Ziare.com

Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich Interviu

de Constantin Pescaru
Marti, 05 Mai 2020, ora 12:27

   

Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich Interviu
In Romania a devenit obligatorie organizarea in scoli a unor cursuri de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv de educatie sexuala, cel putin o data pe semestru. Patriarhia Romana a reactionat vehement, pozitionandu-se impotriva obligativitatii acestor ore.

Astfel, noi am vrut sa aflam care e situatia prin alte tari europene, exemplul concret pe care il dam cu ajutorul unui medic fiind Elvetia.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 3 aprilie, legea care prevede obligativitatea organizarii in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, a unor programe de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru copii, "in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor".

De asemenea, actul normativ prevede si cursuri pentru "dezvoltarea capacitatilor psiho-emotionale, a competentelor sociale si interpersonale" de cel putin doua ori pe an.

Reactia BORUlterior, Patriarhia Romana a transmis ca se opune vehement obligativitatii orelor de educatie sexuala in scoli, sustinand un caracter optional al cursurilor de acest gen: "Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata. (...)

In Romania, studierea temelor specifice educatiei pentru viata si sanatate se realizeaza in cadrul disciplinei scolare obligatorii Consiliere si dezvoltare personala, careia i se aloca deja o ora/saptamana in Planul-cadru pentru invatamantul gimnazial.

De asemenea, in sistemul public de invatamant romanesc exista deja discipline optionale, ofertate la nivel national, care abordeaza aspecte privind educatia pentru viata: Educatie pentru sanatate; Pregatiti pentru viata. Educatie pentru viata si comunitate; Adolescenta si autocunoastere; Mai intai caracterul", este o parte din mesajul Patriarhiei, pe care il puteti parcurge in intregime AICI.

Statisticile pentru RomaniaUn studiu realizat de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul Federal pentru Educatie in Sanatate, concluzioneaza ca educatia sexuala in scoli poate fi corelata cu o serie de imbunatatiri la nivel de sanatate publica: reducerea numarului de sarcini si avorturi la minore, a infectiilor cu transmitere sexuala, a infectiilor cu HIV, a ratelor de abuz sexual si a nivelului de homofobie.

In cazul Romaniei, statisticile sunt ingrijoratoare:

- Avem a doua cea mai ridicata rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana.

- In 2015, trei din zece femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu foloseau nicio metoda de contraceptie, iar doar 51% foloseau metode moderne de contraceptie.

- Media de varsta la care femeile din Romania nasc primul copil este a doua cea mai mica din Europa: 26,5 ani.

- Numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut in tara noastra la 16.000 in 2017, comparativ cu 13.300 in 2010.

- Avem cea mai ridicata rata de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri (de peste doua ori mai mult decat media la nivelul UE - statistica din 2012).

- Si, nu in ultimul rand, persoanele LGBT sunt definite ca grup vulnerabil si avem cea mai mica toleranta fata de homosexuali din UE.

Cum se face educatia sexuala in scolile din ElvetiaIn aceste conditii, am vrut sa aflam cum se face educatia sexuala in scolile dintr-o tara europeana care are o traditie mai indelungata in acest domeniu si care sta mai bine in statisticile legate de sanatate publica decat noi.

Asadar, am ales Elvetia.

Iar pentru a obtine o perspectiva locala, am stat de vorba cu medicul Carina Mihai. Ea este cadru didactic din 1997 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, iar in 2017 a mers prin detasare la Spitalul Universitar din Zurich pentru a dezvolta cercetarea clinica pe care o desfasuram in Romania.

Nu stie cand se va intoarce in tara, insa se bucura ca are sprijinul UMF Carol Davila sa lucreze in Elvetia, intr-o echipa de talie internationala si intr-un domeniu de nisa, anume bolile sistemice autoimune.

