Cuvintele dor: Violenta in scoli - cazuri reale si solutii concrete pentru parinti si copii

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 14:28
53501 citiri
Cuvintele dor: Violenta in scoli - cazuri reale si solutii concrete pentru parinti si copii

Copiii sunt afectati de violenta verbala in fiecare zi, la scoala, pe strada si chiar acasa, intr-o proportie covarsitoare, iar studiile recente si interpretarile specialistilor arata ca aceasta forma de agresivitate tinde de devina o norma comportamentala.

Rezultatele unei cercetari IMAS, la comanda Romtelecom, arata ca 60% dintre copii si tineri au fost implicati in cazuri de violenta verbala, majoritatea in cartierul in care locuiesc (46,7%) sau chiar la scoala (33%).

Violenta verbala afecteaza 2 din 3 copii romani

Cel mai adesea, cazurile de violenta verbala implica doar elevi (39,3%). Intr-o proportie mult mai mica, profesorii (2,5%) si personalul nedidactic (0,8%) pot avea partea lor de vina, in timp ce in 45% din cazuri sunt implicati necunoscuti, deci au loc in afara scolii.

Daca ramanem intre zidurile scolii, aflam ca majoritatea respondentilor considera ca, in situatia de elev, cel mai mare risc din perspectiva violentei este asociat jignirile, injuraturile sau glumele umilitoare facute de colegi.

Violenta verbala la varsta scolara - solutii pentru parinti si copii

Riscul urmator este reprezentat de amenintari venite din partea colegilor, urmat de riscul de furturi de bunuri personale de catre colegi sau acte de talharie la iesirea de la scoala.

Ziare.com si-a propus sa identifice, in cadrul campaniei Cuvintele dor, nu-i asa?, cazuri reale si solutii concrete sau macar explicatii si linii de urmat, cu ajutorul editorilor si colaboratorilor nostri, ajutati de opiniile avizate ale specialistilor.

Incepem studiul de caz la Galati, in clasa a VI-a a unei scoli gimnaziale.

Elevul I.H. ii spune unui coleg (C.A.): "Lasa ca te prind eu dupa ore si vezi tu ce iti fac!". Conflictul a izbucnit dupa ultima ora de curs, in curtea scolii. Motivul ar fi fost faptul ca I.H. l-a insultat pe C.A. si i-a adresat cuvnte urate la adresa mamei. C.A este repetent si manifesta frecvent comportamente agresive. Colegii care au asistat la incident nu au anuntat pe nimeni.

Dirigintele clasei, profesoara de fizica M.P., s-a aratat mirata de cele intamplate: "Stiu ca elevul C.A. are o fire mai impulsiva, insa niciodata nu s-a ajuns la loviri sau alte lucruri grave. Am vorbit de mai multe ori cu el, adesea l-am sfatuit ca o mama. De fiecare data mi-a promis ca se va potoli. Ma voi intalni mai des cu parintii ambilor copii. Trebuie sa luam decizii putin mai severe, dar de comun acord. In niciun caz nu vor fi represive", ne-a spus cadrul didactic.

Sfatul psihologului Silviu Ionita

De cele mai multe ori, violenta verbala precede violenta fizica. Intre ele exista o granita carem o data trecuta, determina o relatie foarte periculoasa pe viitor.

Este important sa se intervina rapid si sa fie sanctionate ferm aceste comportamente violente, pentru ca ele sa nu devina o obisnuinta.

In acest caz, copilul violent ar trebui inclus intr-un program de consiliere psihologica.

Dirigintele ar putea stimula interventia in astfel de cazuri a elevilor, ca si grup compact, unde puterea grupului este mai mare decat puterea unui individ, iar membrii grupului se sustin reciproc.

Ajungem intr-un liceu galatean cu profil industrial. Elevul N.E. din clasa a IX-a doreste sa-si cumpere ceva de la chioscul amplasat in incinta unitatii de invatamant. Se duce direct la vanzatoare. "Sarind" randul, provoaca iritarea si protestele celor dintr-a XII-a. Conflictul verbal se transforma rapid intr-unul fizic. Moment in care N.E. isi anunta telefonic "gasca de prieteni". Acestia vin in liceu pentru a transa problema.

Silviu Ionita: Frica si ura nu ii permit unui copil sa se dezvolte (Video)

Incidentul n-a luat amploare datorita gardianului si profesorului de serviciu. "Omul de ordine", un tanar cu alura atletica, mi-a zis: "Sunt precum cocoseii carora abia li s-au uscat penele. Ii punem repede la punct, dar nu-i putem controla pe toti.

Cladirea este mare, ei sunt multi. Alerga, se izbesc, isi pun piedici. Se mai injura, (rade) asa-i folclorul".

Profesorul de serviciu, o doamna corpolenta ce preda tehnologie, ii luase deja pe cei doi combatanti la un "interviu" in cancelarie. Unul sustinut pe tonuri inalte.

