Inca o materie pentru elevi: Sahul va fi predat de profesorii de sport

Marti, 06 Mai 2014, ora 14:04
5951 citiri
Inca o materie pentru elevi: Sahul va fi predat de profesorii de sport
Foto: Arhiva

Elevii din invatamantul gimnazial vor avea posibilitatea sa invete jocul de sah in clasa, intrucat Ministerul Educatiei a decis sa introduca aceasta disciplina optionala incepand cu anul scolar 2014-2015.

Materia "Educatie prin sah" va fi predata la claselel I-VI, copiii avand la dispozitie doi ani de studiu pentru a se familiariza cu toate aspectele unei partide de sah, au precizat reprezentantii institutiei pentru Ziare.com. Initial, materia urma sa fie predata numai in invatamantul primar.

Cadrele didactice care vor preda disciplina optionala "Educatie prin sah" sunt profesorii de educatie fizica si sport. Dar ce se intampla in cazul dascalilor care nu stiu sa joace sah?

"In concordanta cu pregatirea urmata in facultate, un profesor de educatie fizica si sport are si notiunile necesare predarii acestei discipline optionale. Suplimentar, Ministerul Educatiei Nationale si Federatia Romana de Sah vor organiza sesiuni de perfectionare pentru profesorii care solicita acest lucru", a subliniat Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Noul an scolar vine cu o materie in plus: Sah pentru elevii din I-IV

Si teorie, si practica

In timpul "orei de sah", elevii vor invata atat notiuni teoretice necesare deprinderii acestui joc, dar vor si pune in practica ce au studiat, jucand sah cu colegii lor sub supravegherea profesorilor.

"Mai mult, programa scolara propune o oferta flexibila, care permite cadrului didactic sa modifice, sa completeze sau sa inlocuiasa activitatile de invatare prevazute, rezultand astfel un demers didactic personalizat in masura sa asigure formarea competentelor prevazute de programa", au completat reprezentantii MEN.

Referitor la resursele necesare desfasurarii orelor de sah, Ministerul Educatiei a precizat ca, pe langa obiectele absolut necesare, cum ar fi tabla de sah, piesele si cronomentrul, "se recomanda si utilizarea computerului si a videoproiectorului cu scopul de a valorifica softurile educationale care sprijina invatarea regulilor jocului de sah".

Noi schimbari pentru elevi: Filosofia si educatia financiara, studiate din primii ani de scoala

Reprezentantii MEN sustin ca in fiecare scoala din Romania exista un laborator de informarica si un videoproiector, "parti componente ale dotarilor realizate de minister in cadrul programului national Sistem Educational Informatizat".

"In ceea ce priveste existenta propriu-zisa a resurselor specifice jocului de sah, in perioada 2006-2008, Ministerul Educatiei a alocat fonduri pentru achizitionarea de materiale si mijloace didactice pentru desfasurarea orelor de educatie fizica, prin urmare scolile au avut posibilitatea de a achizitiona si astfel de materiale didactice.

Fiind vorba de o disciplina optionala, orientarea catre disciplina 'Educatie prin sah' trebuie sa aiba in vedere existenta acestor resurse. In cazul in care acestea nu exista, Ministerul Educatiei si Federatia Romana de Sah vor sprijini demersul unitatilor de invatamant interesate sa le obtina", au completat oficialii ministerului.

Protocol cu Federatia Romana de Sah

Acestia au mai specificat ca propunerile de a introduce sahul ca disciplina optionala au venit din mai multe parti, in special din partea Federatiei Romane de Sah, cu care Ministerul Educatiei Nationale va semna un protocol pentru implementarea optima a acestei discipline in scolile care doresc sa o introduca in oferta de curriculum la decizia scolii (CDS).

Ce mai fac copiii la scoala: Drepturile Omului si Educatie Interculturala

Programele scolare pentru disciplina optionala "Educatie prin sah", anul I si II de studiu, au fost aprobate de Remus Pricopie prin ordin de ministru.

Conducerea scolilor va decide daca progamele intra in curriculum pentru invatamantul gimnazial, acestea putand fi folosite incepand cu anul scolar 2014-2015.

"Elevii vor avea ocazia sa se familiarizeze cu tabla de sah, cu regulile de joc si sa decodifice semnificatia semnelor conventionale utilizate in partida de sah. Exercitiile de interpretare, observatia, simularea unor situatii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge in cei doi ani de studiu", mai precizeaza MEN.

Reprezentantii ministerului au adaugat ca programele au fost realizate in urma consultarilor cu specialistii din cadrul Federatiei Romane de Sah.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#materie optionala sah, #disciplina optionala sah, #sah profesori sport, #materie sah profesori sport , #elevi