Educatia sexuala este o disciplina obligatorie in scolile din Elvetia. De cand incep lectiile in orasul in care traiti dvs, ce invata copiii, ce materiale didactice sunt folosite, ce pregatire au profesorii si care e reactia elevilor?Fiul meu a facut aici educatie sexuala (ES) la scoala in clasa a 8-a, primul an pe care l-a urmat la Zurich. Nu stiu daca clasele mai mici abordeaza subiectul. S-a predat, imi spune el, tot ce se putea invata pe tema aceasta. Despre anatomie, fiziologie, conceptie, sarcina si nastere, contraceptie, boli cu transmitere sexuala, hetero- si homosexualitate.

Au avut ca material didactic prezentari PowerPoint, desene, hand-outs, brosuri. Elevii considerau normal sa abordeze aceste teme la orele de biologie.

Trebuie sa va spun ca, in Elvetia, scoala pune mult accent in general pe contactul cu realitatea: la istorie au invatat si despre partidele politice din prezent, la matematica invata sa calculeze rate si dobanzi, la fizica si chimie se lucreaza mult in laborator.

Introducerea educatiei sexuale in scoala din Elvetia a fost un proces pregatit de autoritati, pe baza unor studii realizate de experti in pedagoie si psihologie, intr-un timp indelungat (2006-2013, cred). Scopul introducerii ES a fost faptul ca ea aduce o contributie importanta la prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, sarcinilor in adolescenta si violentei sexuale. Intareste copiii si adolescentii si promoveaza dezvoltarea lor sanatoasa.

Traduc din documentele de pe site-ul Oficiului Federal de Sanatate Publica (OFSP, echivalentul Ministerului Sanatatii din Romania): "Din 2006 pana in 2013, sub egida Facultatii de Pedagogie a Elvetiei Centrale, a functionat Centrul de competenta pentru educatie sexuala si scoala. In cadrul acestui proiect, si cu sprijinul Oficiului Federal al Sanatatii Publice, s-au pus bazele pregatirii cadrelor didactice in educatie sexuala si pedagogie a educatiei sexuale. Proiectul a conectat intre ei toti factorii din domeniul educatiei sexuale si sanatatii sexuale din toate zonele Elvetiei. Acest lucru a fost obtinut nu in ultimul rand pentru ca centrul de excelenta pentru educatia sexuala si scoala s-a putut baza pe lucrarile proiectului "amorix", realizat de organizatiile de specialitate PLANeS [astazi: Sanatate Sexuala, Elvetia] si Ajutor pentru SIDA, Elvetia, in numele Oficiului Federal de Sanatate Publica".

Deci, pe scurt, introducerea ES in programa scolara, in cadrul orelor de biologie, a fost rezultatul unui indelungat proces de dezbatere care a pornit din zona de Sanatate Publica si a interconectat toti factorii interesati.

Din cate stiu (pentru ca nu am locuit in Elvetia in perioada acestor dezbateri), societatea a fost in general de acord ca este utila introducerea ES in scoli. Par sa fi existat insa momente de tensiune in legatura cu unele aspecte concrete, de exemplu, dupa aparitia campaniei OFSP de promovare a prezervativului prin panouri in spatii publice. Aceasta, desfasurata sub sloganul "Love life - no regrets", a fost contestata, inclusiv in instanta, de mai multe asociatii civice.

Consider ca e fireasca dezbaterea daca OFSP a facut bine sa finanteze din bani publici panouri publicitare cu scene explicit erotice, infatisand cupluri heterosexulae (majoritatea) si homosexuale (cateva).

Nu imi pot imagina asa ceva in Romania si probabil nu m-as prea bucura sa vad imagini erotice pe panouri publicitare prin Bucuresti. In Elvetia, asociatiile civice care le-au combatut au strans bani (privati) si au lansat propria campanie pentru o viata sexuala morala si responsabila, folosind acelasi slogan "Love life - no regrets", completat cu "Safest sex by saving sex" si cu "Fidelitate, responsabilitate".

