Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Elevii ar trebui sa poarte obligatoriu uniforma? - Sondaj Ziare.com

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 12:04
16590 citiri
Elevii ar trebui sa poarte obligatoriu uniforma? - Sondaj Ziare.com

Sunt elevi care le detesta si sunt elevi care sunt mandri ca le poarta. Este vorba de uniformele scolare. Din 1990, elevii nu mai sunt obligati sa poarte uniformele scolare. Multi dintre ei s-au bucurat nespus ca au scapat de ele si pot veni la scoala imbracati cum vor.

Sunt insa si unitati de invatamant care au reluat moda uniformei si le-au impus elevilor sa poarte o anumita tinuta reprezentativa pentru institutia respectiva.

In multe situatii, decizia a fost luata impreuna cu parintii care, desi sunt pusi in situatia de a scoate din buzunar bani multi pentru uniforme, au acceptat sa faca acest lucru pentru ca odraslele lor sa poarte uniforma care arata ca frecventeaza un liceu de traditie.

In aceste cazuri, unii elevi s-au conformat si le poarta. Altii s-au gandit sa le modifice dupa gustul lor si fie le-au scurtat, fie le-au stramtat, sau le-au facut un decolteu mai indraznet. Sunt insa si elevi care nu vor sub niciun chip sa le poarte, iar in aceste cazuri cel mai mult au de suferit profesorii care sunt pusi in situatia de a face pe politistii aproape zilnic.

Uniforma scolara, din nou obligatorie?

Deputatul PD-L Cezar Preda a anuntat recent ca lucreaza la un proiect de lege ce prevede obligativitatea uniformelor scolare pentru clasele I-VIII.

Reintroducerea uniformelor scolare ar putea intra in vigoare cu inceputul anului scolar 2011-2012, daca actul normativ va fi promulgat in sesiunea parlamentara din aceasta primavara.

Preda a tinut sa precizeze ca se are in vedere acoperirea costurilor de catre stat in cazul familiilor cu o situatie financiara precara.

"Caut solutiile ca, in situatia in care familia nu are veniturile necesare, sa reusim prin Ministerul Educatiei sau prin autoritatea locala sa ajutam ca si acele familii sa respecte continutul acestei legi. Eu cred ca e un lucru deosebit de important pentru ce inseamna rigurozitatea actului didactic", a declarat Cezar Preda.

Fiecare scoala ar urma sa-si aleaga propria uniforma, nefiind prevazut un model universal. Preda a subliniat in acest context ca va supune dezbaterii publice proiectul de lege.

Ecaterina Andronescu: Daca sunt alese bine, elevii poarta uniformele cu placere

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru Ziare.com ca, in urma cu 4 ani, a initiat un proiect de lege privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, iar actul normativ prevedea ca elevii unei scoli sa poarte uniforme, sa aiba ecusoane sau alte semne distinctive.

Insa, afirma ea, desi in proiectul de lege nu se spunea ca uniformele sa fie obligatorii, presedintele Traian Basescu a cerut sa fie precizat explicit acest lucru.

"Exista o lege in aceasta directie, a carei initiatoare am fost chiar eu, si are aceasta prevedere acolo, dar nu introduce obligativitatea. Vreau sa ii aduc aminte domnului Preda, ca in varianta initiala a Legii, nu se introducea ideea de obligativitate, dar se putea intelege, adica se prevedea uniforma scolara, fara sa se precizeze ad literam ca ea este obligatorie.

Presedintele Traian Basescu a intors de la promulgare initiativa care devenise lege si ne-a obligat sa scriem in mod expres ca nu este obligatorie. Deci acum domnul Preda, care vine din aceeasi formatiune politica cu domnul Basescu, propune obligativitatea uniformelor", a precizat Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al Educatiei nu considera ca este necesara obligativitatea uniformei scolare. Ea a declarat pentru Ziare.com ca, daca scolile ar alege uniforme pe placul elevilor, acestia le-ar purta cu placere.

"In momentul in care introduci ceva obligatoriu intr-o scoala, scoala pe care o vrei democratica, e mai complicat putin sa accepte comunitatile scolare. Legea stabilea posibilitatea alegerii de catre comunitate a uniformei din toate punctele de vedere. Deci noi cand zicem uniforma obligatorie poate ca multi se intorc cu gandul la inainte de 1989, aceeasi culoare, aceeasi croiala. Nu. Ideea acestei initiative legislative care mi-a apartinut se lega de a identifica uniforma scolara cu personalitatea scolii.

