Fenomenul Braila: Copii carora li se interzice abuziv inscrierea la evaluarea nationala, ca sa nu strice media scolii

Marti, 15 Mai 2018, ora 14:01
5824 citiri
Fenomenul Braila: Copii carora li se interzice abuziv inscrierea la evaluarea nationala, ca sa nu strice media scolii
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia pentru educatie si justitie sociala Human Catalyst semnaleaza public ca exista scoli in care elevii slab pregatiti nu sunt lasati sa se inscrie la evaluarea nationala pentru a nu strica media generala obtinuta de unitatea de invatamant la acest examen.

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dancila si ministrului Educatiei sunt prezentate si cateva date statistice din studiul "IRSE: indicele de risc socio-educational 2015-2017, fundament pentru politici bazate pe date" realizat de Asociatia Human Catalyst.

"Conform acestei cercetari, exista dovezi ce ne arata ca nota medie pe scoala/judet la evaluarea nationala este ridicata artificial de o prezenta redusa a elevilor de clasa a 8-a la testari - ca urmare a unei 'selectii' impuse la nivel de clasa, management al scolii sau inspectorat scolar", se arata in document.

Autorii studiului vorbesc despre "Fenomenul Braila", unul dintre cele mai reprezentative cazuri.

In acest judet, in perioada 2016-2017, "nota medie la evaluarea nationala a fost a doua cea mai mare din tara (7,29), dupa Bucuresti (7,35) ", si in acelasi timp "ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au sustinut evaluarea nationala a fost cea mai crescuta din Romania (36,5%), mai mult cu 3 procente fata de anul scolar anterior".

"Conform marturiilor existente, aceasta situatie rezulta in urma unei practici abuzive la nivel de sistem educational, prin care elevilor considerati slabi le este interzisa inscrierea la Evaluarea Nationala pentru a nu 'trage in jos' media pe scoala/judet.

In practica, am intalnit astfel de cazuri in toata tara, cu preponderenta in comunitati sarace, marginalizate si/sau cu procent mare de romi.

Important de precizat ca 'fenomenul Braila' este practicat si la nivel de liceu, in cazul examenului de Bacalaureat", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Dancila si ministrului Popa, carora li se cere sa ia masuri.

92 persoane, grupuri de initiativa si organizatii neguvernamentale s-au raliat demersului Asociatiei Human Catalyst, potrivit unui comunicat remis presei de Centrul de Resurse pentru Participare publica.

Fenomenul e cunoscut, exista marturii. Se asteapta decizii

Contactata de Ziare.com, Laura Marin, presedintele Asociatiei Human Catalyst si unul dintre autorii studiului citat, a declarat ca exista marturii care confirma existenta "fenomenului Braila".

"Am discutat cu directorii si multi spun ca stiu ce se intampla, cunosc fenomenul, dar 'nu se intampla in scoala lor'. Citatul este prezentat si in scrisoare, el este reprezentativ pentru discutiile cu directorii", ne-a spus presedintele asociatiei.

Rugata sa explice care sunt metodele prin care copiilor li se interzice inscrierea la examenele finale, Laura Marin a afirmat: "Sunt amenintati. Li se spune: 'Poti sa alegi: Fie te las corigent si nu intri in testari sau in Bac, fie te trec, dar nu te inscrii'".

"Presiunile sunt puternice si copiii nu rezista, mai ales ca din informatiile pe care le-am primit pana acum sunt vizati in special copii rromi, copii saraci, copii cu dizabilitati, deci cei 'powerless'. Azi dimineata ni s-a mai sesizat ca astfel de lucruri se mai intampla si la licee de top. Cazul de azi era la Iasi", a adaugat aceasta.

Intrebata care ar fi solutiile posibile, Laura Marin a precizat ca ele exista, dar se asteapta un raspuns din partea decidentilor carora le-a fost adresata scrisoarea deschisa.

"Noi putem sa le prezentam un plan de masuri, stim exact ce ar trebui facut. Dar inca nu avem nicio reactie de la destinatarii scrisorii. Noi am spus si in mail: 'O delegatie a celor care au semnat va invita la discutii. Vrem sa lucram impreuna, nu vrem sa aratam cu degetul si atat, venim si cu solutiile'", ne-a mai spus Laura Marin.

Relatari din tara

Pe site-ul Asociatiei Human Catalyst sunt prezentate mai multe declaratii care sustin indirect acuzatiile:

Responsabil din Ministerul Educatie Nationale, mesaj o-line primit pe data de 11.05.2018: "Buna ziua! Acest aspect, privitor la rata scazuta a elevilor participanti la EN, l-am semnalat de mult timp. Ar trebui 'trasi de urechi' inspectorii din teritoriu care sunt de acord cu asemenea practici 'criminale' pentru a primi laudele sefilor.

Chiar am propus, prin noua Metodologie de monitorizare a segregarii scolare, ca unul din indicatorii introdusi sa fie acesta: numar de elevi care participa la Evaluarea Nationala si BAC, din totalul absolventilor. Bravo! Puteti conta pe sprijinul nostru, al directiei noastre".

Inspector Scolar, discutie telefonica 10.05.2018: "Aceasta modalitate de a raporta medii mari la evaluarile nationale si BAC se practica de multi ani...dvs nu stiati? Consider ca de vina este presiunea care se pune pe profesori si inspectori de a obtine medii cat mai mari la aceste examene."

Director de scoala, discutie telefonica 07.05.2018: "La noi in scoala nu se face asa, am auzit insa prin tara ca se apeleaza la astfel de metode".

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de parinti din Invatamantul preuniversitar (FNAPIP), 14.05.2018: "Suntem constienti de existenta 'Fenomenului Braila', insa momentan nu avem suficiente date despre dimensiunea sa la nivelul tarii".

PNL cere sesizarea corpului de control al Ministerului Educatiei

Deputatul PNL Marilen Pirtea cere trimiterea de urgenta a corpului de control in judetele in care analiza a relevat anormalitati la inscrierii in Evaluarea Nationala.

"Semnale au fost mai multe, analiza celor de la Asociatie fiind un bun punct de reper pentru cat de grava este situatia. In dorinta de a-si acoperi incompetenta, in dorinta de a-si pastra pozitiile cu orice pret, foarte multi directori de scoli, chiar si cu girul inspectoratelor scolare, le interzic elevilor considerati slabi la invatatura sa se inscrie in Evaluarea Nationala (...) Numarul foarte mare arata un fenomen de masa, nicidecum decizii individuale ale elevilor (...)

In contextul in care ne apropiem cu pasi repezi de perioada de inscriere a candidatilor, programata pentru 4 - 8 iunie, este nevoie de un demers rapid din partea ministerului, care sa sanctioneze drastic astfel de comportamente si sa previna repetarea situatiei in sesiunea din acest an. Oare PSD doreste rezolvarea situatiei? Oare isi va asuma scaderea considerabila a mediilor in mandatul lor... sau prefera o spoiala ieftina a rezultatelor?", afirma deputatul Marilen Pirtea, care este si coordonatorul Comisiei de Educatie a PNL, conform unui comunicat remis marti Ziare.com.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#elevi slabi interzis evaluare nationala, #Fenomen Braila elevi evaluare nationala , #elevi