Elevii de peste 14 ani ar putea decide singuri daca vor ora de religie (Video)

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 22:37
2572 citiri
Elevii de peste 14 ani ar putea decide singuri daca vor ora de religie (Video)
Foto: Ziare.com

Elevii care au implinit varsta de 14 ani ar putea decide singuri daca vor sau nu sa participe la ora de religie, potrivit unui proiect de lege al deputatului Remus Cernea.

Acesta a depus o initiativa legislativa in Parlament, pentru ca elevii ce au implinit aceasta varsta sa opteze pentru inscrierea la orele de religie, scrie Mediafax.

Pilde dintr-un manual de religie: Muzica moderna ii invata pe tineri numai rele, cum ar fi sexul

"Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului care a implinit 14 ani, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a implinit acea varsta.

Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului care a implinit 14 ani, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a implinit acea varsta.

In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina", se specifica in proiectul de lege.

Elevii peste 14 ani trebuie sa decida singuri daca vor sa participe la ora de religie sau nu

Remus Cernea explica si de ce este nevoie ca elevii care au implinit 14 ani sa poata decide singuri cu privire la orele de religie.

"In Codul Civil, la articolul 491, punctul II, este stipulat clar ca tinerii de 14 ani isi aleg singuri religia. In acest moment, la orele de religie din invatamantul romanesc, religia este prezentata in mod confesional, adica se prezinta un cult anume, o credinta anume. Asta inseamna ca prezenta la ora de religie este legata si de anumite convingeri religioase, in sensul de asumare a acelui cult.

Daca religia s-ar preda in mod neconfesional, deci in mod neutru, aceasta discutie nu ar mai avea sens. Predandu-se in mod confesional este limpede ca Legea educatiei trebuie pusa in acord cu Codul Civil, astfel incat elevii care au implinit varsta de 14 ani sa semneze ei acea notificare catre scoala ca doresc sa urmeze ora de religie, nu parintii lor.

Daca lasam pe umerii parintilor, asa cum prevede acum Legea educatiei, am putea avea situatia neplacuta in care un elev de 14 ani care vrea sa mearga la orele de religie ortodoxa sa aiba parinti atei, care refuza sa-i permita sa participe la ora de religie.

Putem avea situatii inverse: adolescenti de 14-15 ani care nu au credinta religioasa sau au alte credinte religioase fat de parintii lor, in timp ce parintii semneaza hartia prin care ii obliga sa mearga la ora de religie pe care o impartasesc ei, nu tanarul", a declarat deputatul.

In prezent, doar elevii care au implinit 18 ani pot sa aleaga daca frecventeaza sau nu orele de religie, iar in cazul minorilor parintii sau tutorii legali sunt cei care decid privind orele de religie.

In luna septembrie, Consiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta au anuntat ca elevii care au implinit aceasta varsta ar trebui sa pata decide singuri daca vor sau nu sa participe la orele de religie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#elevi ore religie, #optiune ore religie scoli , #elevi