Lupta unui copil cu sindromul Down: fara nume, fara sanse la educatie

Marti, 04 Iunie 2013, ora 10:34
7621 citiri
Lupta unui copil cu sindromul Down: fara nume, fara sanse la educatie
Foto: Arhiva

Lupta unul baietel care sufera de sindromul Down si a mamei acestuia cu sistemul din Romania a inceput inca din primele zile de gradinita si continua si astazi, cand copilul trebuie sa mearga la scoala.

Un caz raportat la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) reflecta perfect drumul dramatic al copiilor cu dizabilitati din Romania, care sunt discriminati si umiliti, refuzandu-li-se accesul la educatie.

Mama unui copil de sapte ani care sufera de handicap de gradul 1, avand sindromul Down si strabism, si-a inscris baiatul la o gradinita din comuna Bradeanu, in anul scolar 2012-2013. Acest lucru s-a intamplat dupa ce vorbise in prealabil cu o comisie pentru copii cu dizabilitati care i-a dat unda verde, spunandu-i ca minorul este apt pentru gradinita si ca directoarea institutiei il va primi.

Drumul dramatic prin scoli al copiilor cu handicap: Discriminari, abuzuri, umilinte

Aceasta si-a urmarit copilul trei zile la rand, pentru a vedea cum decurg lucrurile si cum se integreaza baiatul printre ceilalti copii. Micutul a avut un comportament obisnuit copiilor de varsta sa, a sustinut mama acestuia, observand insa ca educatoarea nu il ajuta deloc sa se integreze.

"Nici macar nu ii spunea pe nume, nu l-a prezentat colegilor si orice incercare a copilului de a face conversatie cu dansa era ignorata", a precizat femeia in scrisoarea trimisa CEDCD.

In a patra zi, educatoarea i-a spus ca nu ii mai primeste baiatul la gradinita, ca nu vrea sa aiba grija de astfel de copii, recomandandu-i sa il duca pe micut la o scoala speciala din Buzau. Mai mult, educatoarea a adaugat ca o fetita refuza sa mai mearga la gradinita din cauza baiatului cu sindromul Down.

"Doamna educatoare mi-a spus ca pot merge oriunde sa fac reclamatii, ca dansa are relatii si oriunde m-as duce, ea tot nu imi primeste copilul. Am rugat-o macar doua saptamani sa il tina, dar m-a refuzat categoric", a mai scris mama disperata.

O fetita cu dizabilitate grava, refuzata la inscriere de 3 scoli din cauza "politicii" institutiilor

Nu s-a lasat batuta. A fost din nou cu baiatul la comisie, inspectorii l-au reevaluat, spunandu-i acelasi lucru, ca este apt pentru gradinita. Atunci, femeia si-a pus aceeasi intrebare la care nu a primit niciun raspuns: "In acest caz, ce pot face eu?".

Dupa acest incident si-a inscris copilul la clasa zero, urmand ca din toamna sa inceapa activitatea la scoala.

"Imi este teama sa nu ma lovesc din nou de aceasta problema, de aceleasi refuzuri. Copilul nu a putut sa asimileze aceleasi cunostiinte ca altii de varsta lui, din cauza faptului ca nu a fost primit la gradinita", a mai scris mama celui mic.

Din pacate, acest caz nu este singular in Romania. Numai CEDCD are in evidenta sute de cazuri de acest fel, sustinand ca Romania se confrunta cu un real fenomen referitor la copiii cu handicap carora li se ingradeste accesul la educatie, la normalitate.

Nici legislatia nu ii ajuta prea mult pe acesti copii, din contra, le ingreuneaza existenta. "Avem si o problema de ambiguitate a legii. E clar ca accesul la educatie este garantat in Romania, atat prin legea Educatiei, cat si prin legea 448 care gestioneaza zona de dizabilitate. Deci la nivel general accesul este garantat, insa apar tot felul de probleme cand intri in partea de detalii", a explicat Madalina Turza, presedintele asociatiei, pentru Ziare.com.

Copiii cu deficiente de vedere au inca un handicap: dotarile din scoli

Exista multe cazuri in care copiii cu handicap au fost primiti pentru ca aveau un certificat garantat de o comisie de evaluare, dar au aparut probleme de abuzuri si discriminari ulterioare. Acesta este motivul pentru care inspectorii evita sa mai dea orientari scolare. Pe de alta parte, exista si o problema de atitudine a profesorilor, care refuza efectiv sa accepte astfel de copii.

"Numarul cazurilor de restrictionare a accesului la educatie a copiilor cu dizabilitati este in prezent alarmant. Este un fenomen care se manifesta, din pacate, la nivel national, atat in mediul rural, cat si in cel urban. Desi Romania este semnatara unor acte normative internationale care reglementeaza clar dreptul la educatie al copiilor cu dizabilitati, desi vorbim despre incluziunea copiilor cu dizabilitati, acestea raman numai declaratii formale ale factorilor de decizie" a precizat presedintele CEDCD.

Copil legat de maini si de picioare, intr-un centru special din Arad

"Romania profunda ascunde mii de cazuri de discriminare, iar ignoranta personalului din mediul educational si comportamentul abuziv ating cote inadmisibile. Ne exprimam profunda ingrijorare fata de acest fenomen fata de care nu observam nicio masura concreta de raspuns a autoritatilor, fapt pentru care vom face in continuare demersurile legale pentru a proteja drepturile acestor copii aflati la marginea societatii si a uitarii", a conchis Turza.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#copil sindrom Down, #copil sindrom Down gradinita, #acces educatie copii sindrom Down, #refuz educatie copii dizabilitati , #elevi