De ce ne obosim copiii cu prea multe teme pentru acasa in loc sa ne jucam impreuna?

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 17:15
14000 citiri
De ce ne obosim copiii cu prea multe teme pentru acasa in loc sa ne jucam impreuna?

Daca si tu ai copii la scoala atunci stii foarte bine ca temele pentru acasa au ajuns sa fie o mare bataie de cap pentru intreaga familie.

Cei care nu au copii la scoala sau poate nu-i ajuta de obicei la temele pentru acasa ar crede ca vorbim despre o bagatela, ceva de rezolvat in pauza dintre ore, pe langa o gustare si niste zambete cu colega de banca.

In realitate, temele pe care le primesc elevii romani de rezolvat acasa sunt in general atat de multe si de grele incat le consuma multe ore dupa programul scolar. Si lor si parintilor care incearca sa-i ajute cum pot.

Situatia a ajuns recent chiar si in atentia ministrului Educatiei, care a declarat ca ar fi de acord cu eliminerea temelor pentru acasa, care ajung sa-i streseze si sa-i oboseasca fara rost pe copii.

Desigur, toti am avut de facut la randul nostru teme pentru acasa, veti spune. Dar oare mai sunt acestea ca "pe vremea noastra"? Si oare ce avem de invatat din strainatate, unde unele scoli au renuntat complet la temele pentru acasa, iar acolo unde inca se mai folosesc arata cu totul altfel.

Am discutat cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian, despre temele pentru acasa ale copiilor din Romania si cum ii mai ajuta acestea in ziua de azi - sau cum ii incurca.

In multe tari occidentale elevii nu mai au teme pentru acasa, printre altele. Ministrul Educatiei a declarat recent ca ar fi de acord cu eliminarea temelor pentru acasa, care le ocupa copiilor foarte multe ore si dupa ce pleaca de la scoala. I-ar ajuta pe elevi sa-si faca temele la scoala, ca apoi cand ajung acasa sa aiba timp doar pentru joaca si familie?

Timpul petrecut cu familia trebuie sa fie mai mult decat o vorba goala. Cand tata ajunge acasa, dar are de lucru de la serviciu, mama la fel, copilul sta si isi face temele, nu se poate spune ca ei petrec timp impreuna. Corectarea temelor nu inseamna ca ai stat cu copilul tau.

Mai este de luat in calcul si ca fiecare copil are nevoie de pauze in procesul de invatare, creierul trebuie sa se deconecteze. Astfel, se face loc pentru consolidarea relatiilor afective dintre membrii familie, pentru intrarea in acea "zona sigura" ce ar trebui sa fie orice familie.

Ar trebui sa-si faca temele in timpul orelor sau in niste ore suplimentare de tipul after school? E suficient sa fie curatate programa si orarul si alocate mai multe ore pentru lectii la scoala sau avem nevoie de o intreaga infrastructura de after school, pentru a-i mai tine pe copii cateva ore la scoala dupa program?

Trebuie sa nu uitam de scopul temelor pentru acasa, pentru ce exista ele? Prin teme, elevul, trebuie sa exerseze si sa aprofundeze ce a invatat la clasa.

Din pacate, materia pe care profesorul nu reuseste sa o predea poate deveni tema pentru acasa. La fel, doar predarea, fara explicatii sau fara exercitiu in clasa poate deveni tema. Practic, elevul, trebuie sa invete singur sau la meditatii.

Desigur nu acesta este regula, dar o situatie comuna este ca elevul sa ajunga acasa cu teme pe care sa nu stie sa le faca, iar asta sa ingreuneze si mai mult lucrul de acasa.

Solutii se pot gasi, din pacate majoritatea sunt metode de perpetuare a acestei stari de fapt. Este necesara o abordare din care elevii chiar sa castige ceva, nu doar sistemul.

Cum ar putea fi desfiintate temele pentru acasa fara a duce totusi la disparitia studiului individual?

Studiul individual este necesar sa se bazeze pe nevoia naturala a fiecarui copil de a invata lucruri noi, de a explora lumea in care traim.

Modul in care este predata materia, exersarea lectiilor la clasa trebuie sa deschida apetitul elevului de a studia.

Este important de inteles ca nu toti copiii vor fi interesati de toate materiile, iar unii, poate, de foarte putine.

Acum sunt teme pentru acasa si nu pare ca avem generatii de autodidacti, iar studiul individual este vazut ca fiind ceva neplacut.

Iata ca temele pentru acasa pot ajunge sa-i streseze si sa-i oboseasca pe cei mici, in loc sa-i ajute, daca nu sunt foarte bine gandite si mai ales bine dozate.

De cele mai multe ori, copiii chiar au nevoie de o pauza, de timp pentru joaca si timp cu familia, inainte de a incepe o noua zi sau o noua saptamana de scoala.

Rubrica sustinuta de batonul dublu Doi Frati de la Vel Pitar, gustarea ideala pentru recreatia mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#teme pentru acasa, #teme scoala , #elevi