Recunosc ca panourile acestea imi sunt mai simpatice decat cele ale campaniei pro-prezervativ. In definitiv, nu cred ca o societate democratica poate exista fara responsabilitate individuala.

De ce e necesara educatia sexuala (mai ales in scoli, intr-un cadru organizat, cu profesori pregatiti in acest sens) pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor?Pentru ca "tinerii si copiii bine informati se pot proteja mai bine de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite" - am citat de pe site-ul Oficiului Federal al Sanatatii Publice din Elvetia, dar este ceea ce cred si eu.

In Romania, Biserica Ortodoxa militeaza pentru ca aceste cursuri sa fie optionale. A existat o astfel de reactie din partea clericilor si in Elvetia? In general, care e sentimentul parintilor si al opiniei publice despre acest subiect?In mediul clerical din Elvetia (unde coexista, acum pasnic si in buna intelegere, dupa lupte sangeroase prin secolele XVI-XVII, mai multe biserici, dintre care mai importante sunt Biserica catolica si Biserica reformata), problema educatiei sexuale s-a pus si s-a dezbatut serios si furtunos la inceputul secolului XX.

Acum, adica o suta de ani mai tarziu, bisericile nu s-au opus introducerii ES in scoli. Ele sunt mult mai inclinate sa dezbata probleme din realitatea cotidiana decat Biserica Ortodoxa din Romania.

In apararea BOR as mentiona ca, de indata ce incearca un pas spre modernizare, se declanseaza adevarate campanii anti-BOR cu acuzatii de blasfemie, pornind aparent de la "baza" organizatiei, dar sustinute puternic prin fake news de tip teoria conspiratiei, pe mediile de socializare.

Chiar acum puteti gasi pe Facebook persoane care alterneaza mesaje pioase cu pseudo-stiri anti-vaccin si anti-educatie sexuala (eventual si un pic xenofobe si anti-Occident). Asemenea campanii nu exista, sau nu am dat eu de ele, pe retelele de socializare din Elvetia. In plus, ele nu "prind" acolo unde oamenii sunt mai bine educati.

Cat despre religia in scoli: in scoala publica din Zurich nu se face o singura religie, ci se prezinta pe rand diversele religii. Eterogenitatea etnica, lingvistica, religioasa si sociala este in Zurich, unde aproape o treime din populatie nu provine din Elvetia, mult mai mare decat in Romania. Exista insa scoli private unde copiii pot primi o educatie religioasa personalizata.

De ce considerati ca e util pentru copiii romani sa aiba parte de educatie sexuala in scoli, mai ales in conditiile in care statisticile (referitoare la numarul mamelor adolescente, al avorturilor etc.) sunt ingrijoratoare la noi in tara?Asa cum spuneam mai sus, consider ca tinerii si copiii bine informati se pot proteja mai bine de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite.

E o mare iluzie sa crezi ca, daca nu se abordeaza ES la scoala, ei nu vor afla despre sex pana la majorat sau eventual pana la casatorie. Asta a fost o ipocrizie a multor secole, la care insa in Occident s-a renuntat de cel putin cateva decenii (cu exceptia unor insule ale societatii, reprezentate de unele minoritati religioase).

In Romania e nevoie de aceasta educatie sexuala, pe care uneori nici parintii nu o pot oferi. Lipsa ES se vede in numarul mare de sarcini la adolescente, de numarul mare de intreruperi de sarcina si in incidenta ridicata a cancerului de col uterin.

Inchei prin a va povesti ca, prin anii '80, exista in manualul de biologie de clasa a 7-a sau a 8-a o vaga incercare de ES, de fapt mai mult de igiena, dar si aceea era mai degraba o inducere in eroare decat o educatie corecta. Se explica, de exemplu, ca fetele, in timpul sangerarii menstruale, nu au voie sa faca baie sau dus, sa faca sport etc.

Noi, copiii, radeam de acest manual, desi unii dintre noi auzeau asemenea mostre de intelepciune si prin familiile lor.

