Elevii premiati de NASA au revenit in tara. "Am fost fericit si am fost mandru"

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 23:49
14950 citiri
Elevii premiati de NASA au revenit in tara. "Am fost fericit si am fost mandru"
Foto: Facebook / Ioana Stoica

O parte dintre elevii premiati in cadrul concursului "NASA Space Settlement" editia 2014 au reusit sa-si implineasca visul de a merge in SUA pentru a-si prezenta lucrarile castigatoare. Experienta a fost extraordinara, chiar si fara ajutorul Guvernului Romaniei.

La fel ca in anii anteriori, foarte multe echipe romanesti au fost premiate si in acest an de juriul NASA pentru cunostintele si creativitatea lor. La fel ca in anii anteriori, cea mai mare problema a fost legata de strangerea fondurilor necesare pentru ca premiantii sa poata pleca in SUA.

In urma campaniei declansate online, Guvernul Romaniei a anuntat la jumatatea lunii aprilie ca "la solicitarea prim-ministrului Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aprobat includerea concursului 'NASA Space Settlement' pe lista concursurilor internationale pentru care se asigura finantare pentru participarea elevilor romani".

Pentru ca nu au fost oferite date suplimentare, multi au crezut ca Guvernul chiar se va implica financiar. Dar nu a fost asa, elevii care au putut sa participe la conferinta desfasurata la Los Angeles in perioada 14-18 mai au beneficiat doar de generozitatea sponsorilor privati si a primariilor din localitatile lor.

Elevi exceptionali, premiati de NASA, cautam sponsori. Urgent!

Scandalul premiantilor NASA: Guvernul nu a dat banii promisi

Alex Ionescu: Am fost fericit si am fost mandru

Alexandru Ionescu, membru al uneia dintre echipele de la Colegiul Tudor Vianu premiate de NASA in acest an si unul dintre initiatorii campaniei de finantare online, ne-a povestit cum a fost experienta traita in Statele Unite.

"Incredibila. De la cum e tara in sine, peisajele, obiectivele ei turistice etc. pana la conferinta propriu-zisa, care a fost extraordinar de interesanta. E greu de descris in cuvinte.

Au existat si echipe din alte tari care au castigat premii, dar nu au putut sa vina la conferinta (probabil tot din lipsa de fonduri sau cine stie) asa ca ele nu au apucat sa isi prezinte proiectul si vor primi, probabil, premiile prin posta. Noi ne-am prezentat, fiecare echipa, proiectele. Au fost prezentari de 15-20 de minute in fata membrilor comitetului NASA care a jurizat, dar si in fata oricarei persoane care dorea sa participe, pentru ca salile aveau usile deschise, putea sa asiste oricine.

Prezentarile de proiecte se tineau in paralel cu diverse alte prezentari sustinute de specialisti NASA. Erau foarte multe sali, in fiecare se vorbea despre cate ceva.

Dupa ce ne-am prezentat toti lucrarile, in ultima zi a avut loc o ceremonie de premiere. Noi am primit pe loc doar diplomele, trofeul cred ca urmeaza sa ajunga prin posta. Ceremonia a fost in graba pentru ca persoana care trebuia sa ne inmaneze premiile era un fost astronaut care trebuia sa prinda un avion. Am facut si o fotografie cu el", ne-a povestit Alex.

L-am intrebat daca a invatat si lucruri noi cu aceasta ocazie. "Da, in general lucruri legate de domeniul fizicii, pentru ca, pana la urma, era o conferinta internationala de stiinta. Au fost facute tot felul de prezentari pe diferite teme din domeniul fizicii, cum ar fi programul spatial al SUA, asteroizi, planete, diverse altele", ne-a raspuns el.

Romania a fost reprezentata la aceasta conferinta de circa 60 de elevi din Bucuresti, Constanta, Brasov, Slatina, ne-a mai spus el. Dupa conferinta au putut participa si la alte activitati, cum ar fi o scurta vizita la Hollywood.

"Ai fost fericit?", l-am intrebat pe Alex. "Am fost, dar fericirea cea mare am simtit-o atunci cand am aflat ca am castigat premiul. Insa si acum am fost fericit. Si am fost mandru", a raspuns el apasat.

Elevii romani s-au intalnit la Los Angeles si cu preotul Chris Terhes, presedintele Asociatiei Romanilor Greco-Catolici, cel care a lansat o campanie online pentru strangerea fondurilor necesare deplasarii lor.

"L-am intalnit, am facut si fotografii cu dansul, impreuna cu echipa Brasovului. A venit cu reprezentantul unei organizatii de romani din Los Angeles, au adus steaguri si ne-am fotografiat cu totii. Am impresia ca a asistat si parintele Terhes la una dintre prezentari. Era foarte fericit si dansul ca se intampla asa ceva", ne-a mai povestit Alex.

Desi a cunoscut cu acest prilej elevi si cercetatori din multe colturi ale lumii, Alex spune ca cel mai mult i-au atras atentia americanii, care sunt "foarte deschisi, foarte prietenosi".

L-am intrebat daca a fost marcat din punct de vedere al evolutiei lui profesionale de aceasta experienta si daca il "bate gandul...." "Sa plec in America? Da!", mi-a luat el vorba din gura.

"Ma gandeam la asta si inainte, dar acum ca am fost acolo si am vazut pe viu cum este, a devenit extrem de tentant. In primul rand, datorita atmosferei, oamenii sunt mult mai prietenosi. Sunt convins ca se invata foarte bine la facultate si in Romania, doar toata atmosfera de acolo te face sa te simti mult mai bine", a explicat el.

L-am rugat pe Alex sa ne spuna, privind retrospectiv aceasta experienta, ce personalitate l-a impresionat cel mai mult si, surprinzator, Alex nu s-a gandit la vreun celebru cercetator sau astronaut american.

