Cu ce modificari vine noul an scolar - de la clasa pregatitoare, pana la Bac-ul profesional

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 07:31
5382 citiri
Cu ce modificari vine noul an scolar - de la clasa pregatitoare, pana la Bac-ul profesional
Foto: Arhiva

Peste 3,2 milioane de elevi incep, luni, scoala, cu o saptamana mai tarziu decat era programat initial. Noul an scolar aduce insa mai multe modificari, care ii afecteaza atat pe elevi, cat si pe profesori.

Introducerea clasei pregatitoare in ciclul gimnazial, finantarea de la bugetul de stat a elevilor care invata in scoli private ori incheierea liceului cu un Bacalaureat profesional sunt cateva dintre prevederile noi ce vor intra in vigoare incepand cu anul scolar 2002-2013.

Structura anului scolar

Pentru ca scoala incepe mai tarziu cu o saptamana decat in mod traditional, elevii vor avea o vacanta de primavara cu o saptamana mai scurta.

Anul scolar va avea 35 de saptamani, in loc de 36, cate erau prevazute. Ceea ce inseamna 171 de zile lucratoare in loc de 178.

Dupa sapte saptamani de scoala de cand a sunat, pentru prima oara in aceasta toamna, clopotelul, scolarii vor avea o vacanta de o saptamana in perioada 5 - 11 noiembrie 2012.

In perioada 22 decembrie 2012 - 13 ianuarie 2013, elevii vor fi din nou in vacanta.

Anul scolar 2012-2013: Mai putine zile de scoala - vezi calendarul

Semestrul al doilea incepe pe 14 ianuarie 2013. Elevii vor fi in vacanta de primavara de pe 6 pana pe 14 aprilie. Orele se reiau pe 22 aprilie pana pe 21 iunie, dupa care urmeaza vacanta de vara.

Tezele din semestrul I se sustin pana la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se sustin pana la data de 25 mai 2013, potrivit calendarului aprobat de MECTS.

"Scoala Altfel", inlocuita de saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!"

Ministerul Educatiei a decis ca programul "Scoala altfel", initiat de fostul ministru Funeriu, sa fie inlocuit incepand cu anul scolar 2012-2013.

Astfel, saptamana 1 - 5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracuriculare si extrascolare, in cadrul noului program numit "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei.

Programul "Scoala Altfel", inlocuit de saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!"

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor prescolari/elevilor si a cadrelor didactice in activitati care sa raspunda intereselor si preocuparilor diverse ale copiilor prescolari/elevilor, sa puna in valoare talentele si capacitatile acestora in diferite domenii, nu neaparat in cele prezente in curriculumul national, si sa stimuleze participarea lor la actiuni variate, in contexte nonformale, se arata in ordinul semnat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Balbe la clasa pregatitoare

Cea mai controversata schimbare din noul an scolar ramane introducerea clasei pregatitoare in ciclul gimnazial. In premiera, grupa pregatitoare de la gradinita a fost desfiintata, copiii nascuti in 2005 au fost admisi in clasa intai fara sa faca clasa pregatitoare, iar cei nascuti in 2006 au intrat in clasa pregatitoare.

Peste 127.000 de elevi incep, de luni, clasa pregatitoare, iar multi micuti vor invata alaturi de colegi de-ai lor mai mari, in clase simultane, desi inspectoratele scolare au comandat mobilier scolar special pentru 5.500 de sali.

Amanarea cu un an a clasei pregatitoare, aprobata tacit de deputati

O propunere legislativa de amanare cu un an a clasei pregatitoare, adoptata tacit recent de Camera Deputatilor, adauga si mai multa incertitudine la ceea ce era si pana acum un subiect extrem de neclar pentru toata lumea: clasa pregatitoare.

Oficialii din Educatie au asigurat insa ca masura ramane in vigoare in acest an, insa din toamna viitoare clasa pregatitoare s-ar putea reintoarce la gradinita. La sfarsitul primului semestru, ministrul Educatiei va da verdictul, dupa ce clasa pregatitoare va fi evaluata.