De aceea, cred ca in Romania e nevoie de introducerea ES in scoli, in particular, si de imbunatatirea accesului la educatie, in general. Deficitul in educatie este, cred, cea mai mare amenintare cu care se confrunta Romania in prezent.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15814 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii nu au ce invata din Elvetia ! Toata lumea normala stie ca

copiii sunt adusi de barza si predati parintilor, contra cost de transport!
Din pacate, citeodata barza este racita si ii curge un pic nasul.
In acest caz, tovarasii doctori de la Sectiunea de Maladii Sexualmente Transmisibile si Blenoragii de Pubertate, o trateaza pe barza in mod corespunzator, conform principiilor sovietice si celor institutite de biserica traditionala pentru familia traditionala, care face copii traditionali.

Elvetienii inca nu-si dau seama ca ca au pervertit toata tara.
Ar face mai bine sa se teama de homosexualii care atat asteapta, sa le faca un plod in DOS :))) BOR ar trebui sa deschida cateva biserici in Elvetia, sa-i crestineze draknealui odata si pe amaratii aia!

 

Viata si sanatatea sunt pretexte

curios cum ii roade pe unii "grija" fata de copiii nostri. In special pe cei care merg altfel.
Sunt aceiasi care numesc avortul "drept" si genul "iluzie". Observati contradictia: promoveaza distrugerea (s-or gasi si aici care sa sustina ca chiuretajul este arta creativa, insa ii priveste - pacat ca nu li s-a aplicat si lor), si se preocupa de viata copiilor.
ce personaje nobile.
de-atata noblete mai ca s-au tocit coarnele.
cum redactia este neomarxista aproape in intregime, s-ar putea, si chiar sper ca aceasta gandire "reactionara" sa deranjeze foarte tare.
cu cat mai tare cu atat mai bine.

 

Stati sa vedeti

Stati sa vedeti ce destrabalare o sa fie de-acum in scoli... pai daca doamna diriginta si/sau medicul scolii le explica cu lux de amanunte ce si cum trebuie facut, daca-i tema pentru acasa, cu placere! Ce moralitate, ce-i aia?

Ar trebui supravegheati si cainii prin parcuri...

Si pisicile, in periaoda de calduri :)))
Foarte urat exemplu pentru copiii :)))

https://www.neonmag.fr/content/uploads/2015/03/Une-poup%C3%A9e-qui-a-du-chien-394758.jpg

Cadru didactic

Gasesc asta exprimare cel putin nefericita faca nu ofensatoare; nu outwit spune professor sau orice alta functie ar detine. Cadru medical si cadre didactice sunt expresii jalnice in limba romana.

 

avortul aduce suparare mare, frustrari, lipsa copiilor

Trebuie sa nu facem avort deoarece in unele cazuri fetele, femeile nu ma pot avea copii dupa aceea. Cine vrea urmasi, trebuie sa renunte la sex neprotejat si avort.

Treaba educatiei este a psihologilor nu a medicilor

Ce sa ii invete medicii? Ei invata in facultati consiliere? Invata psihologia educatiei, cum functioneaza perceptiile, reprezentarile, dezvoltarea copiilor?
Invata tratarea bolilor. Salarii de mii de euro lunar luate psihologilor de medici, fara sa aiba nicio pregatire in domeniu.

 

Poate ca si medicii au aflat

ca in tratamentul gripei se folosesc de zeci de ani medicamentele antigripale, sa nu mai spuna oamenilor ca nu se ia nimic si ei sa cumpere antibiotice.
Din anii 70 cand psihologii au fost interzisi Romania nu si-a mai revenit. Tot medicii au ramas in locurile de munca ale psihologilor.

 

Educatia pro-pedofilie

Educatia sexuala a copiilor in scoli are rolul de a-i pregati pentru racolarea acestora de catre pedofilii care vor delicatese, asa cum se intampla deja in cercurile pedofililor occidentali. vezi scandalul legat de pedofilul Jeffrey Epstein.

