Ziare.com

Invatamantul obligatoriu a fost extins la 15 clase: In Bucuresti, e deficit de 7.000 de locuri la gradinita si nici educatoarele nu sunt destule

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 09:42

   

Invatamantul obligatoriu a fost extins la 15 clase: In Bucuresti, e deficit de 7.000 de locuri la gradinita si nici educatoarele nu sunt destule
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca invatamantul general obligatoriu sa fie extins treptat la 15 clase, pana in anul 2030, asa cum prevede actul normativ promulgat de presedintele Klaus Iohannis si prin care se modifica Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011.

"Aceste modificari, insa, impun autoritatilor elaborarea unei strategii cu aplicare imediata, prin care sa fie rezolvate o serie de probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant.

In primul rand, trebuie gasite solutii pentru o problema care treneaza de ani de zile: deficitul locurilor la gradinita. Numai in Bucuresti exista un deficit de 7.000 de locuri. In plus, numarul cadrelor didactice din invatamantul prescolar este insuficient. Sunt multe situatii in care educatoarele sunt nevoite sa lucreze cu grupe de prescolari supradimensionate", considera FSLI.

Sindicalistii mai arata ca integrarea copiilor in sistemul de educatie nu poate fi facuta, daca acestora nu li se pun la dispozitie dotarile necesare, precum si cadre didactice bine pregatite.

"Este foarte bine ca a fost luata aceasta decizie de extindere a invatamantului obligatoriu. Dar trebuie sa intelegem, macar acum, de ce este importanta cresterea finantarii sistemului de educatie din Romania.

Nu e suficient ca aduci niste copii in gradinite, scoli sau licee, pe care ii asezi in banci si ii tii ocupati.

Educatia trebuie sa dezvolte, iar acest lucru inseamna locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor in gradinite si scoli
; unitati de invatamant dotate cu materiale didactice care sa ofere o noua perspectiva a stilului de predare si de invatare - unul modern, nu unul tern care oboseste elevii; readaptarea programelor scolare la cerintele de pe piata muncii, pentru a avea tineri absolventi cu sanse reale de angajare si functionali din punct de vedere profesional.

Si, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni in educatie si de bani pentru investitii. Altfel, nu facem decat sa ingramadim niste copii sau tineri in sali de clase", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Legea de modificare a Legii educatiei nationale 1/2011 prin care invatamantul obligatoriu este marit la 15 clase a fost promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5029 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Extinderea " asta ciudată,

Poate ajuta cadrele ce se mai presupun a fi didactice,cu lipsuri in psihopedagogie și metodici adoptate varstei și specialității(dar,nu cumva cu temă acasă,cu exerciții la matematică,căci totul se invață din...palmă,ori ascultand lătrat a pagubă la examene!).
Și,dacă la trei ani,copilul va fi inscris intr-o formă de invățămant,după 15 ani,ajuns la 18 ani...e matur să se și căsătorească.
Indiferent cine propune modificări de substanță in invățămant,pană nu se formează cadre didactice(dascăli,nume ce provenea de la ...primele școli,cele bisericești...) cu obiective clare pe o perioadă de cel puțin 10 ani, vor fi rezultate incerte.
Cine nu ințelege sufletul și dorința de cunoaștere a copilului,cu o clară dependență de mediul in care crește,nu are siguranța a ce se va obține!
Formatorii de acum,trebuiesc aduși la reciclări,cu discuții de profil și explicații la ce costuri s-a ajuns după absolvirea liceului,cand ...piața muncii a inlocuit comanda socială a unei societăți CLAR CONTURATĂ și cu rezultate pe propunerea stabilită!Altfel,școala piere și "invățăm"de la calculator și după mobil,in pași de dans...

 

Revizie

Sistemul scolar trebuie revizuit fundamental.
Extensia invatamintului obligatoriu nu are nici o treaba, cu inbunatatirea lui.La ce-mi foloseste cele 17 clase ale duamnei prin sinistru , daca ea nici sa numere ca un copil de de 6 ani, nu este in stare ?
Intr-o grupa de copii, este imposibil unul sau doi sa nu aibe abilitati de scriere, si sa fie mai confortabili in alte zone de invatare.
Eu as sugera niste centre cu laboratoare, cursuri la liber si sa alegi la ce vrei tu sa te duci. De la varste fragede 7-8 ani. Intr-o zi vrei sa faci sah, in alta pictura, in alta cinema, samd. Inveti mai mult, cunoscand domenii, incercand. Niste orasele ptr copii, cu lucruri serioase, cu profesionisti si cu o pedagogie fantastica.
Cel putin in marile orase se pot impune !
Eu zic ca nu gresesc !

 

evident ca nu gresesti,

dar ce folos... daca la vot vei face alegerea aiurea ? De fapt, in Ro nici nu pre ai de unde alege vreun profesionist autentic in organizarea invatamantului (de toate gradele) cata vreme totzi, absolut totzi nentotzii si nechematzii in domeniu au "in ranitza" bastonul de mareshal, adica un doctorat in domeniu. Cel mai bun exemplu, se pare, in domeniu este chiar d-na ministru, care face mereu un caz din calitatea de "dascal" - pe care chiar crede ca o detzine - dar n-a produs n.i.c.i.o.d.a.t.a. (asa cum se cere in orice tara tehnologic avansata) macar o singura lucrare de unic autor citata copios in revistele profesionale de specialitate... dar pretinde ca a putut 'forma" ingineri (in domeniul stiintei materialelor, ci'ca !) cu abilitatzi de a contribui la dezvoltarea "pe baza de cunoastere" a economiei noastre nationale. Minciuni pe toata linie ! Ati cunoscut dvs., vreodata, pe cineva care sa scoata aur, in mod cinstit, din minciuna ?

Invatamantul obligatoriu nu ar trebui sa depaseasca scoala

generala. 8 ani de scoala e suficient. Nu toata lumea trebuie sa ajunga doctor sau inginer. Mai trebuie si cineva sa lucreze in constructii, fabrici, etc. Mai important ar fi refacerea scolilor de meserii, in ziua de azi nu mai pregateste nimeni zidari, mecanici auto, instalatori, etc. Si se simte deja. Romania a devenit o fabrica de detinatori de diplome dar care nu stiu mai nimic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor