Ziare.com

Copilul tau este victima a abuzului la scoala - Ce trebuie sa faci si ce risca profesorii vinovati

de Camelia Badea
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 12:05

   

Copilul tau este victima a abuzului la scoala - Ce trebuie sa faci si ce risca profesorii vinovati
Legea prevede sanctiuni aspre pentru cadrele didactice care supun elevii la rele tratamente, insa putini parinti stiu cum isi pot proteja copiii in cazul in care acestia sunt jigniti, batuti sau nedreptatiti in mod repetat de invatatori sau profesori.

In presa apar din cand in cand asemenea cazuri, dar cu siguranta ele sunt mult mai multe. Actualul cadru legal a fost stabilit la finalul anului 2013, cand a fost modificata legea din 2004, fiind introdus la interdictii tratamentul degradant la care ar putea fi supusi copiii in timpul orelor.

Teoretic, incepand din acel moment, cadrelor didactice li s-a interzis sa dea copiii afara din clasa, sa ii trimita la colt, sa ii insulte sau sa ii jigneasca, in caz contrar riscand amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei pentru tratament degradant in scoala.

Aberatia zilei: "Nesimtita"

Ancheta la un liceu din Cluj: O invatatoare l-a numit pe un elev "jumatate de creier"

Ziare.com a solicitat organizatiei "Salvati Copiii" cateva precizari legate de acest subiect, raspunsurile fiind oferite de George Roman, director de programe, Laurentiu Tudorache, consilier juridic, si psihologul Marius Rusu.

Raspunsurile primite din partea organizatiei "Salvati Copiii":

Care sunt demersurile pe care ar putea sa le faca un parinte in cazul in care copilul sau este umilit, nedreptatit sau amenintat de profesori, in fata clasei sau in particular?

Copilul sau reprezentantul sau legal are dreptul de a se adresa (verbal, prin email sau prin adresa scrisa) conducerii unitatii de invatamant si/sau inspectoratului judetean sau al mun. Bucuresti, cu privire la orice situatie in legatura cu nerespectarea drepturilor copilului sau aplicarea de pedepse corporale ori supunerea acestuia unui tratament umilitor.

De asemenea, conform legii, celelalte cadre didactice ale unitatii de invatamant au obligatia de a semnala cazurile de abuz, neglijare, exploatare, amenintare si orice alta forma de violenta asupra copilului si de a semnala serviciul public de asistenta sociala sau Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului cu privire la astfel de cazuri.

Daca exista indicii ca gravitatea (in intensitate si perseverenta) tratamentului degradant ori umilitor exercitat asupra copilului este de natura penala, atunci parintele/reprezentantul legal/orice alta persoana care are cunostinta de aceasta fapta poate face plangere penala impotriva cadrului didactic respectiv.

Manifestarile degradante sau umilitoare care depasesc un anumit prag de severitate, intrunind elementele unei infractiuni, pot fi incadrate fie ca purtare abuziva (jigniri, insulte, etichetari), fie abuz in serviciu, atunci cand elevul este agresat verbal, ignorat in repetate randuri afectandu-i dreptul la educatie, persecutat, tratat cu dispret, obligat sa stea in picioare, la colt, sanctionat nejustificat, ostracizat pentru dificultatile de invatare etc.

Daca fapta a pus in primejdie grava dezvoltarea fizica (de ex., obligarea la eforturi fizice care ii sunt interzise copilului, alungarea copilului din scoala daca a avut ca urmare punerea in pericol a copilului - frig, traversarea fara insotitor a unei cai ferate etc.), intelectuala (de ex., abuz emotional care a produs traume copilului constatate prin raport psihologic sau psihiatric) sau morala (de ex., transmiterea de idei sau indemnuri total nepotrivite varstei copilului cu privire la integritatea sexuala, cu privire la relatiile copiilor cu parintii ori referitoare la consumul de substante periculoase etc.), atunci ne aflam in fata infractiunii de rele tratamente.

Daca actiunile cadrului didactic au cuprins si amenintari, se poate lua in considerare si aceasta fapta penala, separat sau in concurs cu celelalte infractiuni comise.

Acestea se regasesc in Codul Penal:

Purtarea abuziva - Art. 296 (C.p) (1) Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana de catre cel aflat in exercitarea atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda. (2) Amenintarea ori lovirea sau alte violente savarsite in conditiile alin. (1) se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

Amenintarea - Art. 206. (1) Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.

Abuzul in serviciu - Art. 297. (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Relele tratamente aplicate minorului - Art. 197: Punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de orice persoana in grija careia se afla minorul, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Daca conducerea scolii ignora faptele care intrunesc elementele unei infractiuni, atunci cadrele didactice se fac vinovate de comiterea infractiunii de Omisiune a sesizarii (art. 267), constand in fapta functionarului public de a omite sesizarea organelor de urmarire penala cu privire la fapta prevazuta de legea penala in legatura cu serviciul in cadrul careia isi indeplineste sarcinile de care a luat la cunostinta.

