Eleva cu media 10 la Bac si olimpica, despre sistemul medical, atacuri teroriste si ramanerea in Romania Interviu

Duminica, 31 Iulie 2016, ora 13:41
18267 citiri
Eleva cu media 10 la Bac si olimpica, despre sistemul medical, atacuri teroriste si ramanerea in Romania Interviu

O eleva din Romania a participat la numeroase olimpiade nationale, a fost medaliata international, a luat 10 pe linie la Bac, iar apoi a intrat la Medicina.

Asa incep de regula povestile cu tineri romani remarcabili, care continua la universitati prestigioase din strainatate. Insa Ioana Patricia Isfan a decis sa ramana in tara si sa devina medic in Bucuresti.

Este unul dintre cei trei elevi olimpici care au luat 10 pe linie la Bac si care au fost admisi fara examen la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucuresti, pe locuri la buget.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, tanara din Targu Jiu explica de ce a ramas sa studieze in Romania, cum au influentat-o atacurile teroriste din Europa si care crede ca este solutia pentru sistemul de sanatate romanesc.

De asemenea, Ioana Patricia Isfan este de parere ca invatamantul romanesc poate produce in continuare mari performante, daca sunt indeplinite mai multe conditii, insa recunoaste ca liceelor romanesti le lipsesc dotarile. De asemenea, tanara mai spune ca a fost deja invitata sa faca parte dintr-un grup de cercetare al UMF.

Esti olimpica la stiinte exacte. Ce performante ai la Olimpiade - la ce materii ai reprezentat tara si unde ai obtinut cele mai importante premii?

Cea mai importanta distinctie pe care am obtinut-o este medalia de bronz de la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori din anul 2013, cand am reprezentat Romania in orasul Pune din India.

Olimpiada aceasta a presupus doua probe teoretice si o proba practica ce au vizat cunostintele mele din chimie, fizica si biologie. La nivel national, am "cochetat" cu mai multe discipline. Daca in primii 3 ani de gimnaziu am participat la Olimpiada Nationala de Matematica si in clasa a VII-a la Olimpiada Nationala de Fizica, ulterior mi-am orientat atentia spre Olimpiada Nationala de Chimie. Am participat la ultimele 5 editii ale acestei olimpiade.

Desigur, distinctiile obtinute sunt numeroase, insa tin foarte mult la Premiul Special obtinut in clasa a XI-a pentru punctajul maxim la proba practica a Olimpiadei de Chimie. Bilantul ar fi de 16 olimpiade nationale la care am participat incepand cu clasa a V-a.

Ai obtinut nota 10 la cele trei materii de la Bac. Cat de usor a fost pentru tine la matematica si chimie, mai ales ca esti olimpica? Au fost momente in care sa te indoiesti ca ai putea obtine nota maxima la toate probele?

La matematica si la chimie anorganica nu m-am ingrijorat ca as putea primi un subiect pe care sa nu stiu sa il rezolv. Imi era teama ca voi gresi la un calcul simplu din neatentie; la chimie sunt multe calcule intermediare rezolvarii problemelor de bacalaureat si nu este permisa utilizarea unui calculator, spre deosebire de olimpiadele de chimie sau de fizica.

M-a ajutat experienta de la concursuri pentru ca am stiut cum sa imi gestionez emotiile fara sa imi pierd concentrarea. Au fost momente in care m-am indoit de sansele mele de a obtine nota maxima la Limba si Literatura Romana, deoarece corectura este destul de subiectiva, baremul traseaza doar linii generale, permitand o infinitate de posibilitati de interpretare la subiectele II si III, insa nu pot decat sa ma bucur ca am obtinut nota maxima.

Ai avut oferte de la universitati din afara tarii? Care erau celelalte optiuni si de ce ai ales medicina? Si de ce ai ales sa faci medicina in Romania si nu in alta parte?

Am avut oferte de la University College of London, University of Manchester si University of Durham. Am sustinut 3 interviuri la University of Cambridge si am fost chemata la interviu la Imperial College of London. Toate aceste aplicatii ale mele la facultati din UK vizau mai mult partea de cercetare in stiinte ale naturii.

Nota obtinuta de la bacalaureat depaseste notele impuse de universitatile care m-au acceptat. Am ales totusi sa fac medicina in Romania, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, deoarece sunt de parere ca nivelul la care se invata aici se aliniaza normelor din Occident.

In ultima vreme, vazand cum se amplifica actiunile teroriste din Europa, am hotarat ca securitatea personala este mai importanta. Astfel au inceput sa se adune avantajele pentru a ramane in Romania si...iata-ma aici, studenta la UMF "Carol Davila"! Desi am fost admisa de doar cateva zile, am primit deja o invitatie de la facultate pentru a face parte dintr-un grup de cercetare, ceea ce nu poate decat sa confirme faptul ca alegerea a fost una potrivita.

Urmeaza 6 ani de facultate, inca cel putin 4 de rezidentiat. Peste 10 ani vei fi tot in Romania sau lasi usa deschisa ca, la un moment dat, sa pleci in afara tarii?

Este o intrebare destul de dificila, iar raspunsul meu nu poate fi altceva decat o idee; probabil ca vor mai trece cel putin 5 ani pana cand o sa se concretizeze. Acum tind sa cred ca peste 10 ani voi fi tot in Romania, insa nu stiu ce imi rezerva anii de studentie, ce oportunitati voi intalni pana atunci. Cu toate acestea, oriunde as fi peste 10 ani, voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ajuta Romania.

Cu siguranta esti la curent cu o parte dintre problemele sistemului de sanatate de la noi. Care sunt, in opinia ta, lucrurile care ar trebui schimbate cat mai urgent?

Aud destul de des exprimari de genul "trebuie schimbat sistemul". Eu cred ca, inainte de a schimba ceva atat de general cum este sistemul medical, trebuie schimbate mentalitatile oamenilor. Felul in care suntem invatati sa gandim si sa actionam este cel care a dus la vicierea sistemului sanitar.

Sunt tot felul de schimbari pe care le aduce fiecare cabinet guvernamental, fiecare ministru; unele ajung sa fie usor asimilate de societate, altele nu. Cred ca ar trebui schimbat mecanismul. Totul trebuie sa plece de la oamenii de rand, din dorinta lor, si sa ajute la perfectionarea sistemului de sanatate.

Urmaresti sa devii medic sau sa te indrepti spre parte de cercetare?

Cred ca participarea la olimpiadele de chimie iti imprima, fara sa vrei, dorinta de cariera in cercetare. Cu toate acestea, cred ca ma voi orienta spre munca din spital, spre contactul direct cu oamenii.

Exista elevi de 10 pe linie la Bac si elevi medaliati la olimpiade internationale. Acum cativa ani am intrebat un medaliat olimpic ce le deosebeste pe cele doua categorii de elevi, insa tu faci parte din amandoua. Cum este posibil sa reusesti sa inveti si sa aplici toate cunostintele? Pe langa timpul si atentia acordate, de ce altceva mai este nevoie?

10 pe linie la Bac si olimpiadele internationale sunt intr-adevar doua lucruri total diferite, de la sistemul de notare pana la modalitatea de abordare. Daca la Matematica si la Chimie a fost usor sa obtin nota 10, la Limba si Literatura Romana a fost total diferit.

Ceea ce m-a ajutat la aceasta materie a fost deprinderea de eficientizare a timpului obtinuta de-a lungul pregatirii pentru diverse olimpiade. Am refuzat de la bun inceput sa invat integral "vestitele" comentarii si am incercat sa imi organizez ideile despre o anumita opera literara intr-o ordine logica.

Pe langa timp si atentie, e necesar sa fii interesat de ceea ce inveti, sa iti starneasca atentia, sa ajungi sa traiesti poezia, nuvela sau ce studiezi. Cu toate acestea, cred ca diferenta dintre 9,90 si 10, cel putin la proba de Limba si Literatura Romana, e facuta de atentie...o atentie excesiva la detalii! Acum, cand privesc retrospectiv la examenul de bacalaureat si la olimpiada internationala la care am participat, imi dau seama ca fara olimpiade mi-ar fi fost mult mai greu sa ating media maxima la bacalaureat.

Fiind eleva de 10 pe linie, cum vezi tu sistemul romanesc de invatamant? Adica el (inca) poate produce astfel de performante sau elevii sunt cei care razbat prin propriile forte?

Sistemul de invatamant romanesc este unul bun pentru cei care reusesc sa fie foarte seriosi in ceea ce priveste ideea de scoala. Te ajuta sa acumulezi o baza bogata de notiuni teoretice, insa partea practica este neglijata, dar nu din cauza profesorilor, ci din cauza slabelor dotari din multe licee din Romania.

Eu sunt un produs al sistemului de invatamant romanesc. Mi-am dorit extrem de mult sa fac performanta, dar conteaza extrem de mult si faptul ca am ajuns intr-un mediu unde performanta este incurajata. Am avut norocul sa intalnesc la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu profesori pregatiti oricand sa stea ore intregi peste program pentru a ma ajuta sa rezolv o problema de olimpiada sau sa fac un experiment in laborator.

Cred ca aceasta este "reteta" pentru performanta: un elev pasionat, profesori implicati si o atmosfera corespunzatoare! Cum inca se gasesc toate "ingredientele", sistemul nostru de invatamant poate produce in continuare performante.

Cum este viata unui elev cu 10 pe linie la Bac si medaliat la olimpiada internationala, in afara acestor activitati? Ce timp ai pentru alte activitati in afara de cele legate de invatat? Si ce model ai in viata?

Am o viata normala, la fel ca a oricarui adolescent. Am multi prieteni, nu doar din Targu Jiu, cu din toata tara, pe care i-am cunoscut la olimpiade. Imi face placere sa vorbesc cu ei, ies des in oras. Merg la cinema, citesc, imi place sa calatoresc, sa fac sport.

In ceea ce priveste modelul de viata pe care il am, nu pot spune ca este reprezentat de o singura persoana. Aleg ceea ce stiu ca ma va ajuta de la fiecare persoana care ma inspira, iar acestea sunt multe: de la parinti pana la Marie Curie, de la Serena Williams la Anne Frank, de la Michelle Obama la Stephen Hawking.

Citeste si:
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....
Reacția lui Drulă după ce premierul a anunțat ”că se va încerca a cincea oară” realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov prin parteneriat public-privat
Reacția lui Drulă după ce premierul a anunțat ”că se va încerca a cincea oară” realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov prin parteneriat public-privat
Președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat joi seara, 18 august, după declarațiile făcute de premierul Nicolae Ciucă privind Autostrada Ploiești-Brașov. ”Definiția nebuniei:...