Ineptocratie si comanda politica. Ministrul Pop, desfiintat de un expert in Educatie: "Atat stie, atat caracter are, atat face"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 August 2017, ora 20:35
4876 citiri
Ineptocratie si comanda politica. Ministrul Pop, desfiintat de un expert in Educatie: "Atat stie, atat caracter are, atat face"
Foto: liviumarianpop.ro

Ineptocratie, adica incompetenta si impostura deopotriva. Asa este caracterizat mandatul noului ministru al Educatiei, Liviu Pop, de catre Marian Stas, profesor de matematici aplicate in politici publice la Harvard Kennedy School din SUA si presedinte al Asociatiei Clubul Liderii Mileniului Trei. Dar problema nu e doar la ei, e si la noi.

"Eu ma comport si actionez de cata carte stiu si de cat caracter am. Cititorii dumneavoastra, la fel. Ministrul Educatiei, la fel.

Cand decuplezi de la comenzi, in timp real, o Comisie de Etica pentru ca tocmai urma sa invalideze doctoratul plagiat al unui fost prim-ministru, sau cand afirmi senin ca scoala e gratuita pentru copii pentru ca platesc parintii sau cand echivalezi logic si functional nevoia de manual pentru educatie fizica si pentru... muzica (!), fracturand natura diferita a proceselor de invatare in fiecare caz in parte, in relatie cu un suport educational scris, tocmai probezi ineptocratie data in fapt.

Adica incompetenta si impostura, deopotriva. Ma rog, comanda politica. Atat stie, atat caracter are, atat face. Povestea e mult mai adanca: are si valente sindicaliste, si 'andronesciene'", spune Marian Stas.

Dar, atrage atentia profesorul, "problema, insa - ca in cazul tuturor celorlalti incompetenti si impostori pusi in functii de conducere, fie politicieni, fie birocrati - nu e doar la ei. Ei sunt acolo pentru ca noi le dam voie. Noi concedem, las si ipocrit, la prezenta lor acolo. "

Marian Stas a fost anul trecut membru in comisia convocata de ministrul Curaj pentru reformarea planurilor-cadru din invatamant, un demers pe care il caracterizeaza drept un "act ratat", intr-un amplu interviu - radiografie pentru marea pacaleala care este scoala romaneasca acum si pe care il veti putea citi luni pe Ziare.com.

Profesorul Stas s-a referit si la cele doua noi idei ale ministrului Pop, manualele de educatie fizica si de dirigentie, care considera ca trebuie tratate din perspective diferite.

Manualul de educatie fizica este scris "ca un indrumar pentru profesorii de educatie fizica. E scris in cheia profesorilor, iar prezenta Laurei si a lui Laur este insuficienta pentru a transforma lectura intr-una utila copiilor. Iata un exemplu de terminologie adecvata adultilor, nu copiilor (p. 22): atitudine cifotica, respectiv lordotica, respectiv scoliotica etc. La clasa V-a!..."

Pentru a ilustra inutilitatea acestui manual, profesorul Stas citeaza opinia unei

profesoare, formulata public pe o retea de socializare: "NU ESTE POSIBIL ca banii publici sa fie sifonati in directia unui MANUAL DE EDUCATIE FIZICA pentru clasa a V-a (urmeaza, evident, auxiliare, poate si lucrari de control, teze etc...).

Copiii nostri au nevoie de mingi, de materiale sportive, de sali de sport in care sa-si desfasoare activitatea (nu cate 3 clase/sala/ora!), iar noi le oferim manuale??? "

In schimb, daca ora de dirigentie devine ora de dezvoltare personala, un suport de curs pentru copii poate fi util, apreciaza Marian Stas: "am in vedere, specific, chestionare de autocunoastere (inteligenta emotionala, personalitate, preferinte profesionale etc.), studii de caz pentru lucrul pe echipe, teme de proiecte cu continut non-formal etc. Si in acest caz, retin atentia asupra nevoii de a scrie pe limba copiilor, nu pe cea a adultilor."

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat recent ca elevii de clasa a V-a vor face, in premiera, ore de Educatie Fizica dupa un manual de specialitate. Totodata, ministrul doreste sa existe un manual si pentru ora de Orientare si Consiliere, noul nume al orei de Dirigentie.

Cititi interviul integral cu Marian Stas, luni, pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#manual sport, #manual dirigentie, #Liviu Pop Educatie , #elevi