 

Discutand de Elevetia sau Germania

o sa se imite in continuare modelul promovat de ei, asemenea cailor, acela a lui Hitler si nazismului care promova autostrazile, turismul si bicicletele? La ce varsta a avut Hitler primele cunostinte de sex?..
Trebuie sa se inceteze plata a 10 miliarde dolari anual deficit catre Germania in timp ce lipsec cunostinte elementare de aparitie a pubertatii la copii si crestere a interesului lor pentru sex.

 

Sarcini nedorite

Avind in vedere ca Romania si Bulgaria sunt (again) lideri Europeni la procentul sarcinilor nedorite, zic eu ca ceva se face bine totusi in Elvetia si in general tarile asa zis vestice. E adevarat ca minoritatea care este campioana absoluta, are si tendinta de a nu prea merge la scoala .....

 

Educație sau Manipulare ?

Așa zisa educație sexuală occidentală are in fapt un puternic substrat ideologic. Incă o oportunitate de a spala creiere. Educația politica sexuala presupune familiarizarea cu egalitatea de gen, hiper normalizarea homosexualității și a altor derive in numele relativismului absolut. In general se subminează orice tip de identitate care ar putea coagula indivizii in afara ideologiei oficiale care domina turma. Omul Nou este un tip incert, care gandește corect, care poate fi băiețel sau fetița la alegere, fara naționalitate și fără conștiință. Adică așa cum spunea Tzara un Om Aproximativ.

 

@Dante69. 69 ?!?!? Interesant numar ...

Aveti perfecta dreptate, elvetienii sunt manipulati inca din frageda pruncie :)))
Va aduc si dovada, cu kitul material didactic folosit la scoala :))))

https://www.swissinfo.ch/image/43833312/3x2/640/426/cf65d76febbd8b3ce892415930084449/RH/image_20180118phf9103.jpg

https://rocrom.files.wordpress.com/2011/12/20110523_pendantcetempsensuisse_23mai11_part6_thumb.jpg?w=1400

Nu crezi pana nu vezi

in cazul de fata, citesc si, vorba elvetianului traditional, ma crucesc.
Nu prea sunteti traditional. Si nici prea normal, daca sustineti ca niste aiuriti cu probleme mintale, adesea cauzate si ampplificate de consumul de stupefiante, pot influenta educatia copilului meu.
Iar prin faptul ca am spus "meu" am spus totul. Confederatia Helvetica e de-acord sau nu, nu-mi face nici cald, nici rece, nici potrivit. Majoritatea elvetienilor sunt normali la cap, cu tot ceea ce implica asta.

Manipulare!

Dna doctor scrie 'nchei prin a va povesti ca, prin anii '80, exista in manualul de biologie de clasa a 7-a sau a 8-a o vaga incercare de ES, de fapt mai mult de igiena, dar si aceea era mai degraba o inducere in eroare decat o educatie corecta. Se explica, de exemplu, ca fetele, in timpul sangerarii menstruale, nu au voie sa faca baie sau dus, sa faca sport etc.'
Nu stiu ce manual de biologie a studiat d,na doctor dar stiu precis ca in manualul de Anatomia si fiziologia omului erau descrieri, desene si explicatii suficiente sa inteleaga tot elevul.C u stiinta dobandita la scoala si acasa nu existau fete gravide la 10-12 ani cate exista acuma, dupa 2000 cu atatea manuale alternative.
cat despre spalarea la ciclu sunteti rea doamna doctor.
La ora de higiena erau sfatuite sa faca dus si interzis statul in vana in apa calda asa de lafaiala.
CAt despre homosexualitate, regimul comunist cat si cel capitalist burghezo mosieresc o considera perversiune sexuala si era pedepsita de lege.Medicul scolar sau studenti medicinisti le explica scolarilor pe limba lor ce periculoase sunt relatiile anormale, si cum duc la incontinenta anala si la purtare permanenta de pempersi, etc


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor