De la cititori: Elevul trebuie sa fie beneficiarul noii Legi a Educatiei

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 14:44
1764 citiri
De la cititori: Elevul trebuie sa fie beneficiarul noii Legi a Educatiei
Foto: Arhiva

Imi amintesc cu groaza de un moment din viata mea de studenta cand, la un curs, doamna profesoara care trecea lejer printre randurile de banci din amfiteatru, de parca ar fi vrut sa verifice daca notam tot ce auzim, ne vorbea, apropo de tema pusa in discutie, despre parerea lui X,Y sau Z.

Cand a trecut pe langa banca in care stateam, m-am ridicat in picioare si, cu respectul cuvenit, am intrebat-o daca, macar la examen, ne este permis sa expunem si parerile noastre, in caz ca le avem.

Raspunsul amenintator pe care l-am primit m-a paralizat de frica si, pana la examen, am fost terorizata de faptul ca as putea fi data afara din facultate asa cum, revoltata de indrazneala si obraznicia mea, imi promisese doamna profesoara.

Astazi constat cu uimire cata teama au profesorii si nu numai cei universitari, fata de schimbarea relatiei profesor-elev, ceruta in procesul de invatare predare.

Profesorii se tem ca-si pierd aura divina, ca nu vor mai fi acei dumnezei care trebuia ascultati orbeste, se tem ca-si vor pierde autoritatea pentru ca elevii nu vor mai fi obligati sa le invete comentariile ori cursurile pe de rost pe care apoi, in scris sau la oral, sa le redea cu punct si virgula, cum s-a procedat pana acum.

Elevul, maria sa elevul, trebuie sa castige din toata aceasta reforma. N-a spus nimeni si nu voi spune nici eu ca noua Lege a Educatiei este perfecta. Imperfectiunile pe care le are pot fi eliminate sau corectate pe parcurs dar e de dorit ca scoala sa-i formeze pe elevi sa se exprime liber, independent, sa si gandeasca, nu numai sa redea, ca niste roboti, ceea ce li se spune.

Un profesor bine pregatit, stapan pe materia pe care o preda, pasionat si motivat, n-ar trebui sa se teama ca-si va pierde din autoritate daca elevul vine cu propriile-i idei si pareri.

E drept, ca avem tineri inteligenti, dornici de invatare si de afirmare, bine informati, si trebuie recunoscut ca pentru cine vrea sa stie, exista mijloace de informare.

Tocmai acesti tineri trebuie ajutati, incurajati si stimulati sa-si dezvolte aptitudinile si abilitatile de a gandi singuri si nu obligati sa se transforme in papagali.

Daca sunt profesori care se tem de acesti tineri, atunci nu sunt demni de catedra pe care o ocupa si e de preferat sa renunte la invatamant, sa se indrepte spre alte ocupatii.

Nu conteaza si nici nu ar trebui sa conteze ca unii profesori sunt nemultumiti, frustrati si loviti in propria-le demnitate de atotstiutori.

Marele castigator al procesului de invatamant trebuie sa fie elevul care, la sfarsitul unui ciclu de invatamant, sa plece din scoala cu niste cunostinte temeinice dar, mai ales, format sa gandeasca, sa emita pareri personale, sa se descurce singur.

Nimeni nu poate spune cu mana pe inima ca o lege a educatiei este foarte buna cum nici despre aceasta, recent promulgata, nu se poate spune ce rezultate va avea in timp pentru ca in invatamant, spre deosebire de sanatate, de exemplu, rezultatele se vad dupa niste ani.

Am convingerea insa, ca de-a lungul anilor se vor aduce imbunatatiri, unele lucruri vor fi eliminate, altele imbunatatite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#legea educatiei, #modificari legea educatiei , #elevi