Elevi romani calificati in finala unui concurs european cu o solutie pentru reducerea traficului

Joi, 17 Martie 2016, ora 16:06
2697 citiri
Elevi romani calificati in finala unui concurs european cu o solutie pentru reducerea traficului
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi elevi de la licee din Constanta s-au calificat, alaturi de echipe din Belgia si Marea Britanie, in finala europeana a Sci Tech Challenge, care va avea loc la Bruxelles, la sfarsitul acestei luni, tema competitiei constand in gasirea unei solutii inovative pentru reducerea traficului aglomerat din Bruxelles.

Potrivit unui comunicat transmis de Junior Achievement Romania, la Constanta, a fost organizata o preselectie nationala Sci Tech Challenge la care au participat peste o suta de elevi de la 14 licee constantene, scrie News.ro.

In urma rezultatelor inregistrate la acest concurs, au fost alesi cinci elevi care sa participe la competitia internationala Sci Tech Challenge 2016, tema acesteia constand in gasirea unei solutii inovatoare pentru reducerea traficului aglomerat din Bruxelles.

Elevii romani s-au umplut de medalii la olimpiada de stiinte exacte din Rusia

Competitia s-a desfasurat in 15 martie si au participat si elevi din Belgia, Italia, Franta, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Marea Britanie si Kazahstan.

Romania, printre cele mai bune trei echipe

Cele mai bune trei echipe selectate de juriu au fost cele din Romania, Belgia si Marea Brtianie.

"Elevii din Belgia, Marea Britanie si Romania au fost alesi pe baza ideilor inovative, a aptitudinilor excelente si a spiritului de echipa. Oferind alternative de transport, cele trei solutii finaliste s-au remarcat pentru mixul optim de fezabilitate, eficienta a costurilor si implementare rapida. Acestea au oferit o combinatie integrata de tehnologie si au reusit sa reduca numarul masinilor din oras", se arata in comunicatul citat.

Noi succese pentru olimpicii romani: 11 medalii la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara

Dorin Calin, senior program manager la Junior Achievement Romania, a declarat ca elevii constanteni "s-au gandit sa creeze parcari mari spre exteriorul orasului, care sa capteze oameni care fac tranzitul spre Bruxelles".

"Solutia pe care au gandit-o a fost una completa, de la exteriorul orasului spre interior. Aproximativ 400.000 de oameni vin zilnic in Bruxelles din afara orasului. Ei ar lasa masinile aici si ar folosi transportul in comun la un pret subventionat. Ei au propus ca tot in aceste locuri sa faca si partea de depozitare a marfurilor care vin spre Bruxelles pentru care transportul sa se faca doar noaptea", a precizat Dorin Calin.

De asemenea, liceenii constanteni au venit si cu propuneri pentru cresterea eficientei energetice.

Astfel, ei au propus montarea de cristale piezoelectrice pe sinele de tren sau de metrou, astfel incat energia de miscare sa fie transformata in energie electrica. Totodata, elevii s-au gandit ca la iesirile de metrou sa existe biciclete care sa fie folosite de catre oamenii care circula pe distante scurte.

Performanta a elevilor romani: Cinci medalii la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica

Echipa de liceeni din Constanta care reprezinta Romania este formata din Tiberiu Florescu si Radu Stefan Cristea, de la Liceul Teoretic "Ovidius", Alexandra Chiparca, de la Liceul Teoretic "Decebal", Ioan Daniel Craciun, de la Colegiul National "Mircea cel Batran", si Vlad Botezatu, de la Liceul Teoretic "Traian". Echipa castigatoare va fi desemnata in 25 martie, la Bruxelles.

Competitia Sci Tech este un program menit sa incurajeze elevii cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani sa ia in considerare carierele si abilitatile asociate domeniul STEM - Science, Technology, Engeneering and Matematics.

Junior Achievement este un furnizor de programe educationale de antreprenoriat, cariera si educatie financiara, care a pregatit anul trecut 3,5 milioane de studenti din 39 de tari.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#elevi romani trafic Bruxelles, #elevi romani Sci Tech Challenge , #elevi