4.500 de scoli vor avea acces la Internet wireless, printr-un proiect de aproape 45 de milioane de euro

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 12:47
2664 citiri
4.500 de scoli vor avea acces la Internet wireless, printr-un proiect de aproape 45 de milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

4.500 de scoli gimnaziale vor fi dotate cu echipamente wireless, iar in cel putin 2.000 de institutii de invatamant va fi creata infrastructura tehnica necesara utilizarii resurselor si serviciilor de tip OER (open educational resources) si WEB 2.0 in educatie.

Totul, prin intermediul unui proiect finantat din fonduri europene, in valoare de circa 45 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Contractul de finantare aferent proiectului "Platforma Nationala Integrata - Wireless Campus" a fost parafat de MCSI si Ministerul Fondurilor Europene (MFE) cu Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare.

"Am spus de nenumarate ori ca investitia cea mai buna in viitorul tarii noastre este reprezentata de sustinerea sistemului educational. Adaptarea scolii romanesti la noile directii de dezvoltare a fost o prioritate pentru Guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finantare.

Munca in echipa alaturi de colegii nostri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, in procesul educational, tehnologii informatice noi si facilitam accesul la resursele educationale digitale.

Acestea sunt indispensabile pentru un invatamant modern in care se folosesc, pe scara larga, modele si metode flexibile pentru dobandirea unui bagaj cat mai mare de informatii", a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Prin intermediul acestui proiect se urmareste crearea, in cel putin 2.000 de scoli din Romania, a infrastructurii tehnice necesare utilizarii resurselor si serviciilor de tip OER si WEB 2.0 in educatie, precum si dotarea a 4.500 de scoli gimnaziale cu echipamente wireless. De asemenea, este vizata cresterea cu 15% a numarului de profesori care utilizeaza internetul prin "Wireless Campus".

Valoarea totala a contractului semnat este de 44,95 milioane de euro, iar perioada de implementare de 36 de luni, timp in care peste un milion de elevi si profesori se estimeaza ca vor beneficia de rezultatele proiectului.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, sustine ca noul proiect faciliteaza comunicarea, colaborarea, creativitatea si, mai ales, accesul rapid la informatie.

"Utilizarea tehnologiei a devenit o parte esentiala a vietii noastre. Tehnologia informatiei si comunicatiile, cu precadere cele mobile, ocupa un rol vital in parcursul tinerelor generatii, inclusiv in sistemul educational.

A devenit vitala modernizarea sistemului de educatie, iar acest proiect raspunde tocmai acestui obiectiv. Accesul la resurse si servicii digitale, prin utilizarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor, devine asadar o resursa esentiala in procesul de predare-invatare", a spus Plumb.

Potrivit MCSI, prin obiectivele sale, proiectul raspunde prioritatilor cuprinse in Agenda Digitala Europa 2020, conceputa pentru a crea un cadru european uniform in ceea ce priveste existenta unor retele digitale rapide, fiabile si conectate, care stau la baza economiilor si activitatii si vietii private.

"Platforma Nationala Integrata - Wireless Campus" se incadreaza in obiectivele Agendei Europene "Communication on Opening Up Education", adoptata de Comisia Europeana in anul 2013, de implicare a tuturor partilor interesate, de la institutii de invatamant, factori de decizie, profesori, scoli, parinti si copii, printr-o serie de actiuni concrete in cadrul a patru piloni: medii de invatare si resurse educationale deschise, conectivitate si actiuni concertate pentru a profita de oportunitatile revolutiei digitale in educatie si formare.

MCSI are calitatea de Organism Intermediar pentru Axa prioritara 2 - Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva.

Programul Operational Competitivitate (POC), in cadrul caruia este dezvoltat proiectul "Platforma Nationala Integrata - Wireless Campus", contribuie, prin interventiile sale, la cresterea competitivitatii si la dezvoltarea economica, prin imbunatatirea accesului, securitatii si utilizarii TIC si prin consolidarea CDI. POC beneficiaza, in actuala perioada de programare, de o alocare de 1,32 miliarde de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#proiect scoli internet wireless, #internet wireless scoli , #elevi