"Profesoara noastra de fizica, Ioana Stoica. Daca nu era dansa, nici macar nu am fi stiut de acest concurs. E foarte important ca ne introduce in aceste concursuri, nu este primul de acest tip la care am participat si la toate am fost inscrisi de dansa, pentru ca noi singuri nu avem cum sa aflam. Ne indruma, ne ajuta sa invatam foarte multa fizica la clasa si se implica foarte mult. Este foarte dedicata acestor proiecte", a raspuns Alex.

Foto: Alex Ionescu, prof. Ioana Stoica si Daria Donovetsky / Facebook Ioana Stoica

Directorul Cristinel Paul: Am pus piciorul putin pe Marte, am vizitat JPL si Caltech

Pentru detalii suplimentare l-am contactat si pe directorul Cristinel Paun de la Colegiul Tudor Vianu, cel care a facut eforturi deosebite pentru a strange banii necesari deplasarii celor 19 elevi in SUA si i-a insotit la Los Angeles.

"Din Bucuresti au mai fost 9 elevi de la Sfantul Sava, 3 elevi de la Slatina, circa 10 din Brasov si au fost foarte multi din Constanta. Unii s-au descurcat cu sponsorizari din partea parintilor, altii cu sponsorizari de la firme, dar destul de multi cu ajutorul parintilor. Pe noi ne-au ajutat o serie de firme si Primaria Sectorului 1. Unele sposorizari au fost deosebit de consistente si ne-au fost de mare ajutor", a declarat directorul colegiului pentru Ziare.com.

Din partea Guvernului, insa, au venit pana acum doar promisiuni.

"De la guvern am primit ceva important: faptul ca acest concurs este introdus in calendarul ministerului, ceea ce le-ar permite copiilor, in niste conditii, pe care deocamdata doar le intrevedem, sa isi echivaleze anumite probe la bacalaureat, si, posibil, anumite facultati sa ii accepte fara concurs.

Din punct de vedere banesc nu am primit nimic, pentru ca legislatia nu permite ministerului o chestiune de genul acesta. Dar Ministerul Educatiei e apropiat de Consiliul Local, care a lucrat eficient cu Primaria Sectorului 1 de la care si liceul nostru, si Colegiul Sfantul Sava au primit fonduri", ne-a explicat prof. Paun.

Acesta caracterizeaza vizita in SUA drept o "experienta extraordinara".

"A fost deosebit de interesant pentru ca, in afara de conferinta propriu-zisa am beneficiat de doua facilitati nemaipomenite. Am fost primiti la Jet Propulsion Laboratory (JPL) de catre cei care au construit robotul care a amartizat, (care a ajuns pe Marte). A fost o experienta extraordinara pentru ca am avut ocazia sa fim pe campul de experimentare! Chiar se poate spune ca am pus piciorul putin pe Marte si chiar am vazut robotul respectiv, am vazut ce inseamna, cum functioneaza. A fost extraordinar.

Al doilea lucru extraordinar a fost ca am putut vizita Universitatea Caltech, care e un pic mai buna, nu mai celebra, decat MIT. Si ei ne-au prezentat cateva rezultate obtinute de ei, am avut ocazia sa vizitam campusul, niste laboratoare, a fost grozav. Am avut ocazia sa vedem, daca pot sa spun asa, o 'America stiintifica' de exceptie.

Asta s-a intamplat in cele doua zile pe care le-am avut la dispozitie dupa conferinta, dar si conferinta a fost extraordinara pentru ca au venit astronauti adevarati, care au zburat in Cosmos, iar Bogdan Cionca, cel care a castigat Marele Premiu la design a avut ocazia sa se intalneasca personal cu un mare inginer, specializat si in estetica astronautica, si in tehnica. Foarte interesant a fost. El fiind primit de aceasta mare personalitate am avut si noi ocazia sa participam la discutii", ne-a povestit directorul Paun.

Totodata acesta a subliniat faptul ca pentru unii dintre elevi nu a fost prima experienta de acest gen, dar in orice caz aceasta vizita a fost mult mai interesanta decat cele din anii anteriori.

"Pentru toti a fost ceva extraordinar. Ne-am intalnit si cu preotul Terhes si cu consulul nostru. Copiii s-au simtit apreciati, domnul Terhes a venit chiar cu conducatorul Asociatiei Romanilor din Los Angeles. Au venit si la prezentari, am facut poze cu steagul Romaniei si cu steagul SUA.

Dupa parerea mea a fost o experienta reusita, departe de a fi o simpla excursie, asa cum am fost acuzati. A fost deosebit de interesant si foarte consistent din punct de vedere al informatiilor.

Dar lasati-ma sa va spun si ca eu am fost deosebit de mandru de un lucru: copiii nostri au fost singurii care la sustinerea proiectului au avut si animatie. Imaginile nu au fost statice. Eu sunt tare mandru de realizarile lor, pentru ca sunt realizarile lor si ale corpului profesoral care i-a sprijinit. Eu m-am luptat doar pentru ca ei sa se poata prezenta in fata oamenilor de stiinta din SUA si sa isi sustina proiectele care au fost apreciate si premiate. Prezentarile lor au fost foarte reusite si eu chiar sunt mandru de ei", ne-a mai declarat directorul Cristinel Paun.

Pe lista principalilor sponsori privati ai echipelor de la Colegiul Tudor Vianu din Capitala s-au aflat Garanti-credite de consum, CEC Bank, ACTAVIS, Pireus Bank, Accent Travel, KLM, Aectra, Babel si Romanian Greek-Catholic Association, dar diverse sume au fost oferite si de altii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#elevi NASA premii 2014, #elevi romani premiati NASA, #elevi Tudor Vianu NASA , #elevi