Ce se studiaza la clasa pregatitoare

Pachetul curricular aferent clasei pregatitoare contine programele scolare pentru urmatoarele discipline: Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si explorarea mediului, Muzica si miscare, TIC, Educatie fizica si sport, Consiliere si Arte vizuale si lucru manual, se arata pe site-ul Ministerului Educatiei.

Micutii nu vor primi note sau calificative, asa cum se obisnuieste in clasele I-IV si nu se vor da teste de evaluare. Cadrele didactice vor folosi metode de recompensare specifice varstei, de pilda buline de diferite culori.

Evaluare la citire si matematica

O alta premiera in noul an scolar o reprezinta evaluarea elevilor de clasa a II-a. Ministerul Educatiei vrea sa vada cat de bine scriu, citesc si calculeaza copiii.

Ministerul introduce acum o testare de 50 de minute la clasa a II-a. Examenul trebuie dat in timpul orelor de curs, in zilele de 14 si 15 mai 2013. Vestea buna este ca elevii nu vor primi note care sa fie trecute in catalog, ci doar niste calificative.

O alta evaluare va fi cea de la finalul clasei a IV-a, prin esantionare, a competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale.

Totodata, la finalul clasei a VI-a, toate scolile vor organiza si realiza evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte.

Reintroducerea invatamantului profesional si tehnic

Invatamantul profesional si tehnic a fost reintrodus din anul scolar 2012-2013.

Finalitatea programului, initiat de fostul ministru Funeriu, consta in dobandirea unui certificat de calificare profesionala cu care elevul se poate angaja imediat dupa terminarea studiilor, in Romania sau in Uniunea Europeana. De asemenea, in urma finalizarii programului, tanarul dobandeste certificatul de absolvire a invatamantului obligatoriu, certificat care ii permite sa continue studiile in invatamantul liceal (din clasa a XI-a).

Fara examen de titularizare: scolile vor angaja profesori in mod direct

O alta noutate este si organizarea concursul de titularizare la nivelul fiecarei unitati de invatamant.

Anul 2011 a fost ultimul in care MECTS a organizat concursuri de titularizare sau suplinire. Potrivit normelor in vigoare, din acest an, angajarile se fac direct in scoli, pe baza de examen si interviu. Profesorii angajati vor semna contracte pe perioada determinata, pana la obtinerea definitivatului, iar dascalii care au definitivatul sunt angajati de scoli pe perioada nedeterminata.

O alta noutate este aceea ca profesorul debutant va avea, teoretic, timp de un an, un mentor care ii va indruma activitatea.

Finantarea urmeaza elevul

O alta noutate in anul scolar care incepe la 17 septembrie este si introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul".

Scolile private vor primi bani de la buget, la fel ca cele de stat, odata cu aplicarea principiului "finantarea urmeaza elevul", prevazut in legea Educatiei Nationale. Concret, statul va plati costul standard per elev - intre 2.000 si 3.000 de lei pe an - si scolilor private.

Bac-ul profesional

Daca, dupa lungi controverse, s-a stabilit cum incepe anul scolar, examenul de Bacalaureat de la sfarsitul liceului ramane inca sub semnul intrebarii.

Principala schimbare pe care Ministerul Educatiei o propune pentru examenul de maturitate este un Bac diferentiat. Varianta 1 este examenul national: le ofera tinerilor o diploma si le deschide celor studiosi accesul pentru facultate.

Varianta 2 consta intr-un Bac profesional - cu aceasta diploma absolventii de liceu nu pot merge la facultate, insa pot face o post-liceala sau se pot angaja ca meseriasi.

Pentru noul tip de Bac, absolventii de liceu vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, dar si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Oficialii din Educatie au precizat ca legea da dreptul oricarui elev de a sustine acest examen, din orice liceu, indiferent de filiera sau profilul acestuia, pentru ca toti liceeni au, in orar, educatie antreprenoriala.

Bac-ul profesional nu a fost inca aprobat in Senat, desi clopotelul a sunat deja inceperea scolii. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat insa ca examenul de maturitate de tip profesional va fi aprobat printr-o ordonanta de urgenta, chiar daca votul in Senat a intarziat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#modificari an scolar, #Bac profesional clasa pregatitoare, #schimbari an scolar, #modificari invatamant scoala , #elevi