Elevii din 23 de scoli din Cluj vor face ore de "Educatie Juridica" inca din clasa a V-a

Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 16:43
4593 citiri
Elevii din 23 de scoli din Cluj vor face ore de "Educatie Juridica" inca din clasa a V-a
Foto: captura video Facebook / Cristi Danilet

In premiera, incepand din toamna viitoare, elevii din 23 de unitati scolare din judetul Cluj vor avea ore de "Educatie juridica", la initiativa Asociatiei VeDem Just.

"Materia va fi predata incepand din toamna de catre cadre didactice deja angajate in scoli. Profesorii vor fi specializati printr-un curs intensiv organizat de asociatie, iar elevii vor primi gratuit manuale. Clujul va deveni un model pentru celelalte judete", se arata intr-un comunicat al Asociatiei VeDem Just.

Conform sursei citate, procedura de ofertare si alegere a materiilor optionale pentru invatamantul preuniversitar in anul scolar 2020-2021 s-a incheiat saptamana trecuta.

Intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj s-a anuntat oficial ca de la toamna materia "Educatia juridica" va fi predata "la 46 de clase, de catre 33 de profesori, pentru 1.246 de elevi". Materiei i se va aloca o ora pe saptamana, timp de doua semestre, mai informeaza VeDem Just, care prezinta si lista oficiala a unitatilor scolare implicate in acest proiect.

Citeste mai multe despre Premiera in scoli: VeDem Just a lansat primul "Laborator de educatie juridica" (Video).

"Asociatia VeDemJust este cea care a pus la dispozitia tuturor scolilor din Romania propunerea programei pentru materia optionala educatie juridica. Ea va dona ghiduri de educatie juridica pentru toti elevii care vor studia aceasta materie.

Impreuna cu Baroul Cluj, asociatia va organiza in aceasta vara un curs de specializare in educatie juridica a profesorilor doritori sa predea aceasta materie in scoli.

La initiativa Facultatii de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj, va organiza in luna aprilie 2020 la Cluj-Napoca prima editie a concursului de educatie juridica 'I ❤ rule of law' dedicat liceenilor din Transilvania. In mod similar, la initiativa Universitatii Spiru Haret din Constanta, va organiza in luna mai 2020 a patra editie a concursului de educatie juridica pentru liceeni 'Know the Law'.

In vara acestui an se va organiza si cea de-a doua editie a taberei pentru liceeni Legal Academy (urmariti educatiejuridica.ro pentru noutati) unde elevii vor fi pregatiti sa devina Ambasadori ai educatiei juridice in scoli si care vor avea ca misiune principala deschiderea de Cluburi Prietenii Legii", se mai arata in comunicatul citat.

Totodata, asociatia anunta ca "optionalul de educatie juridica predat in mod regulat in scoli va fi completat de intalnirile pe care oamenii legii si studentii la drept le au cu elevii in tot cursul anului, in baza Protocolului de implementare a educatiei juridice semnat intre Ministerul Educatiei si Ministerul Justitiei in anul 2013 si reinnoit in anul 2017".

"Pentru aceasta, este nevoie de simpla solicitare a unui director, profesor, asociatii de parinti sau colectiv de elevi. De asemenea, in saptamana 'Scoala Altfel' elevii sunt asteptati in vizite la instantele judecatoresti", se mai arata in comunicatul semnat de presedintele Asociatiei VeDem Just, Lucian Checherita.

Decizia oficializata astazi vine in contextul in care in urma cu doi ani materia "Educatie Juridica" era studiata formal doar in 4 scoli din tara, in anul scolar curent numarul crescand la 20.

Vezi aici cum se desfasoara o intalnire cu elevii pe teme care tin de "Educatia Juridica": Intr-un stat suprasaturat de legi, mii de copii sunt victime sau autori in dosare penale. Nu cunosc regulile, nu inteleg consecintele. Cum ii ocrotim?

"Organizatia VeDem Just este alcatuita din tineri juristi si profesori si este special conceputa pentru a sustine programul de educatie juridica adresat copiilor si tinerilor - mai multe detalii pe www.vedemjust.ro. Educatia juridica este o materie unde elevii vor afla despre reguli legale aplicabile la scoala, in familie, pe strada, in mediul online, in contact cu organele statului, insistandu-se pe responsabilitati, proceduri, organe competente, sanctiuni, efecte - toate resursele sunt disponbile online gratuit la adresa educatiejuridica.ro", se mai precizeaza in comunicatul asociatiei.

Proiectul introducerii Educatiei Juridice in scoli este sustinut si de trupa Vama:

Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#Educatie Juridica scoli Cluj optional, #materie optionala Educatie Juridica Cluj , #elevi
  1. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  2. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Români furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  3. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  4. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  5. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  6. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  7. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze
  8. Dacă va câștiga un nou mandat la Casa Albă, Trump intenționează să ridice din sancțiunile impuse Rusiei
  9. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO
  10. Imagini cu bomba devastatoare de 3 tone a Rusiei: Șiretlicul avioanelor de a scăpa de inamic VIDEO