Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

Marti, 28 Mai 2013, ora 13:03
2100 citiri
Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

Mai multi elevi care sunt nevoiti sa faca naveta zilnic, dar si alti colegi de-ai lor din judetul Constanta au intrat, luni, in greva japoneza, pentru ca nu le-au mai fost decontate abonamentele pentru transport de opt luni.

Elevii au luat aceasta decizie dupa ce alti colegi de-ai lor din Mures au intrat, tot luni, in greva japoneza, iar alti scolari din Covasna, saptamana trecuta.

Copiii vor sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca este foarte greu sa mearga la scoala daca trebuie sa faca naveta zi de zi fara sa li se deconteze transportul, potrivit Gazeta de Navodari.

"Este important ca in aceste zile toti elevii din Romania sa fie solidari. Elevii care fac naveta nu si-au mai primit banii din octombrie anul trecut si situatia este in toata tara. Consideram ca acestora li se incalca drepturile conferite de Legea Educatiei prin art. 84 (3). Solicitam autoritatilor competente sa rezolve aceasta problema in cel mai scurt timp.

Vom actiona in continuare pentru apararea drepturilor noastre", a declarat Alexandru Bajdechi, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Constanta.

Circa 150 de elevi din Mures, in greva japoneza pe termen nelimitat

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii elevilor din judetele Alba, Covasna, Constanta si Bucuresti i-au trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare deschisa prin care ii cer alocarea sumelor necesare pentru transportul navetistilor din fondul de rezerva al Guvernului.

Pana acum, situatia nu a fost rezolvata, asa ca elevii fac apel la colegii lor din celelalte judete sa solidarizeze cu ei.

De asemenea, aproximativ 150 de elevi din liceele din judetul Mures au intrat, luni, in greva japoneza pe termen nelimitat, in semn de solidaritate cu colegii lor care nu si-au primit banii pentru naveta pe care o fac zilnic.

Anuntul a fost facut de Razvan Azamfirei, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Mures, care a adaugat ca acestia ii sprijina pe colegii lor care sunt nevoiti sa parcurga si 50 de kilometri in fiecare zi pentru a ajunge la scoala si carora nu le-a mai fost decontat abonamentul pentru naveta din aprilie anul trecut, informeaza Realitatea TV.

Elevii din Covasna intra in greva japoneza

Acesta a mai spus ca elevii vor ramane in greva pana cand Ministerul Educatie le va deconta transportul colegilor lor. De asemenea, Azamfirei a precizat ca marti va fi organizat si un protest in fata Prefecturii Mures, care va incepe la ora 15.00.

Restantele deconturilor s-au ridicat la suma totala de 4,5 milioane de lei, la nivelul judetului Mures, a spus Stefan Somesan, seful Inspectoratului Scolar Judetean Mures.

Greva liceenilor vine in contextul in care peste 2.000 de elevi din judetul Covasna au intrat in greva japoneza, pe 21 mai, din acelasi motiv. Acestora nu le-au fost decontati banii pentru naveta din luna octombrie, ajungandu-se la o suma totala de 2,2 milioane de lei.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...