Funeriu: In loc de corn si lapte pentru toti copiii, o masa calda pentru cei care au nevoie

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 15:28
3731 citiri
Funeriu: In loc de corn si lapte pentru toti copiii, o masa calda pentru cei care au nevoie

Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, considera ca "ar fi o eroare monumentala daca s-ar elimina 'Cornul si laptele' fara a fi inlocuit cu o alta forma, mai buna, de furnizare de hrana pentru cei mici si defavorizati".

Acesta a comentat pe blog decizia premierului Victor Ponta de a elimina acest program si a-l inlocui cu unul de tip after-school.

"Cei mici defavorizati sunt majoritar in mediul rural. Problema lor nu este 'cu cine raman dupa ora 12'. Problema unora dintre ei este 'ce mananc?'", scrie Daniel Funeriu.

Fostul ministru al Educatiei respinge ferm interpretarile aparute in presa potrivit carora si el, in 2011, ar fi sustinut eliminarea programului "Cornul si laptele".

"Eu niciodata, in nicio circumstanta, nu am afirmat ca programul cornul si laptele trebuie pur si simplu eliminat. Dimpotriva, l-am laudat (...) Cea mai fidela redare se gaseste aici. (...)

Am spus ca trebuie sa incepem sa ne gandim daca nu e mai bine sa acordam, in loc de corn si lapte pentru toti, o masa calda pentru cei care au nevoie. Spuneam ca eu, de exemplu, nu as avea nevoie ca statul sa plateasca pentru copiii mei un corn si ceva lapte. E nevoie, in schimb, pentru alti copii, de o masa calda gratis. Eram insa constient de uriasele probleme, mai ales de natura sanitara, care sunt de rezolvat daca vrem sa dam o masa calda, in cadrul scolii, copiilor care au nevoie. De aceea am fost foarte precaut si am sublinat clar ca trebuie sa gandim acest lucru impecabil", mai explica Daniel Funeriu.

Totodata, consilierul prezidential este convins ca programul "Cornul si laptele" este un program bun si "a dus la scaderea abandonului scolar".

In acelasi timp insa, "este foarte important sa dam drumul la programele de scoala dupa scoala", mai spune acesta, motiv pentru care ele au fost introduse in legea Educatiei (art.58 si art. 262 alin. 1, lit c) si in Ordinul de ministru 5349/2011 "Scoala dupa scoala".

"'Cornul si laptele' NU este o risipa de bani. El genereaza insa o proportie de risipa, e adevarat. Chiar daca suboptimal, el produce efecte benefice. Unii copii sunt atat de saraci incat cornul si laptele de la scoala sunt esentiale pentru ei. Unii copii nu mananca cornul si nu beau laptele (...) 'Cornul si laptele' poate fi imbunatatit, daca e mai bine tintit.

In concluzie: ar fi o eroare monumentala daca s-ar elimina "Cornul si laptele" fara a fi inlocuit cu o alta forma, mai buna, de furnizare de hrana pentru cei mici, mai ales pentru cei defavorizati. Eliminarea programului "Cornul si laptele" si inlocuirea sa cu program de scoala dupa scoala ar fi o eroare catastrofala. Cei mici defavorizati sunt majoritar in mediul rural. Problema lor nu este 'cu cine raman dupa ora 12?'. Problema multor copii din rural este 'ce mananca?'", mai scrie Daniel Funeriu pe blog.

In opinia sa, cel mai mare succes ar avea inlocuirea programului "Cornul si laptele" cu "o masa calda gratis pentru cei care au nevoie" impreuna cu programul "Scoala dupa scoala".

"Daca Victor Ponta va reusi acest lucru eu, personal, il voi felicita. As face orice e legal ca un astfel de program sa reuseasca. E un urias regret ca, guvernand in ani de criza, nu am reusit sa fac asta

Intr-o postare viitoare ii voi spune si cum poate, rapid, sa inceapa aceste lucruri, fara a cheltui un leu in plus de la buget, astfel incat in septembrie 2015 totul sa fie impecabil. Ii va fi greu: baronii locali sefi de Consilii Judetene nu vor renunta usor la administrarea a 100 de milioane de euro pentru 'cornul si laptele". Nicusor Constantinescu si Oprisan stau oare cu ghioaga dupa colt?", intreaba ironic Daniel Funeriu.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca "Programul acela cu cornul si laptele, care a fost o idee excelenta, astazi, cand vorbim, este o risipa de bani. Nu mai consuma niciun copil cornul si laptele. Initial, cand a fost facut, si mult timp, era o motivatie...(...) Eu cred ca acei bani trebui sa ii folosim altfel".

Ce prevede Legea educatiei nationale in legatura cu programul "Scoala dupa scoala":

Art. 58. - (1) Unitatile de invatamant, prin decizia consiliului de administratie, pot sa isi extinda activitatile cu elevii dupa orele

de curs, prin programe "Scoala dupa scoala".

(2) In parteneriat cu autoritatile publice locale si cu asociatiile de parinti, prin programul "Scoala dupa scoala", se ofera activitati educative, recreative, de timp liber, pentru consolidarea competentelor dobandite sau de accelerare a invatarii, precum si activitati de invatare remediala. Acolo unde acest lucru este posibil, parteneriatul se poate realiza cu organizatii nonguvernamentale cu competente in domeniu.

(3) Programele "Scoala dupa scoala" se organizeaza in baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

(4) Statul poate finanta programul "Scoala dupa scoala" pentru copiii si elevii din grupurile dezavantajate, potrivit legii.

Art. 262. - (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana, si cuprinde:

a) activitati didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform

planurilor-cadru de invatamant;

b) activitati de pregatire metodico-stiintifica;

c) activitati de educatie, complementare procesului de invatamant: mentorat, scoala dupa scoala, invatare pe tot parcursul vietii.

C.B.

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....