Editorial: Mars la scoala!

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 09:31
2885 citiri
Editorial: Mars la scoala!

Pasiunea romanilor pentru subiectele care la misca atentia din perimetrul vietii de zi cu zi inspre senzational, mai ales cel cu elemente de justitie sociala, nu e o caracteristica nemaintalnita.

E proprie mai ales lumilor paupere, spun unii sociologi, cu toate ca si-n America, arestarea boierilor care au provocat criza globala ar lipi de micile ecrane 300 de milioane de suflete.

Pentru mine, si din nefericire pentru putini, o arata cifrele de audienta, o dezbatere pe marginea revoltei unor elevi fata de schimbarea directorului si dispretul lor fata de autoritate nu are mare trecere, cu toate ca reprezinta o radiografie fidela a societatii si contine elemente care ne pot determina sa concluzionam ca debandada a devenit o regula, nu o exceptie.

Desigur ca niste fete boite, imbracate in fusta scurta, care tipa la o jumatate de metru de directorul proaspat uns ca predecesorul a fost schimbat pe nedrept, prin urmare "Jos!", nu reprezinta o imagine de zi cu zi. Nesimtirea, insa, da. Lipsa de buna crestere, lipsa de respect fata de dascalul care le evalueaza mintea si incearca s-o mobileze cu minimul suficient pentru a avea si alte aspiratii in afara de acelea de-a presta in alte tari la spalat veceuri inunda cu derizoriu, temeinic, modelul intruchipat de generatiile urmatoare.

Reiau o intamplare petrecuta intr-un liceu din Zalau, care mi se pare exemplul perfect al spuselor mele. O dascalita intra la ora si constata ca a disparut catedra. Intreaba clasa, si un galigan ii raspunde ca a aruncat-o pe fereastra. Dascalita crede ca e o gluma, dar elevul o invita sa se convinga. Dupa ce constata adevarul spuselor lui, femeia anunta ca se va plange directorului. Reactie: "Sa nu faci asta, tu, ca te aruncam si pe tine!"

... M-am saturat de elevul roman. Imi sta in gat. Scapat de sub supravegherea parintelui, care e preocupat in primul rand sa reziste pe o piata a muncii din ce in ce mai neprietenoasa, telespectator fidel al violentei de toate formele care se revarsa fara nicio cenzura si il incurajeaza sa creada ca puterea este unicul scop in viata, elevul roman se adapteaza, crezand ca isteria este cea mai buna dintre lumile posibile.

Invatatorii sai sunt atat de nefericiti din cauza statutului mizerabil incat bifeaza materia si viseaza sa nu se duca cu pluta anul acesta. Le este tot mai greu sa tina in frau sleahta de golani, tot mai multi si mai inventivi in a-si afirma puterea. Scoala slabeste din toate incheieturile, si nu este in stare sa produca, in afara de o lege cu adevarat revolutionara in anumite puncte, si calea recastigarii respectului de catre dascalime.

Fac rating filmuleze cu profesori infatisati in ipostaze ridicole, cate o iau razna, nu si situatiile de excelenta, din ce in ce mai putine. Abunda stirile cu parinti care se plang ca iar se schimba bacalaureatul, iar bietii copii nu mai stiu ce sa invete. Ca si cand nu ar trebui sa parcurga toata materia ca sa fie in stare sa obtina nota 6 pentru promovarea acestui examen.

Jurnalele se deschid cu protestul copiilor impotriva numirii altui director, ca si cand legile fizicii ar urma sa nu mai opereze din cauza unui avanpost politic, iar Oltul sa se verse in Prut.

Cine le spune acestor copii care le este fisa postului? Parintii nu au putere, dascalii umbla la ei cu kilul de lamai, presa este ocupata cu conspiratia. Dar sunt unanim de acord ca toate relele vin de la lipsa de educatie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#invatamant romanesc, #elevi scoala invatamant, #elevi romani scoala , #elevi
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Jurnalele se deschid cu protestul copiilor impotriva numirii altui director"
Poza ulivia
ulivia
rank 1
CAINII SI OAMENII SUNT EGALI IN SUFERINTA SI BATJOCORA IN REGIMUL BASESCU TRAIAN -PDL.