierele ei, pe competenta si educatia cetatenilor ei va pierde constant orice competitie, va supravietui prin furnizare de resurse si forta de munca necalificata si ieftina. Acesta este adevarul gol-golut.

Toata lumea se da peste cap ca va creste sau nu acciza la carburanti. E o tema importanta, fara indoiala. Dar e cu mult mai important ca educatia va primi din nou sub 6% din PIB. Acolo e nenorocirea reala.

Studiul OECD arata ca elevii romani sunt, la mare distanta, cel mai putin motivati dintre copiii care au luat parte la cercetare. Cum sa fie altfel? Copii inteligenti si curiosi intra in malaxorul unui sistem cu programe nereformate, cu dotari precare, cu profesori majoritar slabi, demotivati, umiliti, prea apasati de grija zilei de maine si de goana dupa bani pentru a se concentra asa cum ar trebui sa-i invete carte cu adevarat pe elevi.

Cum sa fie motivati elevi indopati cu teorie in mod aberant, sufocati cu materie absolut inutila care in alte tari, cu mult mai bine clasate decat noi la testele PISA, se studiaza in facultate, dar privati de cunostinte practice, de conexiuni intre cunostintele din diferite domenii. Adica tampificati cu buna stiinta.

Ce modele au acesti copii? Vad ei in societatea romaneasca o recompensare corecta a intelectualului, a elitelor. Cine traieste mai bine, cine e in primul rand la impartirea "bucatelor", cel care a invatat mai mult sau cel care a furat mai mult? Cum sa fie elevul motivat sa rupa cartea de atata studiu cand vede ca legile sunt facute in favoarea sfertodoctilor. De-abia a decis guvernul sa nu-i discrimineze pe cei cu 10 clase, si ei vor putea sa fie presedinti de sectii de votare. Cu atat mai bine daca nu stiu sa socoteasca, se va fura mai usor la vot.

Tot sistemul este construit sa incurajeze impostura. Si atunci de unde motivatie pentru invatatura?

Viitorul se profileaza tragic si nimeni nu pare a intelege ca ne asumam statutul de tara de mana a doua. Toate energiile sunt consumate pe mize de moment, infime in raport cu acelea pe care le ratam cu uluitoare inconstienta.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...