Cazul Vianu - abuz sau demolarea cinica a unei cariere?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Februarie 2016, ora 11:59
8369 citiri
Cazul Vianu - abuz sau demolarea cinica a unei cariere?

Cazul de la liceul Tudor Vianu din Bucuresti mi se pare emblematic pentru ceea ce eu numesc nevoia noastra de a vana din timp in timp vrajitoare, de a ne descarca pe cineva sau ceva nevrozele cotidiene.

Am sa spun din start ca nu stiu daca este cineva vinovat si cu atat mai putin cine este vinovat in acest caz. Si nu am nicio rezerva sa afirm ca, daca profesorul de matematica a umilit, intr-adevar, un elev, chiar si in gluma, nu are ce cauta la catedra. Dar l-a umilit?

Deocamdata nu stim ce s-a intamplat acolo. Pare general acceptat un singur lucru si anume ca un elev a ajuns in genunchi in fata catedrei. Circumstantele sunt insa neclare: acuzatorii initiali spun ca profesorul l-ar fi pus sa se tarasca in genunchi pentru a-i mari nota cu un punct. Ulterior, au aparut marturiile, tot mai multe, referitoare la o gluma pe care colegii i-ar fi "copt-o" colegului lor, fara nicio implicare a profesorului care s-ar fi trezit pur si simplu cu elevul in genunchi in fata catedrei si i-ar fi cerut sa se ridice imediat. Fapt este si ca "genunchii" nu au dus la cresterea notei.

Ce marturii avem? In primul rand, a profesorului Marcel Bartic de la Liceul Vianu care a reclamat pe Facebook tarasenia si a dnei Luminita Macsim, mama unui elev care si-ar fi retras indignata copilul de acolo.

Cei doi sunt colegi la o scoala privata din Bucuresti, unde dl profesor Bartic e director, iar dna Macsim e fondatoare si director de admitere. Deja marturiile lor pot capata conotatia unui interes personal economic.

Ceea ce ma mai intriga este faptul ca profesorul Marcel Bartic nu pare sa fi urmat o cale ierarhica fireasca: adica o plangere la director, la inspectorat, eventual la minister. A sarit direct pe Facebook, iar cand alegi direct calea asta nu cumva urmaresti scandalul, nu clarificarea?

Ma intriga si tonul postarii-reclamatie, in opinia mea cam incitator, cu tuse personale apasate, poate chiar ranchiunoase, nu o simpla relatare plata a unor evenimente.

Mai este si luarea de pozitie a Asociatiei de parinti din Liceul Vianu, care insa nu certifica "infractiunea" profesorului de matematica, ci vorbeste despre o stare generala nelalocul ei in liceul Vianu. Pe care de ce nu a reclamat-o pana acum?

Si mot apare si ministrul Educatiei care anunta o ancheta, dar folosind un ton care il incrimineaza deja pe profesorul de matematica. Cand pornesti de la premisa ca "analiza acestui caz extrem de grav trebuie sa tina cont de trei aspecte: incalcarea demnitatii elevului, nerespectarea deciziei Ministerului Educatiei cu privire la perioada de sustinere a tezelor semestriale, respectiv negocierea notelor, lucru totalmente inadmisibil. Ma astept ca masurile sa fie de asa natura, incat sa sanctioneze si sa descurajeze astfel de comportamente ale cadrelor didactice", ma intreb ce ancheta mai vrei sa faci? Stii deja clar care-i verdictul.

Si da-i si lupta, fiecare cu versiunea lor, cu un singur efect evident, demolarea imaginii unui om cu cariera construita in ani de zile si care ar putea fi nevinovat. Ma tem ca, si in caz de "achitare", raul facut va fi foarte greu corectabil, poate niciodata pe deplin.

Din tot vacarmul pro si contra, in spectacolul indignarilor, m-a impresionat prin ton si echilibru postarea elevilor care scriu pentru revista Bitul liber, cei mai multi de la Liceul Vianu:

"Noi la Bitul liber nu suntem jurnalisti, suntem doar o mana de elevi care aspira sa promoveze un tip alternativ de gandire prin intermediul unei reviste. Dar suntem si noi, asa cum este normal, extrem de contrariati sa vedem cum jurnalismul a ajuns sa devina un fel de telefon fara fir al adultior, manat numai de interese materiale si ratandu-si scopul principal - acela de a informa.

Caci numai telefon fara fir se poate numi situatia in care presa relateaza informatii aflate la gura a treia, cu toate distorsionarile pe care fiecare noua generatie de relatari le produce, si le prezinta apoi ca adevaruri "revoltatoare" sau "scandaloase". Si suntem, din nou, asa cum este normal, indignati sa vedem cum majoritatea portalurilor majore de stiri - de la Hotnews, la Antena 1, la Pro TV - iau parte din aceasta lipsa de profesionalism, se folosesc de informatii venite dintr-o singura sursa (si aceea de credibilitate chestionabila) si afecteaza in mod negativ imaginea unuia dintre oamenii admirabili ai unui liceu, totul din dorinta de a soca auditoriul si de a-si maximiza profiturile.

Din pacate, insa, acesta este doar un rezultat al intersectiei dintre interese de afaceri si libertate de exprimare, si este complicat de limitat oricare dintre acestea doua fara a duce societatea inapoi intr-o epoca pe care cei mai multi dintre noi nu si-ar dori sa o traiasca sau sa o retraiasca.

Responsabilitatea cade atunci in mainile publicului. Iar un public responsabil este in primul rand unul sceptic, care stie sa puna la indoiala veridicitatea informatiilor primite din ziarele mari."

Am citit, am recitit si, ca ziarist, m-am simtit jenata de judecata limpede si severa a acestor copii care au pus degetul pe multe rani ale societatii si presei romanesti. Si a nu stiu cata oara am sentimentul ca marea problema a copiilor suntem noi, adultii. Ca noi suntem cei care muncim asiduu ani de zile pentru a-i perverti.

Nu m-as mira deloc ca elevul sa fi fost victima unei glume sadice a colegilor. Ca mama constat adesea cu stupoare cat de sadici sunt copiii intre ei. De ce? De cele mai multe ori ca urmare a educatiei de acasa. O educatie uneori abuziva macar emotional, o educatie care cultiva intoleranta, fanatizarea spiritului de comptitie, rautatea, intoleranta, dispretul pentru cel mai mic, mai slab, mai lipsit de aparare.

Nu noi ii invatam sa linseze, sa digere judecati prefabricate si ghidate emotional? Sa nu ne miram de efecte. Copiii acestia de la Bitul Liber ne pun in fata o oglinda in care ar trebui sa ne uitam atent. Ne place?

Nimic nu justifica umiliarea unui copil, dar nimic nu justifica nici demolarea unui profesor. Si pana cand nu vom avea certitudini in acest caz, nu cred ca putem alege rational intre ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#elev umilit liceul Vianu, #profesori liceul Vianu , #elevi