Romania, trezeste-te! Aproape o treime dintre copii nu merg la scoala. Viitorul e sumbru

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 18:50
23554 citiri
Romania, trezeste-te! Aproape o treime dintre copii nu merg la scoala. Viitorul e sumbru
Foto: Salvati copiii

Aproape 30% dintre copiii romani cu varste de pana in 18 ani au abandonat scoala, cu 10% mai mult decat acum doi ani, arata cele mai recente statistici ale INS. Situatia este foarte grava, spun reprezentantii organizatiei "Salvati copiii".

Romania isi serbeaza astazi copiii, de 1 iunie, dar se pare ca in majoritatea timpului nu prea are grija de ei si de viitorul lor. Institutul National de Statistica (INS) a publicat cu ocazia Zilei Internationale a Copilului cifre de-a dreptul socante. 27,8% dintre copiii romani nu merg la scoala, cu 7% mai mult fata de media europeana si cu 10% mai mult decat in urma cu doi ani.

Situatia este dramatica, daca ne gandim ca intr-o buna zi aceasta generatie va duce greul economiei si va asigura pensiile varstnicilor, tot mai numerosi ca proportie in totalul populatiei.

Cum am ajuns aici? Ultimele guverne s-au laudat ca ne-au adus prosperitate si ca le-au asigurat copiilor toate conditiile sa invete, punandu-le la dispozitie microbuze scolare sau oferindu-le lapte si corn la pranz. In plus, presedintii Romaniei s-au batut cu pumnii in piept ca sustin Educatia si fac din ea o prioritate. Si atunci?

"Cred ca sunt doua cauze care se coreleaza una cu cealalta", ne-a raspuns la intrebare Liliana Bibac, de la organizatia "Salvati copiii".

Saracie si dezinteres

"In primul rand, e vorba despre exemplele negative, dezinteresul familiei, necunoasterea, lipsa de intelegere cu privire la importanta scolii. Iar pe de alta parte e vorba si despre lipsa de atractivitate a scolii. Copiii se duc la scoala, dar asta nu ii mai stimuleaza.

Abandonul scolar a crescut si pentru ca familiile sunt sarace si pentru ca, desi ne laudam ca e gratuita, scoala costa. De exemplu, copiii nu au voie sa intre in sala de sport si primesc absenta daca nu au trening si adidasi. Cu timpul devii discriminat. Profesorul care nu intelege ca un copil nu are bani sa isi cumpere asa ceva si ceilalti copii care au bani ii discrimineaza pe cei saraci", a declarat Liliana Bibac pentru Ziare.com.

O situatie si mai grava este in mediul rural.

"Sa nu uitam ca la sate sunt situatii in care copiii sunt implicati in munca de timpuriu. Asa ca tot la saracie ne intoarcem. Copiii aia nu au bani sa faca naveta in fiecare zi.

Si noi, la 'Salvati copiii' avem cazuri in care ii sprijinim noi cu transportul pentru ca locuiesc undeva la marginea Bucurestiului si daca nu i-am ajuta cu banutii de transport, ei n-ar mai veni la scoala. Asta este, saracia determina abandonul scolar.

E ingrijorator, chiar foarte grav ce se intampla. Nu am vazut cifrele defalcate pe varste, dar cred ca e foarte posibil ca procentul sa fie atat de mare si pentru ca dupa clasa a VIII-a copiii nu se mai duc la liceu, ca nu isi mai pot permite. Nu au bani de cazare, de internat, pentru ca nu in toate comunitatile e liceu. Si atunci, multi copii de 14-15 ani renunta la scoala", a adaugat Liliana Bibac.

Tot de saracie mai tine si un alt aspect, a continuat aceasta.

"Cadrele didactice sunt tot mai nemotivate. In sistemul de invatamant au ramas multe persoane destul de putin competente si care accepta un salariu minim, nu stiu de ce. Iar faptul ca ele nu ofera servicii de calitate duce la neatractivitatea scolii. Pe de alta parte, una era scoala pe timpuri, cand citeam carti acasa, si alta e acum cand peste tot exista tablete si Internet. Noua nu ne era greu sa citim si la scoala, dar copiii din ziua de azi sunt inconjurati de o tehnologie moderna, atractiva, incitanta, in timp ce la scoala nu trebuie sa faca altceva decat sa stea in banca 5-6 ore, sa taca din gura si sa scrie", a mai comentat reprezentantul "Salvati copiii".

Cum rezolvam problema, noi, societatea?

Intrebata cum se poate iesi din aceasta situatie, Liliana Bibac a facut apel la aplicarea legii, a Pactului pe educatie, si a propus lansarea unor programe facute "cu cap".

"Legea prevede alocarea a 6% din PIB de ani de zile, din 2011 cred. Or, legea nu se respecta! Toti guvernantii care au fost, nu spun de un guvern sau de altul. Niciun guvern nu a fost dispus sa aloce acesti bani cu care ar putea fi facute niste programe cu cap, care sa se adreseze copiilor si profesorilor, care sa faca scoala accesibila si atractiva", a sustinut aceasta.

Totusi, chiar si asa, saracia ar ramane, iar copiii de la tara ar fi in continuare trimisi cu vaca pe camp, in loc sa ajunga la ore.

"Programele ar merge daca ar fi corelate cu masuri sociale. De exemplu, 'Salvati copiii' deruleaza din 2001 programe de reintegrare sociala si scolara.

Noi mergem in comunitate, avem asistenti sociali care lucreaza cu ele, care fac legatura intre comunitatea defavorizata, familie, parinti, copil si scoala. Care ii incurajeaza pe copii sa vina la scoala. Avem si cadre didactice care sunt formate sa ofere servicii educationale mai calitative, sa stie sa interactioneze cu copiii vulnerabili. Sa nu discrimineze, sa se adreseze pe intelesul lor. Ma refer aici la programele 'Scoala dupa scoala' si 'A doua sansa' pe care noi le facem, pentru ca 'Salvati copiii' nu e unitate de invatamant.

Echipa formata din asistent social-cadru didactic-psiholog discuta cazurile si ofera serviciile reale de care familiile au nevoie. Nu ne napustim sa aruncam cu ajutoare intr-o comunitate defavorizata si cu asta basta. Nu! Verificam care e problema si sustinem familia sa o depaseasca. Corelam serviciile pe care 'Salvati copiii' le poate oferi cu serviciile pe care le ofera institutiile statului. Cand e cazul, acompaniem familiile la medic, la ghisee unde familiile sarace sunt tratate la fel ca si familiile lor - cu dezinteres, cu dispret si tot asa", ne-a explicat Liliana Bibac.

Totodata, aceasta a subliniat foarte ferm ca o astfel de munca "trebuie sustinuta" constant.

"Populatia trebuie formata astfel incat sa ii accepte pe acesti copii in randul lor si sa ii ajute sa progreseze. Foarte important este sa se lucreze tot timpul cu familiile, nu asa, periodic. Sunt ai nostri, candva ne vor plati pensiile, noi trebuie sa ii invatam, sa ii educam, sa ii pregatim. Noi, societatea", a subliniat Liliana Bibac.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#abandon scolar Romania, #statistici elevi scoala , #elevi