Copil bagat in spital de profesorul de sport

Scandal la scoala: Diriginta acuzata ca a batut un elev pana a lesinat

Ce probe pot fi aduse si cum se poate ajunge la sanctiuni in asemenea situatii?

Pentru dovedirea faptelor de abuz, se pot folosi urmatoarelor mijloace de proba:

- declaratia copilului, indiferent de varsta acestuia (daca a implinit 10 ani, ascultarea copilului este obligatorie in toate cauzele administrative sau penale conform art. 264 Cod Procedura Civila)

- efectuarea unui raport psihologic pentru a evalua cat de puternic a fost copilul marcat de atitudinea si masurile cadrului didactic, daca i-a fost pusa in pericol dezvoltarea psihologica si fizica etc. Raportul poate fi intocmit de reprezentanti ai autoritatii tutelare, dar si de psihologi ai ONG-urilor din servicii acreditate

- orice proba video, audio, email, postare pe retelele de socializare, declaratiile celorlati copii, ale parintilor ori ale altor cadre didactice sau personalului auxiliar din scoala

Ce ii sfatuiti pe parinti sa faca astfel incat problema in cauza sa se rezolve in favoarea copilului lor, fara a se ajunge pana la schimbarea scolii in care invata?

Parintii trebuie sa sesizeze autoritatile cu privire la abuzul comis asupra copilului lor. Dincolo de necesitatea sanctionarii agresorului si eliminarii lui din sistemul de invatamant, evident in functie de gravitatea situatiei, demersurile parintelui sunt utile si pe viitor, putand contribui la prevenirea unor fapte similare din partea persoanei vizate si a altor cadre didactice.

Principiul interesului superior al copilului trebuie interpretat si aplicat in acest caz in sensul ca nu copilul ar trebui sa-si schimbe scoala, ci cadrul didactic vizat ar trebui suspendat pana la clarificarea situatiei.

Este vorba despre acordarea prezumtiei de adevar declaratiilor copilului, pana la clarificarea abuzului, si nu doar adultului, asa cum se intampla de cele mai multe ori in Romania.

Abuzul, ca fenomen psihologic, exercitat de adult asupra copilului, nu se termina in momentul in care abuzatorul nu mai este in apropierea fizica a copilului. Situatia abuziva/traumatica experimentata de copil trebuie integrata in povestea lui de viata.

Inainte de abuz/trauma copilul poseda niste scheme despre el (concept de sine) si niste scheme despre ceilalti (ex. sunt disponibili, sunt de incredere). Abuzul schimba aceste scheme, "ceva este in neregula cu mine de mi s-a intamplat asta" si "ceilalti sunt periculosi".

Astfel, este foarte important sa existe o forma de interventie psihologica menita sa-l ajute pe copil sa integreze experienta traumatica in istoria lui de viata si sa se aduca, schemele despre sine si despre ceilalti, la un nivel cat mai adaptativ.

Pentru a facilita acest proces terapeutic este nevoie ca abuzatorul sa-si recunoasca fapta si sa ceara iertare, autoritatea publica in incinta careia s-a produs abuzul sa incrimineze public cele intamplate si sa sanctioneze agresorul. Simplul transfer al copilului la alta scoala nu rezolva si cicatricile psihologice.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 59872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Copilul tau este victima a abuzului la scoala ?" Anuntati-l imediat

pe pastorul Gadea sau pe loctiitorul sau Marin666!
Sau anuntati direct Barnervernet, sau cum se cheama...

Aveti si dreptul suplimentar sa il tabaciti pe profesor(soara) si chiar sa il taiati cu sabia.

Mai aveti si multe alte drepturi, dar sa stiti ca nu aveti nici macar o singura obligatie de a va educa copilul cum trebuie! Creste el si asa :)))

 

O curiozitate

Ce poate face un profesor, ca sa poata preda la o clasa intreaga in care un singur needucat (fara cei 7 ani de acasa) iti scrica ora si iti distrage atentia intregii clase? Sa-l admonestezi nu ai voie, sa-l ameninti nu ai voie, sa-l dai afara de la oara nu poti, nu ai voie, dar acel neispravit are voie sa ameninte profesorul de la catedra, sa-l scuipe, sa-l injoseasca, ...
O societate needucata, reprezinta o turma usor de condus; oare nu asta se vrea ?

 

alta curiozitate

Ce ii poate face cadrul didactic unui copil care ii abuzeaza pe ceilati copii din clasa?

Nu stiu daca se mai dau inca note la purtare, dar ar fi o

metoda pe care profesorul o poate utiliza impotriva celor fara 7 ani de acasa. Inclusiv exmatricularea temporara sau definitiva, in cazuri disperate.

Mos Gerila

Incearca tu sa vezi ce patesti si cate note explicative dai la inspectoratele scolare pentru un corigent; nu mai zic de unul cu nota scazuta la purtate.Propaganda comunista era parfum; incep cu incompetenta cadrelor didactice de a educa un biet copil, pana la ati scotoci prin hrtoagele tale ca profesor, doar-doar te poate agata cu ceva.Asadar, te mai intreb o data: oare cei de la conducere, chiar vor sa educe acest popor sau sa-l extermine prin lipsa de educatie ?!
Ce vrei cand conducerile gradinitelor pana la minister sunt ocupate POLITIC ?

