Incepe scoala! - Sfaturi pentru parinti

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 17:51
4384 citiri
Incepe scoala! - Sfaturi pentru parinti

Ca in fiecare an, odata cu venirea toamnei, cand soarele se mai domoleste si caldura de peste zi devine mai suportabila, incepe scoala, pentru unii copii pentru prima data, pentru altii, un alt an de studii. Emotiile insa, si bucuria unui alt inceput sunt aceleasi pentru copii, parinti si bunici.

Dar nimic nu egaleaza emotiile si nelinistile parintilor care au, pentru prima data, copil la scoala, in clasa intai. Pentru copiii care au mers la gradinita, adaptarea la scoala va fi mult mai usoara si fara prea multe probleme. Intervin insa si alte responsabilitati care sunt, exclusive, ale parintilor.

Copilul trebuie obisnuit sa se trezeasca dimineata. Asta presupune ca seara sa existe o ora fixa de culcare care sa fie respectata cu sfintenie. Pentru ca la scoala sa fie odihnit, receptiv, capabil sa se descurce, copilul are nevoie de cel putin noua ore de somn pe noapte si o ora dupa ce se intoarce de la scoala.

Pregateste-i zilnic un pachetel pentru la scoala si nu uita de sticluta cu apa, ceai sau apa cu lamaie, daca-i place... Nu-i pune in ghiozdan alimente puternic aromate, cum este salamul. Pune-i si un fruct, dar nu portocala, un mar este cel mai indicat, si explica-i de ce trebuie sa-l manance.

Nu-l invata pe copil cu bani chiar daca in interiorul scolii exista un chiosc. Explica-i ca produsele de acolo nu sunt proaspete ca mancarea din pachetel. Spune-i de ce bauturile racoritoare de la chioscul scolii nu sunt sanatoase si ca mult mai bun este ceaiul sau limonada din sticluta. Copilul va intelege daca-i spui de mai multe ori, de fiecare data argumentat. Acest lucru ar trebui sa-l faca si doamna invatatoare.

Explica-i copilului de ce trebuie sa fie atent in clasa la explicatiile doamnei invatatoare. Dragostea pentru carte, pentru invatatura se cladeste incet, cu foarte multa rabdare si dragoste. De aceea, de fiecare data vorbeste-i copilului cu calm si multa rabdare, cu cuvinte simple si propozitii scurte si spune-i ce asteptari ai de la el, deoarece stii ca poate, ca este capabil.

Nu uita sa-l incurajezi de fiecare data, chiar si cand greseste si trebuie s-o ia de la inceput. Nu-l certa si nu-l pedepsi pentru note, calificative. In clasa intai, notele nu-i spun prea mult copilului care va fi mult mai impresionat de faptul ca a primit trei note intr-o zi si nu de marimea lor.

Ca parinte, nu trebuie sa-i promiti copilului luna de pe cer, s-ar putea chiar sa ti-o si ceara intr-o zi - ca sa invete sau ca sa ia premiu. Copilul trebuie sa invete ca sa stie, ca sa se pregateasca pentru viata, iar daca i se ofera ceva, cum e si firesc, e pentru ca trebuie sa aiba acel ceva deoarece e pentru varsta lui sau o necesitate.

Hraniti copilul cu mancare gatita. Nu-i poti pretinte unui copil hranit cu fast food-uri si cipsuri performante scolare. Parintii de azi ar trebui sa-si aminteasca de mamele lor cum ii asteptau sa se intoarca de la scoala cu mancare calda sau cum o gaseau pe masa, ei trebuind doar sa o incalzeasca.

Mai presus de toate insa, invata-ti copilul sa fie politicos cu toata lumea in mijlocul careia incepe o noua etapa din viata lui. Invata-l sa-si respecte colegii, sa salute, sa aiba un comportament civilizat si un vocabular ales. Invata-l, prin exemple proprii, sa fie corect, cinstit si sa nu minta.

Iar tu, ca parinte, invata sa-ti evaluezi obiectiv copilul, nu te iluziona pentru ca s-ar putea, ca mai tarziu, sa fii dezamagit. Indiferent de scoala la care va merge, invatatoarea isi va face datoria la fel pentru toti copiii. Dar, numai de copilul tau depinde, de capacitatea lui intelectuala, ca la sfarsitul clasei a IV-a sa aiba bine intiparite in minte notiunile necesare trecerii la un nou ciclu de scoala.

Succes elevilor si cadrelor didactice in noul an scolar!

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#inceput de an scolar, #elevi in clasa intai , #elevi