Sfatul psihologului Silviu Ionita

Aceste altercatii sunt inerente si oarecum in limitele normale varstei. Ele fac parte din procesul de individualizare.

La aceasta varsta stabilirea ierarhiei este foarte importanta pentru baieti si de obicei nu se ajunge la acte de violenta.

In acelasi timp, ei tind sa testeze si limitele pe care autoritatea (parintii, scoala) le impune.

De aceea cred ca este important ca toate persoanele investite cu autoritate in scoala sa intervina cu fermitate, rapiditate si mai ales aplicand aceleasi reguli cand apare o situatie conflictuala..

Alta scoala, ciclul primar. Conflict intre P.A. si A.E., elevi in clasa a III-a. Ultimul provine dintr-un mediu social defavorizat, are tendinta de a minti si in fiecare pauza ii provoaca pe colegi. Alearga prin clasa, pe holuri si impinge pe oricine ii iese in cale. Il imbranceste pe P.A. si "se iau la tranta". Victorios, le spune apoi celorlalti baieti: "Cine mai vrea 'restling'?".

Sfatul psihologului Silviu Ionita

La aceasta varsta, copiii au multa energie si dorinta de a se juca. Din pacate, sistemul de invatamant romanesc ia foarte putin in considerare aceste aspecte.

In acest caz, cred ca este rolul invatatoarei sa transforme pauzele in activitati ludice, in care aceasta energie si pofta de joaca sa se canalizeze constructiv.

Cred ca este mai usor sa depui un efort in plus sa ajustezi de la inceput aceasta situatie, ce tinde sa se inrautateasca, decat sa repari si sa gestionezi la final pagubele deja facute.

Elevul C.E., clasa a VII-a, o unitate de invatamant de la periferia orasului. Provine dintr-un mediu dezavantajat. Mama a parasit domiciliul de aproape doi ani. Copilul se afla doar in ingrijirea tatalui, un impatimit al alcoolului.

La scoala intra des in conflicte cu colegii si chiar unii profesori. Are note slabe la invatatura. Intr-o zi si-a parat o colega. Fata i-a trimis un mesaj varului sau, care il prinde in parc dupa ore si il bate. Incidentul a continuat ulterior, la scoala, intre colegi.

Andreea Marin Banica: Copiii violenti nu aleg sa fie asa, aleg altii pentru ei

I.S, directorul unitatii de invatamant: "Acest elev constituie oarecum un caz aparte pentru corpul profesoral. Dincolo de toate, si din cauza faptului ca nu ne putem baza deloc pe sprijinul parintilor sai. Mama tanarului este plecata in Italia. Am incercat sa vorbim de mai multe ori cu tatal acestuia. De cele mai multe ori nu era acasa, iar atunci cand l-am gasit era in stare de ebrietate si pus pe cearta".

Ati mai avut sau mai aveti in scoala copii cu probleme comportamentale?

Nu exista unitate de invatamant care sa nu-si aiba "falitii" ei. De obicei, cazurile nu sunt grave. Cel mai des intalnita este violenta verbala. Injuriile, cuvintele triviale aruncate cand elevii cred ca nu-i aude nimeni.

Sunt foarte surprinsi atunci cand sunt pusi in fata adevarului. Nu-l recunosc, arunca vina pe altii. Conflictele sunt spontane si, de regula, se sting imediat.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, sursele generatoare de violenta in toate formele ei?

Cred ca pot fi luate in calcul dificultatile de comunicare in relatia elevi- profesori, sanctiunile, notarea, programul scolar supraaglomerat.

Cum reactionezi daca esti martorul unei agresiuni? - sondaj

In acelasi timp, manifestarile agresive ale copiilor evidentiaza trasaturile de personalitate: impulsivitatea, lipsa ori insuficienta dezvoltare a autocontrolului, dorinta de putere si prestigiu.

Elevii, tinerii in general, in momentul in care se confrunta cu o dificultate si nu stiu cum sa reactioneze civilizat, adopta calea cea mai scurta: injurii, bataie, amenintari, calomnie, apelative umilitoare etc.

Exista totusi leacuri la asemenea manifestari? Mai precis, ce trebuie facut, astfel incat numarul incidentelor sa fie, daca nu exclus, cel putin diminuat?

Fara eschive, consider ca primul ajutor trebuie sa vina din familie. Un mediu calm, conditii materiale cat de cat decente, exemplul parintesc in modul de comportare pot ajuta enorm un copil in modelarea sa morala. Scoala continua "cladirea" personalitatii si sunt foarte multe cadre didactice care "pun umarul" la acest deziderat.

Sunt convins ca in niciun caz la forta trebuie raspuns cu aceeasi moneda. Daca elevul vede in profesor acel om apropiat capabil sa inlocuiasca handicapul din familie este un castig pentru toata lumea.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#violenta verbala scoli, #violenta elevi scoli, #sfaturi elevi violenti , #elevi