Si scoala sa fie cea care decide ce uniforma o reprezinta mai bine, in asa fel incat si elevii sa o poarte cu mandrie si cu mandria faptului ca apartin unei comunitati scolare. Sa stiti ca sunt foarte multe scoli care au uniforma si multe scoli au uniforme extraordinar de dragute. Eu am mers mult in scoala si stiu lucrul acesta. Si vorbesc de la clasele primare pana la licee. Exista scoli cu uniforme exceptional de frumos alese. Daca sunt alese bine, elevii le poarta cu placere", a declarat Ecaterina Andronescu pentru Ziare.com.

Fostul ministru al Educatiei a dat ca exemplu Universitatea Oxford unde, afirma ea, uniformele scolare sunt purtate cu mandrie de toti studentii.

"Daca ne uitam, Oxfordul are uniforma de la 1300 incoace. Este o mandrie sa porti uniforma de Oxford. Si pentru mine e o mandrie sa imbrac roba Politehnicii pentru ca apartin acestei comunitati. Acolo m-am format, acolo mi-am desfasurat cariera didactica si chiar e o mandrie pentru mine si nu o spun intr-o maniera demagogica, o spun cu toata sinceritatea", a precizat vicepresedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat.

Ce spun psihologii

Dar cum i-ar afecta obligativitatea pe elevi? Psihologul Cristina Calarasanu considera ca elevii ar purta mult mai usor uniformele, daca acestea ar fi asociate cu o imagine.

"Orice se reglementeaza se si pune in fapt si copiii pana la urma o iau ca atare. Ei s-ar obisnui. Ideea este cu ce ar asocia acest lucru, pentru ca, spre exemplu la noi, reintroducerea uniformei obligatorii se asociaza foarte mult cu ceea ce am trait pe perioada comunista. Pe cand in alte tari, unde exista in scoli anumite uniforme, nu sunt asociate cu acest lucru.

Deci conteaza foarte mult ca cel care ar hotari asa ceva, sa reintroduca uniformele, sa le ofere o noua imagine, sa le asocieze cu altceva. Adica sa exprime care este motivul pentru care face lucrul acesta. De exemplu, poate sa se refere la o anumita simbolistica asociata cu acele uniforme, sa reprezinte ceva, insemne ale acelei scoli. Dar in niciun caz sa nu se asocieze cu ceea ce reprezenta odata. Adica toti elevii erau la fel, nu exista o individualizare", a declarat pshologul Cristina Calarasanu pentru Ziare.com.

Potrivit acesteia, introducerea obligatorie a uniformelor in scoli ar fi folositoare daca ar contribui la construirea unei identitati.

"Ar fi un lucru folositor in masura in care ar contribui la construirea identitatii sau la construirea apartenentei la o identitate. De exemplu, uniformele "x" se asociaza cu o anume identitate si atunci toti elevii stiu ca apartin acelei comunitati. Deci daca ar contribui la construirea unei identitati sau a unei apartenente ar fi de folos pentru elevii respectivi sa ii ajute sa puna bazele unei comunitati. Si atunci poate ca mai multe activitati ar fi orientate constructiv decat destructiv cum se intampla acum. Poate ca ar fi mai implicati elevii daca s-ar afilia, daca s-ar asocia cu o anumita imagine", a spus Cristina Calarasanu.

Referitor la reducerea violentei in scoli, psihologul a precizat pentru Ziare.com ca obligativitatea purtarii uniformei nu ar contribui cu nimic la acest lucru.

"Daca o luam ca pe o forma de disciplina, nu ar contribui cu nimic la reducerea actelor violente, pentru ca nu are cum. Chiar daca ii obligi pe copii sa poarte uniforma nu inseamna ca vor fi mai silitori sau mai putin violenti", a spus psihologul.

Cristina Calarasanu a subliniat ca nici diferentele sociale nu se vor reduce in cazul cazul in care toti elevii vor fi obligati sa poarte uniforme.

"Chiar daca creem aceasta iluzie, ca la scoala toata lumea este egala, cand elevul va iesi din scoala, se va lovi de aceeasi realitate in care el va fi tot sarac, iar altii tot bogati. Deci nu schimbam cu nimic realitatea.

Si apoi, si cu uniforma cu tot, copiii tot se vor diferentia in saraci si bogati. Pentru ca asta e structura sociala. Si atunci e bine sa ajutam acel copil care se simte inferior sau sarac sa elaboreze aceasta situatie si nu neaparat sa il facem sa se imbrace la fel ca altul care este mai bogat decat el", a precizat psihologul Cristina Calarasanu pentru Ziare.com.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu introducerea obligatorie a uniformelor in scoli? Credeti ca aceasta masura va imbunatati cu ceva sistemul de invatamant din Romania?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#uniforma obligatorie scoli, #proiect lege Preda uniforme , #elevi