Din pacate

cele semnalate de "curiosi" sunt partial corecte. Ce te faci cu acei profesori care exercita un abuz agresiv si constant asupra elevilor pt. ai determina sa faca pregatire. Metodele profesorlor sunt barbare si fara pic de jena. In loc sa faca educatie fac antieducatie. Evident ca este f. usor sa creezi situatii in care elevul sa nu poata sa raspunda. De fapt elevul este vanat. Acesti profesori care recurg la asemenea abordari sunt niste indivizi cu un caracter infect. Problema vocatiei pedagogului trebuie intoarsa pe toate partile si sustinuta in acelas timp.

 

vanea

Problema este la nivel superior si crede-ma, nu se vrea. Stiu concret ce pateste un profesor pentru niste lepre din clasa, in timp ce in aceiasi clasa a avut 5 olimpici din care 2 au ajuns in faza nationala.
Nedreptatea si distrugerea sistemului de invatamant au facut-o ministrii, care, chipurile fiind politic, nu pot raspunde! Nu zau? Si atunci cine va raspunde pentru dezastrul in care traim si in cine stie in ce mai intram?! Raman la parerea mea, padure fara uscaturi nu exista, insa propaganda distruge invatamantul, sanatatea,...Fara depolitizarea tarii nu vom progresa, adica nu vom ajunge nici la momentul zero, tinand cont ca acum suntem poate la minus 27 !
Si inca multe nedreptati facute de tovarasii inspectori sub blanda obladuire a ministerului.Crede-ma, stiu din familie!!!

OK

Intr-adevar in scoala au loc evenimente ca cele prezentate in postare si chiar mult mai grave. Responsabilii de aceste situatii trebuie cautati peste tot: familie,scoala, biserica, justitie etc. Nu poti sa numesti pe cineva anume, dar starea de fapt a acestor structuri emana a duhoare. O problema grava este in liceele cu pretentii care bazandu-se pe faptul ca au elevi la olimpiade isi permit sa aiba un comportament barbar cu ceilalti elevi. Dupa o perioada de presiune asupra elevilor, avand ca scop determinarea acestora sa vina la pregatire, incepe campania de notare cu singurul scop de a justifica cat de importante sunt pregatirile. Evident ca notarea nu are nimic de-a face cu realitatea.
Pana la un punct inteleg situatia ca au nevoie sa-si faca concedii in strainatate, sa mearga la vanatoare, sa-si mai cumpere o masina, o casa etc. Problema grava este ca aceste practici diminueaza potentialul uman al acestui popor.
Pentru a asimila cunostinte si abilitati, un elev are nevoie de un suport pe care trebuie sa-l dea scoala. In loc sa-i ajute unii profesori incearca sa-i demoralizeze lucru care se face f. usor. Am exemple multiple care mi s-au intamplat mie personal si mai ales celor apropiati. Fiind in bransa am avut ocazia sa aud multe ciudatenii. Cand eram mai tanar nu le dadeam importanta, dar acum consider ca sunt extrem de grave si cu siguranta ca voi demara un proces pe aceasta tema. Consider ca cei 40 de ani de scoala si inca 100 de ani de contact strans cu scoala prin familie imi da dreptul sa am un punct de vedere corect.

Observ ca unii au fost in Norvegia sa se documenteze si apoi

au implementat si la noi legile bongoase de acolo.
Auzi la ei cica " are scheme in el" , pai asta-i problema de fapt. Sa-i scoti schemele din cap si sa-i bagi stiinta. In esenta se urmareste distrugerea totala a invatamantului , cum s-a facut si cu economia si cu toate in tara asta.
Ce te faci cu derbedeul care deranjeaza ora (cum sa rezisti sa nu-i dai un cap in gura , de exemplu ?) sau daca are el un comportament abuziv ? Ar trebui ca-n pauza mare sa fie legat de catargul unde era odata drapelul tarii, facut careul cu toate clasele si vinovatul biciuit de profesor, director si apoi de ceilalti elevi care doresc (caci ia facut de ocara indirect si pe cei ce doresc sa invete)
N-am inteles : ai venit la scoala sau ce ?
PS.Imi amintesc cu nostalgie , in liceu , cum un coleg si-a luat genunchi in gura pana a fost umplut de sange de proful de fizica caci ciumegul "elev" se dadea mare ca facuse puscarie vreun an si comenta la prof. Era in inainte de '89

 

Toate tunurile pe profesori.

Desfiintati scoala. Nu mai este mult si profesorii vor trebui sa spuna, sa traiti ,elevilor.
Cati copii rai sunt care-si bat joc si insulta, profesorii, pe aia nu-i vede nimeni(tot profesorul este de vina ca nu-l educa)
P.S. Acasa copii sunt suverani, iar la scoala profesorii trebuie sa stea drepti in fata lor. O sa vedeti ce viitor de aur are tara cu astfel de progenituri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor