Ziare.com

Elevii avertizeaza ca proiectul pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea nu rezolva problema transportului

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 09:49

   

Elevii avertizeaza ca proiectul pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea nu rezolva problema transportului
Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) avertizeaza ca proiectul privind transportul rutier intrajudetean pe care Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea nu rezolva problema transportului elevilor, ci o amana cu inca un an.

In plus, atrage atentia AEC, decontarea navetei elevilor este in continuare blocata.

"Miercuri a fost publicata pe site-urile celor doua camere ale Parlamentului proiectul de lege pe care Guvernul Romaniei isi propune sa isi angajeze raspunderea. Scopul acestui proiect este inversarea fiecarei prevederi a OUG nr. 51/2019, care a eliminat transportul judetean din sfera serviciilor publice.

Totusi, conform proiectului in forma actuala, transportul judetean va reveni in sfera serviciilor publice peste un an, in acest moment el fiind desfasurat in continuare in regim comercial.

Consiliile judetene au obligatia de a demara procedura de incheiere a contractelor de servicii publice cu operatorii de transport pana la 31 decembrie 2020. Intre timp, licentele operatorilor sunt prelungite, astfel fiind amanata pentru inca un an rezolvarea problemei transportului elevilor si a categoriilor dezavantajate, neexistand posibilitatea de a impune firmelor de transport obligatia de a da reduceri sau de a practica toate traseele dintr-un judet", sustine asociatia intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Elevii amintesc ca au propus reprezentantilor Guvernului o solutie la aceasta problema.

"Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 prevede, la art. 5, alin. (5), posibilitatea autoritatilor competente de a lua masuri de urgenta in ceea ce priveste transportul. Printre acestea se regaseste atribuirea de urgenta a contractelor de servicii publice. Astfel, prin acest lucru, consiliile judetene ar putea acorda reduceri si asigura transportul pe toate rutele inclusiv in anul in care se pregateste atribuirea normala", potrivit sursei citate.

In plus, AEC a cerut Executivului masuri suplimentare privind transportul scolar al elevilor, "problema acestuia fiind departe de rezolvare".

"Printre masurile solicitate se afla modificarea Legii educatiei nationale in sensul eliminarii tarifelor maximale pe care transportatorii sunt obligati in mod nelegal sa le respecte pentru abonamentele elevilor. Pentru aceasta ar trebui abrogate alin. (3^2) - (3^4) de la art. 84 din Legea educatiei si Hotararea de Guvern nr. 863/2016, ce nu permite scolilor sa deconteze abonamentele elevilor decat in limita a 174 lei pentru 50 km, in conditiile in care preturile reale pot ajunge si la 400 lei pentru aceasta distanta.

De asemenea, in ceea ce priveste acordarea reducerilor pentru elevi la transportul judetean, Legea educatiei se contrazice. Art. 84, alin. (1) si (2) sugereaza ca elevii ar trebui sa isi achizitioneze abonamentele la pret deja redus, transportatorii fiind retribuiti.

Pe de alta parte, art. 105, alin. (2), lit. e) sugereaza ca elevii ar trebui sa isi cumpere abonamentele integral, iar ulterior sa le deconteze la unitatile de invatamant, din bugetul local. Si HG nr. 309/1996 prevede aceeasi metoda pentru acordarea reducerilor elevilor.

Spre exemplu, daca ea s-ar aplica, un elev care circula cu transportul local in comun in Municipiul Bucuresti nu si-ar putea cumpara abonament gratuit, ci ar trebui sa plateasca pretul integral, urmand ca scoala sa ii deconteze abonamentul", explica elevii.

In fine, asociatia cere Guvernului sa adauge in proiectul de angajare a raspunderii corectarea "acestor prevederi contradictorii, astfel incat transportul elevilor sa fie deblocat in mod real, nu doar la nivel declarativ".

Comunicatul vine in contextul in care chiar azi Parlamentul se va reuni in sedinta comuna, de la ora 12:00, pentru asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul care se refera la modificarea Legilor Justitiei, la transportul rutier intrajudetean si la plafoanele bugetare pentru anul 2020.

Detalii aici - Parlamentul se reuneste azi pentru cele trei proiecte pe care si-a asumat raspunderea Guvernul

A.D.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre elevi oug 51 guvern
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3238 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si au dreptate

insa d-l sica mandolina isi asuma raspunderea. de ce. pentru ca sa nu va imaginati voi ca transportrul copiilor, batranilor si persoanelor cu handicap va fi o munca voluntara pentru companiile de transport interjudetean. nu dragi romani. sica mandolina va emite ulterior o hotarare de guvern pentru compensarea acestor servicii. iar bani va da numai la firmele de transport agreate de pnl-pd. ce ziceti?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor